Política

Evitar el transfuguisme

Tot i que no és una pràctica habitual, a les comarques gironines hi ha hagut diversos casos de transfuguisme que han servit per canviar governs locals, com a Vilafant o Riudarenes

Un dels casos, a Calonge, ha servit per generar un debat entre alguns dels partits locals, desencisats veient la manca de recursos legals

La conclusiódel debat va ser que si bé és difícil posar-hi remei per llei, confien que la gent ho tingui en compte en el moment d'anar a votar

El trans­fu­guisme és una pràctica poc habi­tual però ine­vi­ta­ble. En els qua­tre anys de man­dat muni­ci­pal, sem­pre hi ha alguns muni­ci­pis on es pro­pi­cia un canvi de govern, pel pas d'un o dos regi­dors a l'altre bàndol, que, estant al govern, s'alien amb els grups de l'opo­sició per pro­pi­ciar un canvi d'alcalde i de for­ma­ci­ons polítiques al cap­da­vant del con­sis­tori. En l'últim man­dat, a les comar­ques giro­ni­nes hi ha hagut diver­sos casos, com ara els de Mont-ras, Vila­fant, Riu­da­re­nes, Can­ta­llops i Calonge. Cada vegada, i en funció dels par­tits a què bene­ficiï i per­ju­di­qui, s'obre el debat sobre com evi­tar que un regi­dor trànsfuga canviï el govern for­mat després de les elec­ci­ons. El 1998 i el 2006 els par­tits polítics d'àmbit espa­nyol van sig­nar el pacte anti­trans­fu­guisme, per evi­tar i pena­lit­zar aquesta pràctica. Però, a l'hora de la veri­tat, això no ha tin­gut con­seqüències en els dife­rents casos que hi ha hagut des d'ales­ho­res. L'any pas­sat sem­blava que s'havia d'anar un pas més enllà. El Congrés dels Dipu­tats va tra­mi­tar una modi­fi­cació del règim elec­to­ral gene­ral, con­sen­su­ada per tots els par­tits, on es posen tra­ves a les moci­ons de cen­sura en què par­ti­ci­pen trànsfu­gues. Per apro­var-les, s'hi exi­geix la majo­ria abso­luta més tants vots addi­ci­o­nals com trànsfu­gues donin suport a la moció. D'aquesta manera, difícil­ment pros­pe­ra­rien mol­tes de les moci­ons de cen­sura que s'han apro­vat. Però la modi­fi­cació de la llei encara no s'ha apro­vat.

Debat a Calonge

Un dels casos en què s'ha decla­rat trànsfuga el govern ha estat a Calonge, on el 2008 l'exal­calde Jordi Soler –de CiU, que va ser la força més votada a les muni­ci­pals– va recu­pe­rar l'alcal­dia amb els vots d'ERC i els regi­dors trànsfu­gues David Plana i Maria Teresa Pelli­cer. Així, es va des­ban­car el fins ales­ho­res alcalde Antoni Esteve, del PSC-Inde­pen­dents, que havia acon­se­guit for­mar govern amb els regi­dors del grup de Ciu­ta­dans per Calonge i Sant Antoni i el par­tit de Sant Antoni Inde­pen­dent.

Aquest epi­sodi va sumar un altre capítol a la com­plexa situ­ació política local. En vista del canvi d'alcal­dia, i la poste­rior decla­ració de govern trànsfuga per part de la comissió de segui­ment de l'Estat Espa­nyol, els par­tits del govern sor­tint han fet un èmfasi espe­cial en la manca de legi­ti­mi­tat de l'equip que governa des del 2008. Per això, han orga­nit­zat dos debats sobre el trans­fu­guisme, el pri­mer dels quals es va fer el diven­dres 22 d'octu­bre a Sant Antoni, amb la par­ti­ci­pació del PSC, la CCSA, el SAI i el PP. Ahir es va repe­tir la ini­ci­a­tiva, però en aquest cas a la sala Fon­tova de Calonge, on es va repe­tir també l'absència dels grups de CiU i d'ERC.

En un ambi­ent que en alguns moments va ser mar­ca­da­ment pre­e­lec­to­ral, les for­ma­ci­ons assis­tents en el debat van coin­ci­dir en la neces­si­tat de regu­lar per llei el trans­fu­guisme, i evi­tar així aquests casos, sigui quin sigui el par­tit a qui bene­fi­cien. Antoni Esteve, del PSC, va expli­car per exem­ple que havien dema­nat a dipu­tats del grup a Madrid que s'acce­lerés la modi­fi­cació de la llei, “però els par­tits no aca­ben posant fil a l'agu­lla perquè les ànsies de poder poden més”, va dir. Clara Qui­les, de la CCSA, va adme­tre que “hi ha un cert des­encís i sem­bla que això no tin­gui remei, però hem de dema­nar a la gent que refle­xi­oni i ho tin­gui en compte quan vagi a votar”. Aquesta con­clusió va ser com­par­tida per tots els ponents, i Josep Abellí, del SAI, va afir­mar que “la política pot ser neta o bruta, però la gent és qui té el sabó”. Edu­ardo Sanz, del PP, creu que la gent sí que cas­ti­garà els par­tits trànsfu­gues en les pro­pe­res elec­ci­ons. En gene­ral, els qua­tre par­tits van coin­ci­dir en què la gent se sent uti­lit­zada i que la llei acaba sent paper mullat en aquests casos, i també que és un tema que difícil­ment es resoldrà del tot si no s'aprova una nova llei esta­tal.

6
representants
de quatre partits polítics calongins van participar en el debat contra el transfuguisme que es va celebrar ahir a Calonge. A l'esquerra de tot, el moderador, i d'esquerra a dreta, Antoni Esteve i Francesc Fàbrega, del PSC-Independents; Josep Abellí, del Sant Antoni Independent; Clara Quiles i David Llensa, de Ciutadans per Calonge i Sant Antoni, i Eduardo Sanz, del PP. L'acte es va fer a la sala Fontova.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.