Política

l'anàlisi

El ‘jet lag' de Patxi López

La pau neix amb misteri: què feia el lehendakari a Nova York promovent els ‘pintxos' i les angules?
Ni el secret de domini públic sobre el comunicat d'ETA ni els SMS d'Eguiguren el van fer tornar abans d'hora

Quan va pren­dre pos­sessió com a lehen­dakari el maig del 2009 al peu de l'arbre de Ger­nika, un Patxi López que no era euskal­dun però apli­cat a apren­dre l'eus­quera ja d'adult va voler fer una picada d'ullet al món de la lite­ra­tura en eus­quera i va triar un poema de Kir­men Uribe, ales­ho­res un emer­gent poeta d'Ondar­roa que encara no havia rebut el premi de nar­ra­tiva del Minis­teri de Cul­tura. L'elecció de López va ser el poema Maiatza (Maig). Irònica­ment, però, seria un lli­bre poste­rior d'Uribe, aquest escrit en prosa, el que resu­mi­ria amb més pre­cisió el paper del lehen­dakari en l'hora clau de la pau: Bil­bao-Nueva York-Bil­bao.

Si bé al lli­bre d'Uribe la vida de tres gene­ra­ci­ons d'una família basca es bar­reja amb el seu vol de l'aero­port de Bil­bao al JFK, el títol des­criu, sense pre­ten­dre-ho, l'iti­ne­rari del lehen­dakari i la seva bar­reja d'agen­des coin­ci­dint amb els trans­cen­den­tals dies que van des de la con­ferència de pau a Sant Sebastià fins al ja ales­ho­res secret de domini públic de la imminència del comu­ni­cat d'ETA. L'adéu d'ETA a l'acti­vi­tat armada obre un incert viatge de recon­ci­li­ació, perdó i diàleg, però una cer­tesa és que la pau neix a Euskadi amb un mis­teri inson­da­ble: què feia el lehen­dakari López pro­mo­vent els pint­xos i les angu­les del nord a Nova York amb el cui­ner Juan Mari Arzak pre­ci­sa­ment els dies en què ETA ras­tre­java l'actu­a­li­tat per triar l'hora idònia per publi­car el comu­ni­cat més espe­rat dels seus 52 anys de vida?

Fonts del govern basc apun­ten que el viatge del lehen­dakari als Estats Units va ser pro­gra­mat i tan­cat ara fa sis mesos, quan el brou del comu­ni­cat i l'arri­bada dels medi­a­dors es coïa a foc lent. López, doncs, es com­pro­me­tia a lide­rar una missió comer­cial amb empre­sa­ris bas­cos en un viatge que el va dur ini­ci­al­ment a Dallas, on només de posar un peu a terra ja va haver de valo­rar... l'assistència del PSE a la con­ferència de pau! “Ben­vin­guda sigui si ser­veix per aju­dar-nos en el camí de la pau, i no serà tan ben­vin­guda si només ser­veix de pro­pa­ganda de l'esquerra abert­zale”, va jut­jar abans de fer el seu check in a l'hotel de Dallas. Les decla­ra­ci­ons xoquen perquè la presència del con­se­ller de l'Inte­rior basc, Rodolfo Ares, al Palau d'Aiete per rebre Kofi Annan es va deci­dir quan López ja volava a 30.000 peus i perquè aquell mateix dia Felipe González donava per fet que la con­ferència de pau era la “litúrgia” exi­gida per ETA per anun­ciar l'abandó. Alhora, un exalt càrrec d'Inte­rior en l'últim govern de Juan José Ibar­retxe explica que el pro­to­col perquè algú de la rellevància de Kofi Annan arribi a Sant Sebastià per ava­lar un afer tan can­dent ha de tenir “l'aqui­escència explícita o tàcita dels alts poders de l'Estat”. “Si la visita real­ment hagués sigut del tot inde­sit­jada, n'hi havia prou amb una tru­cada de La Mon­cloa o de La Zar­zu­ela sug­ge­rint a Annan que can­cel·lés el bit­llet d'avió, perquè aques­tes coses fun­ci­o­nen així”, raona.

