Política

opinió

La victòria a camp contrari

El resultat va ser indiscutible. No va caldre una segona volta. L'amfitrió havia perdut.

La des­a­pa­rició d'un dels polítics més mediàtics del fran­quisme i també dels pri­mers anys de la democràcia ha com­por­tat una sèrie de comen­ta­ris sobre les seves actu­a­ci­ons. Vull refe­rir-me al que va ser un dels pro­jec­tes de Manuel Fraga i que per sort per a nosal­tres no li va sor­tir bé. Es tracta del seu intent d'asso­lir la pre­sidència de l'Assem­blea de Regi­ons d'Europa, l'ARE. Els orígens d'aquest orga­nisme es tro­ben al Con­sell d'Europa. Va ser l'any 1984 que el polític francès Edgar Faure en va impul­sar la cre­ació. Faure havia estat dues vega­des pre­si­dent del Con­sell de Minis­tres durant la 4a República i minis­tre d'Edu­cació amb De Gau­lle, pre­ci­sa­ment després del maig del 1968. L'existència d'una estruc­tura fede­ral a Ale­ma­nya i Àustria com també la llei de regi­o­na­lit­zació fran­cesa i l'apli­cació de l'estruc­tura regi­o­nal a Itàlia, va donar a Edgar Faure les bases per crear una assem­blea de regi­ons d'Europa. Es van apro­var els seus esta­tuts a Lou­vain-la-Neuve, Valònia, i Faure va ser ele­git el pri­mer pre­si­dent. Abans d'aquesta reunió n'hi havia hagut una de pre­pa­ratòria a Bar­ce­lona amb la presència del pre­si­dent Pujol i Edgar Faure. No cal dir que totes les comu­ni­tats autònomes de l'Estat espa­nyol s'hi van apun­tar i hi van veure una pos­si­bi­li­tat de presència inter­na­ci­o­nal.

Després de la mort de Faure, el 1988, el va suc­ceir el pre­si­dent de la regió del Vèneto, Carlo Ber­nini, el qual va dei­xar la pre­sidència tres anys més tard i es va plan­te­jar la pos­si­bi­li­tat que el pre­si­dent de Cata­lu­nya aspirés al càrrec de pre­si­dent de l'ARE. De fet, durant aquells anys el govern de la Gene­ra­li­tat havia donat un suport impor­tant a l'ARE, for­mava part del bureau o comitè direc­tiu i havia impul­sat la petició a la Unió Euro­pea que es creés un orga­nisme ins­ti­tu­ci­o­nal que repre­sentés direc­ta­ment les regi­ons. Uns quants anys més tard la petició va ser atesa i el 1994 es va crear el Comitè de les Regi­ons en el si de la Unió Euro­pea.

L'assem­blea que havia de deci­dir l'elecció del nou pre­si­dent havia estat con­vo­cada a San­ti­ago de Com­pos­tel·la, per invi­tació del govern de Galícia, pre­si­dit per Manuel Fraga. La data era a prin­cipi de juliol de l'any 1992, unes set­ma­nes abans de la inau­gu­ració dels Jocs Olímpics. Uns mesos abans de la reunió, vam saber que el pre­si­dent de Galícia també aspi­rava a la pre­sidència de l'ARE.

Estàvem con­vençuts que el pre­si­dent Pujol era més cone­gut en l'àmbit dels repre­sen­tants a l'ARE que no pas el de Galícia; de tota manera l'elecció es pre­sen­tava incerta i era difícil valo­rar l'efecte que tin­dria la can­di­da­tura de l'amfi­trió de l'assem­blea. Es van fer ges­ti­ons des de Cata­lu­nya, espe­ci­al­ment davant d'aque­lles regi­ons com ara Bavi­era i altres lands ale­manys, atès que la seva opinió podia tenir pes sobre els lands d'Ale­ma­nya de l'est –aca­bats d'incor­po­rar–, a part d'altres regi­ons d'estats de l'est. És bo recor­dar que una de les “regi­ons” que hi assis­tien, l'any 1992, era Eslovàquia. L'any següent va dei­xar de venir i va anar a l'ONU.

La ben­vin­guda de Manuel Fraga a totes les regi­ons assis­tents a l'assem­blea va ser esplèndida i no ama­gava el seu desig d'asso­lir la pre­sidència de l'ARE. Va arri­bar el dia de l'elecció, i als dos can­di­dats Fraga i Pujol, s'hi va afe­gir la pre­si­denta de la regió fran­cesa Nord-Pas-de-Calais. Després de la pre­sen­tació dels pro­gra­mes per part de cada can­di­dat va ser el moment de la votació. Per resul­tar ele­git en la pri­mera volta calia obte­nir els 2/3 dels vots eme­sos; altra­ment, en la segona volta es podria gua­nyar amb majo­ria sim­ple. El resul­tat va ser indis­cu­ti­ble: Pujol obté 107 vots, Fraga n'obté 36 i la pre­si­denta fran­cesa, cinc vots. No va cal­dre una segona volta. L'amfi­trió havia per­dut clara­ment. Tot i això l'assem­blea va con­ti­nuar i es van fer les foto­gra­fies, els actes i els àpats pre­vis­tos. El pre­si­dent Pujol va pre­si­dir qua­tre anys l'Assem­blea de Regi­ons d'Europa.

Poques set­ma­nes després, acom­pa­nyant el pre­si­dent Pujol en una visita al Pallars, vaig escol­tar la salu­tació que, amb veu forta, un alcalde li feia: “Pre­si­dent, enho­ra­bona per la pre­sidència d'allò i feli­ci­tats per la pallissa que vau donar a aquell fatxa.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.