S'encén la metxa de la campanya

Mayor Oreja diu a Barcelona que el català s'ha de defensar a Catalunya, però reserva el castellà per a la Unió Europea

«El que no pot ser és un espa­nyol que cre­gui en Europa i no cre­gui en Espa­nya.» Així ho veu el cap de llista popu­lar Jaime Mayor Oreja, que ahir va pro­nun­ciar una con­ferència al Fórum Europa Tri­buna Cata­lu­nya. Després de lloar l'euro­pe­isme dels cata­lans –«Cata­lu­nya ha estat abans Europa que la resta d'Espa­nya»–, el cap de llista del PP va afir­mar que el català ha de ser defen­sat «a Cata­lu­nya», però per a la Unió Euro­pea va reser­var el cas­tellà, que «no té el tracte que es mereix». De fet, Mayor Oreja con­si­dera que la seva llen­gua, tenint en compte el nom­bre de par­lants arreu del món, hau­ria de ser almenys «la segona llen­gua de comu­ni­cació dels euro­peus» i va cri­dar cata­lans, bas­cos i gallecs a com­par­tir aquest repte.

Pre­ve­ient que la crisi impreg­narà la cam­pa­nya elec­to­ral, el can­di­dat va triar l'excom­pany de govern i expre­si­dent del Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal, Rodrigo Rato, com a carta de pre­sen­tació a Cata­lu­nya i va res­sal­tar-ne l'herència econòmica que va dei­xar com a minis­tre del ram en l'era d'Aznar. Mayor Oreja va mati­sar que la crisi ho és també de valors morals, en un clar tor­pede a les polítiques soci­als sobre l'avor­ta­ment, la píndola de l'endemà o els matri­mo­nis d'homo­se­xu­als del pre­si­dent José Luis Rodríguez Zapa­tero. Els popu­lars plan­te­gen els comi­cis en clau espa­nyola i amb un intent clar d'ero­si­o­nar l'exe­cu­tiu del PSOE.

Cons­ci­ent d'això, el PSC pretén cen­trar-la en Europa i en l'eix esquerra-dreta, que és on se sent més còmode. Els soci­a­lis­tes, que ahir van pre­sen­tar els car­tells de pre­cam­pa­nya, han actu­a­lit­zat el lema Si tu no hi vas, ells tor­nen que, refe­rint-se al PP, van uti­lit­zar en les dar­re­res elec­ci­ons espa­nyo­les, i l'han recon­ver­tit en una espècie de Si no hi vas, ells manen. Ho fan amb un car­tell en què apa­rei­xen els ros­tres de Jac­ques Chi­rac, José María Aznar, Sil­vio Ber­lus­coni, George W. Bush i Lech Kaczynski sota la frase Ells també volen can­viar el món. El secre­tari d'orga­nit­zació del PSC, José Zara­goza, va jus­ti­fi­car l'elecció perquè «eren els que ges­ti­o­na­ven el món quan es van assen­tar les bases de la crisi» i aquest mateix argu­ment expli­ca­ria les absències dels popu­lars Nico­las Sarkozy i José Manuel Durão Bar­roso, al qual José Luis Rodríguez Zapa­tero ja ha donat suport públi­ca­ment perquè con­tinuï com a pre­si­dent de la Comissió Euro­pea. El mis­satge és que el 7 de juny es tria entre una Europa con­ser­va­dora i una Europa social i la clau, per Zara­goza, és «amb quins socis van els dipu­tats cata­lans a defen­sar els interes­sos de Cata­lu­nya». Un dels eixos del PSC serà insis­tir en què for­men part d'una de les grans famílies de l'Euro­cam­bra, la soci­a­lista, a diferència de la resta de can­di­dats cata­lans.

A més de la dico­to­mia esquerra-dreta, el PSC també pretén subrat­llar la importància de les deci­si­ons que es pre­nen a Brus­sel·les i Estras­burg. D'aquí l'ori­gen d'un altre dels car­tells de pre­cam­pa­nya on es pot lle­gir El 70% de les lleis es deci­dei­xen a Europa. El PSC empa­pe­rarà unes 300 tan­ques amb aquests lemes. Zara­goza defen­sava ahir la clare­dat de la seva pre­cam­pa­nya en con­trast amb la d'altres for­ma­ci­ons. «El PP plan­teja una cam­pa­nya de con­fron­tació i CiU de con­fusió.» El secre­tari d'orga­nit­zació es refe­ria a les diferències entre el can­di­dat de la fede­ració, Ramon Tre­mosa, i la número dos de la can­di­da­tura, del PNB, Izaskun Bil­bao, ja que, men­tre el pri­mer rei­vin­dica que s'impulsi el cor­re­dor del Medi­ter­rani, la segona reclama el cor­re­dor de l'Atlàntic.

Les infra­es­truc­tu­res estan cen­trant per ara la pre­cam­pa­nya de CiU, molt tècnica, que ha por­tat Tre­mosa fins als ports d'Anvers i València. El can­di­dat va posar ahir l'accent en els bene­fi­cis que ha gene­rat l'adopció de l'euro en un moment de crisi com l'actual, en com­pa­ració amb països de fora de l'euro­zona, com el Regne Unit. L'eco­no­mista també va car­re­gar con­tra els soci­a­lis­tes: «Rodríguez Zapa­tero té al cap bar­re­res ideològiques més altes que els Piri­neus» i encarna el soci­a­lisme «més pas­sat de moda i anti­quat d'Europa». La fede­ració pre­sen­tarà avui alguns dels eixos de la cam­pa­nya, que plan­te­gen com el prin­cipi d'un canvi que els por­ta­ria a gua­nyar les cata­la­nes.

La crisi ambi­en­tal

Per la seva banda, l'euro­di­pu­tat eco­so­ci­a­lista Raül Romeva insis­teix en la neces­si­tat d'un canvi d'ori­en­tació al Par­la­ment euro­peu pel que fa a l'eix dreta-esquerra i afronta la cam­pa­nya amb el repte de saber-se dis­tan­ciar prou dels soci­a­lis­tes com a alter­na­tiva als popu­lars. Romeva advoca per com­pa­ti­bi­lit­zar les solu­ci­ons a la crisi econòmica amb el repte d'esme­nar la crisi ambi­en­tal. Igual com CiU, ICV i ERC també pre­sen­ta­ran avui la seva cam­pa­nya per al 7 de juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.