Aliè a la desi­gual infor­mació que demos­trava tenir el PSOE, el lehen­dakari López va volar de la texana Dallas a Nova York, on va insis­tir en la pri­o­ri­tat de lide­rar la revi­fa­lla econòmica. El mis­satge arri­bava hores abans que un inquiet Jesús Egui­gu­ren, el diri­gent del PSE amic d'Arnaldo Otegi, s'impa­ci­entés i acusés dura­ment López de “no socar­ri­mar-se”. El lehen­dakari, col­pe­jat pel foc amic amb diferència horària, havia de cape­jar l'enuig en decla­ra­ci­ons impro­vi­sa­des al hall de l'Orga­nit­zació d'Estats Ame­ri­cans (OEA).

L'apo­te­osi del dia hor­ri­bi­lis a la lehen­daka­ritza, però, va arri­bar dijous. Men­tre la diferència horària por­tava als tele­vi­sors de tot Euskadi les imat­ges de la dele­gació comer­cial basca pro­mo­vent els pro­duc­tes locals, des dels pint­xos espe­ci­als ofi­ci­ats per un Arzak il·lumi­nat d'estels Mic­he­lin, fins a les angu­les del nord o les neu­les Gor­rot­xa­tegi que ompli­ran un pres­tatge del siba­rita Dean & DeLuca de Bro­adway, l'immi­nent comu­ni­cat d'ETA era ja un secret de domini públic. Fidel a l'agenda del viatge ofi­cial, aliè als SMS que el mateix Egui­gu­ren li envi­ava amb sig­nes d'excla­mació, López va acu­dir a la John Hopkins de Was­hing­ton a dic­tar una con­ferència i més tard retor­nava a Nova York. L'anunci d'ETA, doncs, es va pro­duir just quan ell seia en una butaca del tren i obser­vava el pai­satge amb una ampo­lla d'aigua de marca pre­mo­nitòria: Crys­tal Gey­ser. Amb l'angoixa de la demora amb què arri­ba­ria la pri­mera valo­ració, l'equip de López el va enre­gis­trar lle­gint una nota amb una càmera ner­vi­osa pel sac­seig del tren.

El tren més lent en tota la vida política de López, final­ment, va arri­bar a la Penn Sta­tion de Nova York a les 14.45 hora local, 20.45 a l'Estat espa­nyol. Quan la versió up in the train ja començava a cir­cu­lar per You­tube, el lehen­dakari va lle­gir la mateixa decla­ració solemne de nou, ara davant la seu de l'ofi­cina postal de Nova York.

Retor­nat ja a Vitòria diven­dres, fins i tot la crossa del seu govern, el popu­lar Anto­nio Basa­goiti, no es va estar de refre­gar-li el seu àcid sen­tit del humor quan una emis­sora de ràdio els posava en con­tacte telefònic: “Què, Patxi, a quin con­ti­nent ets?”

Després del cost de man­te­nir fil per randa l'agenda, López s'ha abo­cat a una hiperac­ti­vi­tat que va des de cele­brar diven­dres un con­sell de govern sense apro­var ni un sol acord, a lide­rar cor­rents i en plena pre­cam­pa­nya una ronda de par­tits ini­ci­ada ahir amb Iñigo Urku­llu (PNB) i avui a cele­brar el pri­mer Dia d'Euskadi. Vol com­me­mo­rar el 25 d'octu­bre del 1979, en què es va apro­var l'Esta­tut de Ger­nika, però la pica­resca del car­rer ja reba­teja el dia com a fes­ti­vi­tat de “sant Patxi”, impu­tant san­te­dat a qui ha patit el mar­tiri d'una agenda tan­cada. El més cruel és que a López no li calia ni haver espe­rat a lle­gir la prosa de Kir­men Uribe, perquè n'hagués tin­gut prou amb una relec­tura atenta del ter­cer vers del seu poema Maiatza: “Vine, i par­la­rem de les coses de sem­pre.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.