Política

Un tauler amb molts jugadors

Optimisme a CiU, que confia augmentar la representació prenent espai a ERC i els independents i recuperar el poder

A Guissona, segon municipi de la comarca, la retirada de l'alcalde obre expectatives, i a Cervera sembla que hi haurà un altre pacte

A Guissona, els immigrats romanesospodrien donar la sorpresa presentant un partit a les eleccions

CiU, seguit de prop per ERC coa­li­ada amb inde­pen­dents –una força amb sigla pròpia en algun muni­cipi–, gover­nen la Segarra. La majo­ria dels ajun­ta­ments estan regits per con­sells oberts, a causa del poc pes demogràfic de gai­rebé tots els 21 muni­ci­pis. Com­pa­rat amb la resta del país, la per­sona compta més que les sigles a l'hora de dipo­si­tar el vot. Amb la con­vicció que aporta la recent victòria con­ver­gent, la fede­ració naci­o­na­lista espera amb opti­misme dis­tan­ciar-se d'una Esquerra que passa per hores bai­xes a nivell naci­o­nal. I, natu­ral­ment, ERC con­fia a man­te­nir el tipus i, a través d'acords, con­ser­var el que s'havia acon­se­guit els dar­rers anys.

Pre­ci­sa­ment, el bastió més pre­uat d'ERC és Guis­sona, la segona en població de la comarca i onzena de les Ter­res de Ponent. L'alcalde Josep Cos­co­nera (ERC) hi governa des de fa tres legis­la­tu­res amb còmoda majo­ria abso­luta (7 regi­dors; CiU, la segona força, en té tres). Però Cos­co­nera plega i deixa la can­di­da­tura en mans de Xavier Caso­liva, actual pre­si­dent del Con­sell Comar­cal. Tot i la con­fiança dels repu­bli­cans a man­te­nir la majo­ria, algun mem­bre des­ta­cat de l'equip de Cos­co­nera no con­ti­nua. És el cas d'Ester Roca, que va ser can­di­data de Rea­gru­pa­ment a Lleida en les elec­ci­ons al Par­la­ment. A l'espera de veure si a Guis­sona fruc­ti­fica alguna alter­na­tiva inde­pen­den­tista a ERC, el ball de regi­dors es pot ame­nit­zar encara més si els immi­grants –que no tenen cap repre­sen­tant directe– opten aquest cop per entrar en política. El muni­cipi és l'únic de l'Estat on els immi­grants supo­sen quasi el 51% de la població. El tre­ball asse­gu­rat a la Cor­po­ració Ali­mentària evita, almenys de moment, els con­flic­tes soci­als, i el muni­cipi gau­deix d'un bon nivell de ser­veis i equi­pa­ments. Algu­nes infor­ma­ci­ons apun­ten que el col·lec­tiu romanès –el més nombrós, amb un miler de per­so­nes sobre un padró de 6.500– està impul­sant la cre­ació d'un par­tit romanès.

De moment, no l'han ins­crit i sem­bla que no tots els roma­ne­sos de Guis­sona hi esta­rien d'acord. Tot i pertànyer a la Unió Euro­pea, cada votant romanès hau­ria d'anar-se a ins­criure al cens elec­to­ral per poder par­ti­ci­par i no sem­bla que fins ara aquesta hagi estat una de les pri­o­ri­tats del col·lec­tiu d'estran­gers: sols uns 3.000 immi­grants s'han regis­trat en pas­sa­des elec­ci­ons per anar a votar a les Ter­res de Lleida. Mal­grat uns movi­ments que poden alte­rar el pai­satge de Guis­sona, CiU manté el can­di­dat, Miquel Per­ra­mon, de les pas­sa­des elec­ci­ons. El PSC, ter­cera força, també aposta per la con­tinuïtat amb Miquel Julià.

