Política

El Constitucional frena en sec la llei de consultes

Admet a tràmit el recurs que va presentar el govern espanyol i deixa en suspens el moll de l'ós de la norma

L'executiu de Zapatero argumenta que es trepitjaven competències estatals

Era només qüestió de temps i ahir es van complir els pitjors auguris. El Tribunal Constitucional (TC), tal com estava previst, ha admès a tràmit el recurs del govern espanyol contra la llei de consultes per via referèndum i en paralitza la majoria d'articles, tot el moll de l'ós. L'executiu de José Luis Rodríguez argumenta que la norma catalana envaeix competències estatals i per justificar-ho es basa en la sentència del TC contra l'Estatut. És, per tant, l'enèsima conseqüència del tsunami que va provocar l'alt tribunal i que, de mica en mica, intenta minar les potestats catalanes.

La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, va assegurar ahir que defensaran davant del TC les lleis aprovades al Parlament i va lamentar l'“actitud restrictiva i de mirada curta” de l'Estat. ICV i ERC, per la seva banda, van advertir que la paralització debilita la democràcia. La llei de consultes va ser un dels vaixells insígnies d'Esquerra i es va aprovar el març de l'any amb els vots del tripartit. La llei especificava que Catalunya pot convocar referèndums sobre qüestions “d'especial transcendència”, tot i que en darrer terme havien de ser autoritzats per l'Estat. Els redactors es van voler curar en salut per evitar qualsevol impugnació i van incloure, específicament, el paper que havia de jugar el govern espanyol en el procés. Però aquesta precaució no va servir de res, perquè el TC, en la resolució contra l'Estatut, neutralitzava qualsevol aspiració de la carta catalana en matèria de referèndums. A redós d'aquesta decisió, el Consell de Ministres va aprovar dur aquesta norma a l'alt tribunal perquè considerava que la cambra catalana va regular “un nou tipus de referèndum d'iniciativa autonòmica” que envaeix el terreny reservat a l'Estat.

I ara el Constitucional ha donat la primera estocada a la llei acceptant aquest recurs i aturant momentàniament els articles de l'1 al 30, el 43 i el 45. Les parts tenen quinze dies per presentar al·legacions, mentre que el TC haurà de ratificar aquesta suspensió o aixecar-la en el termini de cinc mesos. Després, el següent pas serà la sentència.

Alternatives

Tot i que la llei de consultes queda en el llim, alguns partits continuen apel·lant al dret a decidir. En aquest context, CiU pretén reformular aquesta norma per no haver de dependre directament de Madrid i així poder preguntar sobre el concert econòmic. El sistema seria a través d'una consulta popular sense que hagi de passar per la via del referèndum, un instrument que ha quedat del tot intacte a l'Estatut. Però Solidaritat Catalana ja ha fet un pas endavant i ha presentat una proposició de llei per donar cobertura a aquestes iniciatives. La mesa del Parlament ha donat el vistiplau a la proposta que, segons el líder de SI, Joan Laporta, vol ser un “reconeixement” a les consultes sobiranistes.

Actualment, les lleis del codi de consum, del cinema, d'acollida i d'educació també estan impugnades al Constitucional, però no han estat frenades com la de consultes i es continuen aplicant. Aquesta última norma està aturada, perquè el govern espanyol hi ha presentat recurs i el president és l'únic que té potestat per demanar la suspensió cautelar.

27.12.10
El govern espanyol
presenta un recurs d'inconstitucionalitat al TC contra la norma catalana.
10.03.10
El Parlament
aprova la llei de consultes amb el suport del tripartit i el rebuig de CiU, el PP i Ciutadans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.