Política

531 pobles ja han votat

Arenys de Munt va obrir el 13 de setembre de l'any passat un camí que han seguit fins avui 530 municipis d'arreu del país

Demà es complirà un any de la primera onada massiva de consultes sobre la independència, i des de llavors hi ha hagut tres onades més i un degoteig constant de municipis que s'hi han anat afegint

Demà farà un any, 167 municipis van seguir l'exemple d'Arenys de Munt, i avui ja són 531

13-D, 28-F, 25-A i 20-J. I ben aviat, el 23-G i el 10-A. Des que Arenys de Munt va obrir-ne el camí, el 13 de setem­bre de l'any pas­sat, 530 pobles més de Cata­lu­nya s'han afe­git a alguna de les ona­des mas­si­ves de referèndums sobre la inde­pendència, i el balanç és d'un impor­tant èxit. I és que s'hi han afe­git ja més de la mei­tat dels pobles que hi ha a Cata­lu­nya (947), tot i que encara hi ha tres comar­ques que s'hi resis­tei­xen i on cap dels seus muni­ci­pis ha abor­dat la pre­gunta: la Terra Alta, la Val d'Aran i el Bar­ce­lonès. En el cas del Bar­ce­lonès, només fins ara. Perquè demà, que es com­plirà un any del pri­mer segui­ment popu­lar, cen­te­nars de volun­ta­ris tre­ba­lla­ran per cap­tar el vot anti­ci­pat dels veïns de Bar­ce­lona amb vista a la con­sulta que s'ha con­vo­cat a la capi­tal per al 10 d'abril.

L'ori­gen de tot ple­gat cal bus­car-lo a Arenys de Munt. El 13 de setem­bre de l'any pas­sat el muni­cipi mares­menc entrava en la història per la porta gran i ini­ci­ava un procés que s'ha estès pel país com una taca d'oli: 531 muni­ci­pis, més de tres mili­ons de ciu­ta­dans (i una mit­jana de par­ti­ci­pació del 18%) han seguit les seves pas­ses. En aquests mesos, el sí s'ha impo­sat de manera acla­pa­ra­dora, amb el 92,72% dels vots, més de 553.000 vots a favor. En con­tra, però, s'hi han pro­nun­ciat 28.712 per­so­nes, el 4,81%. El camí per arri­bar fins a la votació no va ser gens fàcil ni es va fer amb pres­ses. El ger­men de la con­sulta es remunta a l'any 2006, quan en una reunió sobre una con­sulta ciu­ta­dana sobre el cobri­ment de la riera es va sug­ge­rir la pos­si­bi­li­tat de fer un referèndum sobre la inde­pendència del país. Un dels pares de la ini­ci­a­tiva, el regi­dor de la CUP i pre­si­dent del Movi­ment Are­nyenc per a l'Auto­de­ter­mi­nació, Josep Manel Xime­nis, va por­tar al ple una moció en què s'ins­tava a cele­brar la con­sulta i la pro­posta es va aca­bar apro­vant al ple muni­ci­pal.

Es va deci­dir, doncs, que la pre­gunta que es for­mu­la­ria a la població (els ciu­ta­dans majors de 16 anys empa­dro­nats al muni­cipi) seria si s'està d'acord que Cata­lu­nya sigui un estat inde­pen­dent, de dret, democràtic i social inte­grat a la Unió Euro­pea. Per fer-la, els orga­nit­za­dors no van poder fer ser­vir el cens elec­to­ral ni els ter­mes de con­sulta popu­lar ni referèndum per no incom­plir la llei. L'opció esco­llida, doncs, era la con­sulta per cop­sar l'estat d'opinió de la població sobre l'auto­de­ter­mi­nació de Cata­lu­nya.

Amb tot, els atacs de la caverna mediàtica espa­nyola, les reso­lu­ci­ons judi­ci­als en con­tra i pres­si­ons de la judi­ca­tura van fer que el camí no fos pre­ci­sa­ment de flors i vio­les, però que el sen­ti­ment inde­pen­den­tista agafés més embran­zida. I el dia 13 de setem­bre milers de cata­lans es van reu­nir a Arenys de Munt units per un mateix sen­ti­ment de país. La par­ti­ci­pació va ser del 40% i el 96% dels vots van tenir la mateixa res­posta: el sí.

