Política

CiU ja busca aixecar onada

Veu possible una gran majoria

L'equip electoral nacionalista detecta per primer cop que li estan entrant antics votants d'ICV

Pujol no fa de teloner de Mas; aquest ja no ho necessita

“Que no se'ns noticap eufòria, o que aquesta sigui pel 8 a 0 del Barça”, diuen a l'equip electoral

CiU es llançarà en els dies que fal­ten de cam­pa­nya a “aixe­car onada”. És l'expressió que s'usa en política quan bufa vent favo­ra­ble i s'intenta rema­tar la feina. Per a CiU, això seria acon­se­guir una gran majo­ria. Diri­gents naci­o­na­lis­tes mati­sa­ven ahir que no es tracta ben bé de la majo­ria abso­luta sinó de poder gover­nar sense cap crossa que torni a recor­dar pac­tes com­pli­cats.

Entren votants d'ICV. Els dar­rers son­de­jos interns de què dis­posa CiU en cam­pa­nya apun­ten un ele­ment excep­ci­o­nal: a més de l'afluència de votants del PSC, ERC i PP, per aquest ordre, en comen­cen a detec­tar també d'ICV. Serien al vol­tant d'un 2% dels votants tra­di­ci­o­nals eco­so­ci­a­lis­tes, que també volen canvi. Això és el que també fa pen­sar a la direcció naci­o­na­lista que pot acon­se­guir “aixe­car onada”.

Pis­tes d'ater­ratge. En la dar­rera set­mana d'una cursa cap a les elec­ci­ons, el manual reco­mana ten­sar el debat per acon­se­guir la màxima mobi­lit­zació. Però CiU no ho farà d'aquesta manera, si el resul­tat del debat de TV3 no reco­mana modi­fi­ca­ci­ons. La gran pri­o­ri­tat que s'ha impo­sat és cons­truir pis­tes d'ater­ratge perquè els votants que pro­ve­nen d'altres par­tits o de l'abs­tenció se sen­tin còmodes per adhe­rir-se al canvi. Artur Mas ja va fer ahir el míting cen­tral de CiU sense citar ni un sol cop José Mon­ti­lla, i encara menys Joan Puig­cercós i Alícia Sánchez-Camacho. Josep Antoni Duran va estar més inci­siu, però va cen­trar els atacs a José Luis Rodríguez Zapa­tero i Mari­ano Rajoy. El gran cata­lit­za­dor que usen els diri­gents de CiU és el canvi, el canvi i el canvi. Motiva de forma visi­ble els seus segui­dors.

Jordi Pujol no fa de telo­ner. L'expre­si­dent i líder històric de CiU va acu­dir al míting cen­tral dels naci­o­na­lis­tes i va ser molt aplau­dit, però no va pren­dre la paraula. Artur Mas ja no neces­sita que li faci de telo­ner, perquè ha aga­fat un per­fil propi del tot con­so­li­dat. No té res a veure amb la cam­pa­nya que va fer Mas fa 4 anys.

Eufòria repri­mida, cada cop amb més difi­cul­tats. Els diri­gents de CiU veuen pos­si­ble acon­se­guir un resul­tat clara­ment per sobre dels 60 escons, i això pro­vo­ca­ria eufòria. Però la inten­ten repri­mir tant com poden, amb una difi­cul­tat pal­pa­ble. Fins ara ho acon­se­guien fàcil­ment, gràcies a les pre­vi­si­ons a la baixa que els va ator­gar l'enquesta del CIS a l'inici de cam­pa­nya. “Que no se'ns noti cap eufòria, o que aquesta sigui pel 8 a 0 del Barça”, deia ahir un mem­bre de l'equip elec­to­ral de CiU.

El con­cert econòmic, en segon terme per un dia. En el míting a la Vall d'Hebron, la rei­vin­di­cació del con­cert econòmic va pas­sar a segon terme. És un ele­ment impor­tant del pro­grama, però en cam­pa­nya el que CiU nota que mobi­litza de debò són les ganes de pas­sar pàgina. “De sor­tir del túnel”, que diuen asses­sors de Mas.

Atenció a Xavier Trias. Si Mas, Duran i Pujol van ser molt aplau­dits pels 3.100 assis­tents al míting, no es va que­dar pas enrere Trias. N'ha cres­cut el carisma entre els segui­dors de CiU.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.