Política

L'anàlisi

Sarkozy i un Hollande realista

La dreta fran­cesa hau­ria pre­fe­rit Mar­tine Aubry com a con­trin­cant en les elec­ci­ons pre­si­den­ci­als de la pri­ma­vera que ve. La que torna a ser pri­mera secretària del Par­tit Soci­a­lista, després de per­dre diu­menge en la segona volta de les primàries con­tra François Hollande, encar­nava una esquerra més tra­di­ci­o­nal iden­ti­fi­cada amb els governs de François Mit­ter­rand i Lio­nel Jos­pin. Se la situ­ava més cap a l'esquerra i sobre­tot amb una per­so­na­li­tat més fàcil d'aïllar pel seu tem­pe­ra­ment més calent. Una cosa que ja va fer l'actual pre­si­dent, Nico­las Sarkozy, amb Ségolène Royal en les elec­ci­ons del 2007.

Però Hollande no només és, a sis mesos de les pre­si­den­ci­als, el més ben situat segons les enques­tes per des­ban­car el llo­ga­ter de l'Elisi, sinó també el que tenia la ide­o­lo­gia més cen­trista i la per­so­na­li­tat més tem­pe­rada dels dos rivals finals de les primàries. Un enigma per a Sarkozy, mal­grat que Hollande arros­se­gui l'eti­queta d'home tou que no es deci­deix en els moments difícils. En aques­tes primàries, en tot cas, ha demos­trat con­ser­var la calma i no fer més con­ces­si­ons de les necessàries als seus opo­nents més agres­sius. Vol ser, com el defi­neix la premsa i es defi­neix ell mateix, un “home nor­mal”, en con­tra­po­sició a la hiper­pre­si­den­ci­a­lit­zació de Sarkozy.

La nor­ma­li­tat de François Hollande inclou també el seu rea­lisme. A diferència d'altres ante­ces­sors seus, ha promès molt poc i s'ha con­cen­trat sobre­tot en la manera com rebai­xarà el dèficit públic francès sense ama­gar que haurà d'apu­jar els impos­tos. Una estratègia que inva­lida alguns atacs de la dreta i no li ha impe­dit rebre el suport del can­di­dat des­glo­ba­lit­za­dor Arnaud Mon­te­bourg.

En vista d'això, el pri­mer minis­tre, François Fillon, ja es va encar­re­gar que l'entre­vis­tes­sin anit a la pri­mera cadena pri­vada de la tele­visió. I, avui, la Unió per un Movi­ment Popu­lar (UMP) ha orga­nit­zat una jor­nada única­ment per trac­tar de con­tra­res­tar el pro­jecte soci­a­lista apro­vat per tots els que con­cor­rien a les primàries. Una jor­nada, a més, que serà retrans­mesa en directe per la tele­visió, segons la volun­tat del secre­tari gene­ral de la UMP, Jean-François Copé, que durant aques­tes últi­mes set­ma­nes no ha parat de quei­xar-se de l'espai exces­siu que ocu­pa­ven els soci­a­lis­tes amb el seu procés elec­to­ral intern.

La UMP no pot fer encara un procés de primàries perquè el seu líder, Sarkozy, exer­ceix en aquests moments la pre­sidència de la República i, a més, ha deci­dit ajor­nar com més millor l'anunci de la seva nova can­di­da­tura. En prin­cipi, ho havia de con­fir­mar aquesta tar­dor, però els seus asses­sors li reco­ma­nen ara que s'esperi fins al març. O sigui, només un mes abans de les con­vo­catòries del 22 d'abril i el 6 de maig. El seu objec­tiu és man­te­nir el pro­ta­go­nisme amb cime­res com ara la del G-20 a Canes, a prin­cipi de novem­bre, mal­grat que els comen­ta­ris­tes han tro­bat a fal­tar la seva veu els últims dies. I mem­bres de la seva majo­ria han donat per fet que les primàries seran obli­gatòries a les pre­si­den­ci­als del 2017.

La qüestió entre els soci­a­lis­tes, en aquests moments, és saber com s'orga­nit­zen entre el can­di­dat esco­llit, François Hollande (56,6% i 1.600.000 vots), i la que torna a ser pri­mera secretària del par­tit, Mar­tine Aubry (43,4% i 1.230.000 vots). El 2007, Royal va per­dre res­pecte a Sarkozy, entre altres motius, perquè la can­di­data i el par­tit van tre­ba­llar sepa­rats. La figura de la pri­mera secretària, que el cap de set­mana pas­sat va arri­bar a defi­nir Hollande com a “can­di­dat de la dreta i del sis­tema”, es podria con­ver­tir en un han­di­cap per al pre­si­den­ci­a­ble si no es remo­dela l'actual secre­ta­riat amb par­ti­da­ris de François Hollande. I si no s'esta­bleix un equip de cam­pa­nya con­junt. Però aquests detalls tots han promès que els resol­dran de manera con­junta i sense reven­ges. És en el seu interès no esguer­rar totes les il·lusi­ons que han gene­rat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.