La pri­mera onada, ara farà un any

Així, l'exem­ple de la con­sulta del 13 de setem­bre va ser seguit per 167 pobles, demà mateix farà un any. Era el 13-D i la pri­mera onada de con­sul­tes mas­si­ves, que mobi­lit­zava 700.000 elec­tors. La par­ti­ci­pació, del 28%, i el sí cop­sava el 95% dels vots. En aquesta pri­mera onada hi havia ciu­tats com ara Sant Cugat del Vallès (59.042 elec­tors), Vila­franca del Penedès (31.129), Vic (32.154), Premià de Mar (23.038), Cas­te­llar del Vallès (18.218), Man­lleu (16.803) i Banyo­les (14.603), entre d'altres.

Dos mesos més tard, la segona onada. Era el 28-F i hi havia con­vo­cats 300.000 elec­tors d'uns vui­tanta pobles. Amb un 21,5% de par­ti­ci­pació, el sí va ser el 92% dels vots. En aquest cas hi havia el Ven­drell (28.709), Molins de Rei (20.374), Pala­fru­gell (18.449), Palamós (14.929), Sant Quirze del Vallès (14.456) i Vilas­sar de Mar (15.661) entre els muni­ci­pis pre­gun­tats. Les dues pri­me­res con­sul­tes van aple­gar 22 muni­ci­pis de més de 15.000 habi­tants i només en la ter­cera onada eren ja 28 les pobla­ci­ons que supera­ven aquest llin­dar.

La ter­cera, la més mul­ti­tu­dinària

La ter­cera onada de con­sul­tes popu­lars va ser el 25 d'abril. Aquell 25-A hi esta­ven cri­dats 212 muni­ci­pis i 1,3 mili­ons d'elec­tors. Hi va haver l'ambi­ci­osa xifra de 34.000 volun­ta­ris (a la pri­mera gran onada en van ser 15.000 i a la segona, 8.000), però la par­ti­ci­pació en les vota­ci­ons va bai­xar fins al 17,4%, qüestió lògica tenint en compte la dimensió de la con­sulta, amb muni­ci­pis com ara Mollet del Vallès, Mont­cada i Rei­xac, Mar­to­rell, Ull­de­cona o Lleida, on l'abs­tenció va ser alta. Amb tot, el sí va con­cen­trar el 92,44% dels vots. Aquesta ter­cera onada va ser també la més inter­na­ci­o­nal perquè es van ins­tal·lar meses de votació a Holanda, Irlanda, Suïssa i al Que­bec.

La quarta con­sulta (20-J), la més metro­po­li­tana, es va cele­brar el 20 de juny pas­sat i va reu­nir 48 muni­ci­pis i mig milió d'elec­tors. Només la comarca del Baix Llo­bre­gat (Cor­nellà, Esplu­gues, Olesa de Mont­ser­rat, Sant Boi i Sant Feliu de Llo­bre­gat) ja va con­cen­trar la mei­tat del cens. La par­ti­ci­pació va arri­bar al 13,93% i el sí va rebre el 88,57% dels vots.

Des del juny fins ara, s'han afe­git a la ini­ci­a­tiva una vin­tena de muni­ci­pis més, entre els quals ciu­tats com ara Tar­ra­gona (188.778 elec­tors)o Rubí (61.309) i, al maig, Saba­dell (173.426). L'últim de fer-ho va ser Ullas­tret (Baix Empordà), el 28 de novem­bre, amb 185 elec­tors i una par­ti­ci­pació del 64%.

Ara, Bar­ce­lona (i abans Ter­rassa, el 23 de gener) espera i s'imposa el repte de fer créixer la par­ti­ci­pació. La reco­llida del vot anti­ci­pat ja ha començat.

531
municipis catalans
han fet la consulta fins avui, amb un 18,32% de participació. El sí guanya amb el 92,72%, i el no arriba al 4,81%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.