Política

Eugeni Gay: “El dret no és innocent. La nostra Constitució és una Constitució política”

El vicepresident del Tribunal Constitucional explica que la suspensió de la llei de consultes és un mandat constitucional, no una decisió del TC

Gay argumenta que en el TC no exerceix de català, sinó de jurista

Un dia després que el Tribunal Constitucional (TC) admetés a tràmit el recurs del govern espanyol contra la llei de consultes per via referèndum, el vicepresident de l'alt tribunal, Eugeni Gay, ha detallat que suspendre la llei no ha estat decisió del tribunal sinó un mandat constitucional. “La Constitució diu que qualsevol recurs de contitucionalitat del govern espanyol sobre una llei de qualsevol Parlament autonòmic suspèn automàticament aquella llei durant un període de sis mesos. Passat aquest termini, el TC sí que haurà de decidir si aixeca o manté la suspensió”, ha explicat Gay en una entrevista a Els Matins de TV3.

El procés que s'obre a partir d'aquí és, segons Gay, llarg “perquè hi ha un cert col·lapse del TC, donat que cada cop més les institucions l'utilitzen”. En aquest sentit, el vicepresident del Tribunal Constitucional ha asseverat: “El dret no és innocent. La nostra Constitució és una Constitució política, un pacte social que va acabar amb una dictadura”.

Dit això, també ha volgut deixar clar que per als membres del TC “la presumpció de constitucionalitat és sagrada, és a dir, que per al TC la llei de consultes és avui presumptament constitucional perquè tots els parlaments respecten la Constitució”.

I, en aquesta línia, ha volgut destacar que de les 300 pretensions d'inconstitucionalitat de l'Estatut de Catalunya “només es van declarar inconstitucionals algunes paraules de 9 articles”.

Gay ha admès, però, que els membres del TC també “es poden equivocar”, donat que és connatural a la naturalesa humana. “El que passa és que nosaltres som els àrbitres. No podem jugar el partit. I a vegades el que es vol és que siguem la tercera cambra. A vegades allò que no s'ha pogut arreglar políticament o jurídicament, es vol resoldre al TC, i és aleshores quan ve la pressió”, ha afirmat Gay.

En la seva opinió, “el millor que es pot fer és evitar els litigis, evitar anar als tribunals. Sempre és millor negociar i arribar a pactes”.

El magistrat català ha reconegut que el TC ha sortit afeblit del llarg debat sobre la sentència de l'Estatut i per la necessitat de prorrogar càrrecs. I sobre aquest últim aspecte en concret ha puntualitzat que els membres del TC tenen mandat fins al seu cessament. “Els nomenaments depenen dels polítics, i mentre no es produeixin estem en plenes funcions”.

Ara bé, “és molt preocupant per a la societat que els partits no puguin consensuar quatre noms per renovar les places del Constitucional perquè a la professió hi ha centenars, fins i tot diria milers, de persones altament qualificades per ocupar aquests càrrecs”.

Gay, nomenat a proposta de CiU el 2001, s'ha expressat també sobre la seva condició de català dins del tribunal: “No exerciré mai de català al TC, exerciré de jurista. Sóc català, això és un fet inequívoc, i em sento terriblement orgullós de ser català i, per descomptat, de la meva llengua, la meva cultura i la meva història. Però també sóc espanyol. Catalunya és una part constructora d'Espanya com ho ha de ser també d'Europa”.

No obstant això, ha reconegut que quan el TC discuteix un tema català “té molta repercussió a Catalunya i a Espanya”.

Finalment, Gay ha assegurat que formar part del TC durant els últims 9 anys “ha estat una experiència extraordinària. El TC és una atalaia des d'on es contempla tot l'Estat espanyol”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.