Política

28-F: les ciutats mitjanes decideixen

Més de 250.000 persones de 60 municipis estan cridades a votar en la segona onada de referèndums

Afalta d’un mes per a la segona jor­nada de con­sul­tes sobre la inde­pendència, les comis­si­ons locals tre­ba­llen de manera incan­sa­ble per acon­se­guir una bona par­ti­ci­pació. El 28 de febrer més de dues-cen­tes cin­quanta mil per­so­nes, repar­ti­des en 59 muni­ci­pis de Cata­lu­nya, estan con­vo­ca­des a les urnes. A l’espera que en la ter­cera ton­gada de referèndums s’hi sumin ciu­tats grans del país, com Girona, Saba­dell, Man­resa i Gra­no­llers, aquesta segona onada engloba pobla­ci­ons mit­ja­nes de dese­nes de comar­ques.

La ciu­tat amb més població que con­sul­tarà als seus ciu­ta­dans si volen que la nació cata­lana s’inde­pen­ditzi és el Ven­drell, amb un cens que frega els 30.000 votants. Pre­ci­sa­ment a la capi­tal del Baix Penedès és on la Coor­di­na­dora Naci­o­nal per la Con­sulta sobre la Inde­pendència pensa cele­brar l’acte cen­tral de la segona onada de con­sul­tes pocs dies abans del 28 de febrer. La pla­ta­forma està nego­ci­ant amb l’Ajun­ta­ment, gover­nat per CiU en mino­ria, la cessió gratuïta del pavelló muni­ci­pals per a la rea­lit­zació d’un gran acte on el fill il·lus­tre de la vila mari­nera, el vio­lon­cel·lista Pau Casals, tindrà un gran pro­ta­go­nisme, ja que s’hi repro­duirà el dis­curs en defensa de la lli­ber­tat de Cata­lu­nya que va pro­nun­ciar a la seu de les Naci­ons Uni­des l’any 1971, amb motiu de l’estrena de l’himne com­post per a l’orga­nit­zació. Carme Vilar, mem­bre de la pla­ta­forma El Ven­drell Deci­deix, explica que “anem tre­ba­llant per acon­se­guir la millor par­ti­ci­pació pos­si­ble”, encara que remarca que la com­po­sició sociològica de la ciu­tat, amb vella i nova immi­gració, no hi ajuda. De fet, els par­tits sobi­ra­nis­tes són mino­ria davant dels cons­ti­tu­ci­o­na­lis­tes i la moció de suport a la con­sulta es va apro­var gràcies a l’abs­tenció dels set regi­dors del PSC i de tres dels qua­tre que té la Pla­ta­forma per Cata­lu­nya (PxC). La moció va pros­pe­rar amb els vots a favor dels set regi­dors de CiU davant l’opo­sició del repre­sen­tant d’ERC, molest perquè la seva pro­posta va ser rebut­jada, els dos que té el PP i un de la PxC.

Aquesta diver­si­tat ideològica expli­ca­ria les difi­cul­tats que està tenint la pla­ta­forma perquè les enti­tats del poble, com ara els cas­te­llers de la ciu­tat, s’adhe­rei­xin a la ini­ci­a­tiva. Aquesta acti­tud con­trasta amb la dels boti­guers, que es van ave­nir de seguida a ofe­rir els seus pro­duc­tes en una cis­te­lla solidària que ha permès a la pla­ta­forma acon­se­guir 1.500 euros per a les des­pe­ses de la cam­pa­nya.

El Ven­drell no és l’única capi­tal de comarca que cele­brarà la con­sulta el dar­rer diu­menge de febrer. La Bis­bal d’Empordà (Baix Empordà) i Mont­blanc (Conca de Bar­berà) són les altres dues capi­tals que con­vo­quen els veïns a les urnes. A Mont­blanc els par­tits s’han abo­cat de manera deci­dida a la con­sulta, i només un regi­dor inde­pen­dent va votar en con­tra de la moció, men­tre que les enti­tats més repre­sen­ta­ti­ves de la ciu­tat, com el Casal Mont­blanquí, l’Asso­ci­ació Lle­genda de Sant Jordi, l’enti­tat juve­nil Bar­jaula i el Club Excur­si­o­nista donen suport al referèndum.

Jordi Mar­to­rell, mem­bre de la comissió que orga­nitza la votació a Mont­blanc, subrat­lla que “el cata­la­nisme és una cosa molt viva a la vila” i que espe­ren una bona par­ti­ci­pació perquè “hi ha pocs motius per no acu­dir a les urnes”. La pla­ta­forma con­fia, si més no, a acon­se­guir el 50% de par­ti­ci­pació, tenint en compte que a les dar­re­res elec­ci­ons muni­ci­pals, ERC, que té l’alcal­dia, i CiU ja van sumar el 55% dels sufra­gis eme­sos. Amb l’objec­tiu de mobi­lit­zar els més de 5.000 veïns cri­dats a votar, la comissió orga­nit­zarà una mini­festa major el cap de set­mana ante­rior a la con­sulta. Més enllà de les capi­tals de comarca, altres ciu­tats mit­ja­nes que pro­mo­uen referèndum són Molins de Rei, Cal­des de Mont­bui, Ale­lla, Pala­fru­gell, Palamós, Sant Quirze del Vallès i Vilas­sar de Mar. També cal res­sal­tar que Xerta es con­ver­tirà en la pri­mera població de les Ter­res de l’Ebre que cele­brarà la con­sulta sobre la inde­pendència.

Fomen­tar la par­ti­ci­pació

Amb l’objec­tiu d’incre­men­tar la par­ti­ci­pació res­pecte al 13 de desem­bre, la Coor­di­na­dora Naci­o­nal ha apro­vat un manual de bones pràcti­ques que ha fet arri­bar a totes les comis­si­ons locals. En el docu­ment s’aposta per gene­rar un clima de con­tesa elec­to­ral ofi­cial amb la col·locació del màxim nom­bre de pan­car­tes i car­tells arreu dels muni­ci­pis. També es reco­mana por­tar a terme una cam­pa­nya de pro­xi­mi­tat, amb espe­cial èmfasi en la bus­ti­ada i les tru­ca­des telefòniques, per ins­tar la ciu­ta­da­nia a exer­cir el seu dret a deci­dir. Obrir les comis­si­ons a enti­tats i par­tits sense exclu­si­ons i pro­moure debats en què pren­gui part gent par­tidària del no a la inde­pendència perquè la con­sulta des­perti més interès són altres mesu­res que ja s’han començat a apli­car amb èxit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.