la contra

Un monument a la memòria

Tots som descendents de la gent que va protagonitzar aquell desastre que va ser la Guerra Civil i tots podríem aportar-hi –de segur– el nostre testimoni

El pare va tor­nar del camp de con­cen­tració de pre­so­ners de l'exèrcit repu­blicà, a la plaça de braus de Càceres, el maig de 1939, gràcies a un aval que uns amics varen lliu­rar-hi, on es deia que era «entu­si­asta»(!) del nou règim mili­tar que havia gua­nyat la guerra. Havien pas­sat gai­rebé dos anys des que va mar­xar al front, i havia supor­tat tota mena de pena­li­tats. Final­ment, va caure pre­so­ner d'uns moros que –per sort– es limi­ta­ren a arran­car-li d'un dit l'anell que s'havia fet amb el mar­fil d'una fitxa de dòmino.

Dies abans de tor­nar, quan el varen cri­dar, no estava segur si era per alli­be­rar-lo o per afu­se­llar-lo, tota vegada que aquells a qui con­vo­cava el coman­da­ment ja no tor­na­ven més, i no se sabia què se n'havia fet. Si l'informe fet per l'alcalde o pel capellà del seu poble era con­trari, ja havien begut oli!

Sense aca­bar-s'ho de creure, va aga­far mot­xi­lla i manta, i amb un sal­con­duit va pujar al tren que l'havia de tor­nar a Girona. Tota mena d'insec­tes havien fet niu al seu cos en les llar­gues nits a la gra­de­ria de la plaça de braus, i la sarna li ron­dava per tota l'epi­der­mis. Del seu antic uni­forme, només en res­ta­ven unes peces de roba sar­gi­des i bru­tes... i por­tava barba des­cu­rada de molts dies.

Era un mig­dia de pri­ma­vera fes­tiu, i a la Ram­bla de Girona toca­ven sar­da­nes. La mare, que hi vivia, havia bai­xat al car­rer a sen­tir-les, jun­ta­ment amb el seu menut. Entre la cor­rua de gent que tran­si­tava va notar que se li acos­tava un home que ins­pi­rava molt poca con­fiança. El seu pri­mer gest fou d'hos­ti­li­tat. Però va tar­dar molt poc a ado­nar-se que es trac­tava de qui havia estat espe­rant tant de temps. Aquell amb qui es car­te­java sovint d'un extrem a l'altre de la pell de brau, i de qui rebia car­tes que sem­pre aca­ba­ven amb un «Con­fia!.. Con­fia!..»

La mare expli­cava aquesta història a la seva manera. El pare, callava. Poc abans de morir ens va comen­tar que quan va posar els peus a Girona, abans de reu­nir-se amb la mare, havia pas­sat per l'obra­dor on havia tre­ba­llat, per tal de pre­gun­tar si es podria incor­po­rar l'endemà mateix a la feina. El rebe­ren amb entu­si­asme i li digue­ren que sí, Però això no ho con­tava. Era més romàntic reconèixer que s'havia llançat de cop als braços de la seva dona, abans que cap altra cosa. Però pru­dent com era, sabia que començava per a la família una llarga post­guerra, en la qual con­ser­var el lloc de tre­ball era el més impor­tant. Aquest és un frag­ment d'una història qual­se­vol, com tan­tes altres, que es podria incor­po­rar als tes­ti­mo­nis que figu­ren en el lli­bre Els noms de la guerra, edi­tat recent­ment, diri­git per Joan Vilar­roya. Unes nar­ra­ci­ons que una vegada començades no pots dei­xar de lle­gir. Una sèrie de relats apas­si­o­nants, dolo­ro­sa­ment vis­cuts, i orlats per la llista com­pleta dels qui per­de­ren la vida en la con­tesa. Aquest sí que és un autèntic monu­ment a la memòria, acon­se­guit amb molt d'esforç! En defi­ni­tiva, tots som des­cen­dents de la gent que va pro­ta­go­nit­zar aquell des­as­tre, i tots podríem apor­tar-hi –de segur– el nos­tre tes­ti­moni. Però amb els publi­cats n'hi ha prou per fer reviure amb vidres a la sang aquells fets que ens mar­ca­ren per a tota la vida. Un lli­bre per lle­gir, i per guar­dar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.