Política

ZP redobla l'amenaça

Assegura ara que l'Estat té mecanismes “potents” per intervenir als territoris que no facin els deures, i insisteix que cal una harmonització

El PP no amaga que vol dinamitar el model autonòmic, mentre que el PSOE ho disfressa

En l'ofensiva uniformadora sobre el model d'estat, José Luis Rodríguez Zapatero avisa ara que està disposat a intervenir si un territori estira més el braç que la màniga. “Si les autonomies no responen al control de la despesa pública, el govern actuarà”, reblava el president espanyol en una entrevista al Financial Times emparant-se en el paraigua de la crisi per redoblar l'amenaça als governs territorials perquè no surtin del guio establert des de la Moncloa.

“Tenim instruments potents”, assegurava Zapatero, que insistia que l'Estat “reforçarà” els límits i perseguirà qualsevol territori que superi les línies traçades. Perquè, segons es lamentava, si cap autonomia trepitja la ratlla, el que haurà de donar la cara com a responsable davant els mercats “és el govern central, oi?”. Doncs perquè això no passi, va dir que si des de Madrid cal que siguin durs, ho seran.

Emissió de deute

El president espanyol fins i tot va recordar que cap territori no pot emetre deute sense el “suport i l'autorització de l'executiu espanyol”. “És a dir, tenim la clau”, va concloure. De fet, el govern tripartit, en la recta final del seu mandat, va emetre bons per la falta de liquiditat a les arques catalanes.

Cada cop més, Zapatero dóna senyals que se sent imbuït per l'esperit centralitzador que sempre ha impregnat el PP, i més ara que s'acosten les eleccions del 22 de maig. Així, mentre que els populars cada vegada fan més seva la tesi aznarista que s'ha de dinamitar el model per reconstruir ell vell edifici de l'Estat, els del PSOE no volen quedar despenjats del debat i proposen una voladura controlada de part del model autonòmic. Les mesures del govern de Zapatero inclouen aprimar l'administració dels territoris i harmonitzar prestacions que ara exerceixen en exclusiva, amb el pretext que cal fer més homogenis el comerç, l'empresa i els mercats per afrontar la crisi. “Menys línies vermelles, menys llicències i més flexibilitat comercial”, apuntava el número 1 del PSOE, que plasmarà aquest pla en un manifest que sotmetrà a debat en la convenció que el partit celebrarà a finals de mes a Saragossa per preparar el 22-M.

Del seu discurs al Financial Times, hi ha un altre element a tenir en compte, i és que Zapatero, a través del discurs de l'harmonització, responia també a les queixes que li feia arribar el diari sobre el conjunt d'entrebancs que diuen que es troben els comerciants, entre els quals hi ha l'ús de llengües diferents de l'espanyol, com el català.

Suavitzar el discurs

El ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, i el secretari d'organització del PSOE, Marcel·lí Iglesias, es van encarregar de suavitzar el discurs afirmant que reneguen de l'afany destructor del PP i que només volen “retocar” el model. Mentrestant, el PP en deixava anar una de freda i una de calenta: Mariano Rajoy descarta “l'esmena a la totalitat” que propugna Aznar, i María Dolores de Cospedal la subscriu fil per randa.

No és necessari fer cap esmena a la totalitat al model autonòmic, però sí posar-hi límits
Mariano Rajoy
president del pp
Cal harmonitzar legislacions: menys línies vermelles, menys llicències i més flexibilitat comercial
José L. Rodríguez Zapatero
president del govern espanyol
Avui dia calen polítiques de coordinació, però sense alterar el model com pretén fer el PP
Ramón Jáuregui
ministre de la presidència


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.