Política

Crònica

Bandera prohibida

La creu de Sant Andreu, símbol escocès, no onejarà a les seus olímpiques per voluntat del Comitè Olímpic Nacional [britànic

Mea culpa! Fa un parell de set­ma­nes, en aques­tes pàgines, vaig posar com a exem­ple de democràcia el movi­ment olímpic. Bé, no era tan ingenu. Com­pa­rava, de manera des­a­for­tu­nada, la dita que fa “el que importa és par­ti­ci­par…” –i que s'aplica als Jocs i, per extensió, a qual­se­vol altra acti­vi­tat espor­tiva o al que sigui– amb el que passa a Escòcia: que pot par­ti­ci­par. D'això en diuen procés d'eman­ci­pació, ja que el govern autònom con­vo­carà un referèndum el 2014 –amb el vis­ti­plau legal de Lon­dres, però no pas amb la bene­dicció– per deci­dir si els esco­ce­sos volen seguir lli­gats al Regne Unit o no.

Sos­te­nia que els inde­pen­den­tis­tes cata­lans farien prou –de moment– si acon­se­guien par­ti­ci­par; és a dir, el reco­nei­xe­ment d'una cosa democràtica però que la Cons­ti­tució no admet: el dret d'auto­de­ter­mi­nació. Més enda­vant arri­ba­ria l'hora del vot, quan, com fa pocs dies va dir a Lon­dres la politòloga Mont­ser­rat Gui­ber­nau, cal­dria haver con­vençut aquells que ara, en les enques­tes, diuen “no saber” què farien en cas de con­sulta.

Vet aquí que la lle­tra petita del con­tracte entre el Comitè Olímpic Inter­na­ci­o­nal (COI) i els orga­nit­za­dors de Lon­dres 2012, el Comitè Olímpic Naci­o­nal (CON), britànic, indica que “totes les seus i llocs d'interès clau i les ubi­ca­ci­ons de tota la ciu­tat esta­ran deco­ra­des amb el símbol dels Jocs Olímpics i ter­mi­no­lo­gia i imat­ges rela­ci­o­na­des”. Per desen­vo­lu­par tant de maqui­llatge urbà, fa un any el CON va dis­se­nyar un pro­jecte com a con­seqüència del qual la creu de Sant Andreu, la ban­dera naci­o­nal d'Escòcia, ha que­dat fora de les seus. Però no la Union Jack, la ban­dera britànica.

Com que els Jocs són a Lon­dres, en prin­cipi, el detall no impor­ta­ria gaire. Però de la mateixa manera que la flama olímpica la pas­se­gen per arreu de la Gran Bre­ta­nya per cons­truir la il·lusió que tot­hom par­ti­cipa de la festa, també vuit par­tits de fut­bol tin­dran lloc a Hamp­den Park, el Wem­bley escocès, perquè els de Glas­gow se la sen­tin seva. I aquí rau el con­flicte. Perquè durant 365 dies a l'any, a Hamp­den Park oneja el sau­tor, la creu blanca sobre fons blau, i durant els par­tits olímpics l'hau­ran de treure. Per enten­dre la sub­ti­lesa de tot ple­gat, cal insis­tir en el fet que no és una pro­hi­bició directa del COI, ja que, segons el con­tracte, el pro­jecte de deco­ració de les seus l'ha ela­bo­rat el Comitè Olímpic Naci­o­nal (britànic), per bé que poste­ri­or­ment ha estat apro­vat pels senyors de Lau­sana.

L'any 1992, a Bar­ce­lona, a l'estadi de Montjuïc van sonar Els sega­dors i l'himne espa­nyol; i les ban­de­res de Cata­lu­nya, Espa­nya i Bar­ce­lona van ser pre­sen­ta­des davant d'una llotja en què hi havia el rei, Jordi Pujol, Felipe González i Sama­ranch, amb les res­pec­ti­ves espo­ses. Dues dècades després, la foto d'aquell dia sem­bla impen­sa­ble, com ho és la presència del sau­tor a Hamp­den Park.

El cas de la ban­dera de Sant Andreu només és un símptoma, una anècdota, si voleu, però com a tal anun­cia una bata­lla ferotge de l'Estat britànic per la seva uni­tat. De moment, la selecció olímpica de fut­bol serà britànica, amb mem­bres de les qua­tre home nati­ons. L'ense­nyança de tot ple­gat és que els adver­sa­ris polítics sub­tils són tan difícils de batre com aquells i aque­lles que cri­den equi­va­lents pro­cla­mes actu­als al crit de “visca la mort, mori la intel·ligència”, de Millán Astray. Dit això, no tor­naré a obli­dar que COI i democràcia rara­ment encai­xen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.