El tren­ca­clos­ques cer­verí

Fer un càlcul de quin serà el pro­per govern a Cer­vera és una aven­tura total­ment incerta. Ara hi mana un mul­ti­par­tit encapçalat pel PSC (amb ERC, el PP, el par­tit segar­renc Inse). La legis­la­tura va començar, però, amb un soci més, el SiF, que va ser expul­sat del govern el juny pas­sat, dei­xant l'equip en mino­ria i posant al límit les com­pli­ca­des rela­ci­ons polítiques a l'Ajun­ta­ment. El govern no va poder apro­var, ara fa pocs dies, el pro­jecte més impor­tant de la legis­la­tura i el que més ha donat a par­lar a Cer­vera, el pla d'orde­nació urbanístic muni­ci­pal (POUM). Tot i les tiban­tors, l'alcalde, Joan Vall­daura, tor­narà a pre­sen­tar bata­lla, però l'escàs marge amb l'opo­sició con­ver­gent (dos regi­dors con­tra tres) pro­ba­ble­ment obli­garà el nou govern a pac­tar. Els actu­als socis del PSC dis­po­sen d'un sol regi­dor, tot i estar al govern. ERC va acon­se­guir-lo pels pèls i veu­rem si aguanta la nova situ­ació. Igual que en altres comar­ques, l'estratègia dels repu­bli­cans és incor­po­rar-hi altres sen­si­bi­li­tats inde­pen­den­tis­tes. En igual situ­ació es troba Inse. Pel que fa a la resta de socis, el regi­dor del PP no con­ti­nua i el par­tit tor­na­ria a con­fiar en la can­di­data del 2003, Mercè Cas­tells.

Per com­pli­car encara més el pano­rama a la capi­tal, cal remar­car que Par­tit per Cata­lu­nya –escissió del par­tit xenòfob del vigatà Josep Anglada– va ser la segona força més votada i ara és a l'opo­sició amb dos regi­dors. Algu­nes fonts apun­ten que Anglada està valo­rant treure's l'espina cla­vada i pre­sen­tar també can­di­da­tura a Cer­vera. El SiF, ara a l'opo­sició, es va estre­nar el 2007 i està per veure si ren­di­bi­lit­zarà o, ben al con­trari, sor­tirà per­dent amb la seva acti­tud de bus­car brega per­ma­nent­ment.

Els con­ver­gents, que van gua­nyar les elec­ci­ons el 2007, espe­ren recu­pe­rar el govern cer­verí. El cap del grup i ante­rior alcalde, Sal­va­dor Bor­des, podria no repe­tir de cap de car­tell en pro del con­sens. Sigui com sigui, CiU con­fia que el des­gast d'un govern tan divers i una embran­zida naci­o­nal que també pot empit­jo­rar la super­vivència de les opci­ons extra­par­la­mentàries els retor­nin l'alcal­dia. Sigui qui sigui el pro­per govern, la frag­men­tació política sem­bla ins­tal·lada a Cer­vera. Les rela­ci­ons locals entre CiU i el PSC són de res­pecte mutu i, donat el cas i superat el model naci­o­nal del tri­par­tit, podrien acor­dar un govern més esta­ble per a la capi­tal.

A escala comar­cal, CiU i ERC repe­ti­ran el nom­bre de llis­tes. Els pri­mers con­fien aug­men­tar-ne la quan­ti­tat per tenir can­di­dats en 20 dels 21 muni­ci­pis. L'excepció és Tar­roja de Segarra, on deci­deix una agru­pació d'elec­tors. A Torà, el ter­cer muni­cipi quant a població, CiU hi té una àmplia majo­ria abso­luta. L'alcalde des de fa 11 anys, plega, però els con­ver­gents ja li han tro­bat relleu. A l'altre extrem hi ha Sant Guim de Frei­xe­net, on ERC va acon­se­guir tots els regi­dors i el 88% dels vots. Con­vergència i Unió no hi tenia llista, però aquest cop ho inten­tarà con­tra l'actual alcalde, que repe­teix per Esquerra. Amb més pro­ba­bi­li­tats es pre­senta CiU a Sanaüja, on manté el can­di­dat. El PSC va gua­nyar-hi les elec­ci­ons i CiU va que­dar segona, amb el mateix nom­bre de regi­dors. La fron­tissa va ser ERC, amb qui els soci­a­lis­tes van pac­tar. El Con­sell Comar­cal de la Segarra està gover­nat per ERC amb els dos con­se­llers soci­a­lis­tes i un d'Inse. Els con­ver­gents con­fien sumar el 10 con­se­ller i asso­lir la majo­ria abso­luta.

59
regidors
representen CiU
45
regidors
són d'ERC
22
regidors
representen diversos partits independents i no parlamentaris
13
regidors
són del PSC
1
regidor
té ICV
1
regidor
té el PP


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.