Política

Una marxa de 36 anys

Ahir es va acabar a Poblet la Marxa de la Llibertat del 1976 que el postfranquisme va reprimir

Hi van participar un miler de persones

“La Marxa de la Lli­ber­tat dóna ara el relleu a la de la inde­pendència”


Han pas­sat 36 anys però ahir més d'un miler de per­so­nes van poder com­ple­tar, de manera simbòlica, la Marxa de la Lli­ber­tat, con­vo­cada el 1976 però repri­mida pel govern espa­nyol. Aquell any, enmig de l'agi­tació social i política després de la mort del dic­ta­dor, la marxa havia de ser­vir per acce­le­rar el procés democràtic i rei­vin­di­car els drets naci­o­nals dels Països Cata­lans. El 12 de setem­bre, però, el lla­vors minis­tre de Gover­nació, Manuel Fraga Iri­barne, va pro­hi­bir la cami­nada que va sor­tir des de dife­rents ciu­tats cata­la­nes i que havia de con­fluir al mones­tir de Poblet. Una forta càrrega poli­cial, a la plaça Major de Mont­blanc, va aca­bar amb 123 empre­so­nats i va segar el pas d'aquells llui­ta­dors per les lli­ber­tats naci­o­nals.

Ahir sí. Més d'un miler de per­so­nes van aca­bar a peu el dar­rer tram de la Marxa de la Lli­ber­tat, entre Mont­blanc i el mones­tir de Poblet, el simbòlic panteó dels reis cata­lans. Conca de Bar­berà per la Inde­pendència (comar­cal de l'Assem­blea Naci­o­nal Cata­lana, ANC) va con­vo­car l'acte per esme­nar el que va ser una “injustícia històrica”, segons la pre­si­denta de l'ANC, Carme For­ca­dell.

Àngel Colom –que el setem­bre del 1976 era a la presó i no va poder com­ple­tar la marxa–, Arcadi Oli­ve­res i altres antics mar­xai­res van poder arri­bar final­ment al destí, recor­rent a peu els 10 quilòmetres que sepa­ren la capi­tal de la Conca de Bar­berà del mones­tir. La rei­vin­di­cació era i és la mateixa: la lli­ber­tat del país. Però amb uns accents dife­rents: “Ales­ho­res fèiem el pas de la dic­ta­dura a la democràcia, i ara fem el pas de l'auto­no­mia cap a l'Estat propi, i això és irre­ver­si­ble”, segons Colom. Per això l'ANC vol que aque­lla Marxa de la Lli­ber­tat “doni ara el relleu a la de la Inde­pendència”, segons Enric Mer­cadé, coor­di­na­dor de Conca de Bar­berà per la Inde­pendència.

La marxa d'ahir a la tarda va arren­car a la mateixa plaça Major de Mont­blanc, on es va des­co­brir una placa de reco­nei­xe­ment “als llui­ta­dors” d'aquells pri­mers anys del post­fran­quisme. Aquí, Pilar Magrinyà, una mont­blan­quina que fa 36 anys va ser detin­guda i empre­so­nada fins a cinc cops durant la seva par­ti­ci­pació a la Marxa, va des­ta­car que “aquell espe­rit con­ti­nua vigent”. També va voler fer una crida a la uni­tat: “És impres­cin­di­ble anar junts no només en el desig sinó també en el tre­ball difícil que suposa ser un país inde­pen­dent; no podem dei­xar-ho només en mans dels polítics.” L'alcalde de Mont­blanc, el repu­blicà Pep Andreu, va dir en el seu dis­curs que l'acte con­vo­cat per l'ANC “evi­den­cia que s'està a punt de viure un canvi trans­cen­den­tal” i que Cata­lu­nya “serà un país lliure dins d'Europa”.

Des de Mont­blanc, els par­ti­ci­pants van anar cami­nant per la car­re­tera fins a l'Espluga de Fran­colí, on ja els espe­ra­ven dese­nes de per­so­nes i bal­cons enga­la­nats amb este­la­des. Després, en el tram final fins a Poblet els par­ti­ci­pants van ser rebuts amb aplau­di­ments i amb els crits d'“Inde­pendència ja”. Van arri­bar fins a la mateixa por­ta­lada d'entrada del mones­tir. “Ha estat tot un honor poder aca­bar amb nor­ma­li­tat la Marxa”, va dir Àngel Colom. “M'he tret una espi­neta que tenia cla­vada fa 36 anys”, va con­fes­sar Oli­ve­ras, que va advo­car per una “Cata­lu­nya lliure, solidària i repu­bli­cana”.

Crida a la mani­fes­tació

Els mar­xai­res van voler enco­rat­jar els assis­tents a par­ti­ci­par a la mani­fes­tació de l'Onze de Setem­bre: “Serà una demos­tració de força davant d'Europa”, segons Colom. Per la pre­si­denta de l'ANC, Carme For­ca­dell, l'únic mis­satge de la mani­fes­tació és la rei­vin­di­cació de la inde­pendència de Cata­lu­nya. For­ca­dell va recor­dar que el lema de la marxa, Cata­lu­nya, nou estat d'Europa, és “clar”, i hi va afe­gir: “Qui vin­gui s'hi sumarà com a inde­pen­den­tista i no com a res més, perquè el poble català ja està fart.” For­ca­dell va cloure l'acte dient: “Hem de triar si volem pas­sar a la història com la gene­ració que ha asso­lit la inde­pendència o com la que l'ha dei­xada per­dre.”

123
persones
van ser detingudes
300
pobles
va recórrer la marxa del 1976

Esdeveniments independentistes arreu del país

L'estelada oneja des d'ahir a dos dels espais més emblemàtics del municipi de Maçanet de la Selva, el puig Marí i el castell de Torcafelló. Les hi van penjar els participants a la Marxa per la Llibertat organitzada per l'ANC local, que es van dividir en dues columnes. També se'n va fer onejar una a l'accés al poble, després de baixar fins a la plaça de l'Església.

Avui, l'assemblea territorial de Tossa de Mar i Lloret de Mar per la Independència celebren conjuntament un acte de promoció de la Marxa cap a la Independència de Barcelona. Després de l'arribada conjunta a la platja Gran de Tossa, es penjarà l'estelada a sa torre d'en Joanàs, la construcció més emblemàtica de la vila, i, a la Palanca, es llegirà el manifest oficial. També avui hi ha actes similars a altres municipis de les comarques gironines. És el cas de Cassà per la Independència i Llagostera per la Independència, que duen a terme la trobada de ciclistes a la Pineda Fosca. A Besalú, ahir i avui, es promou en un punt d'informació al Prat de Sant Pere la participació a la manifestació sobiranista de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.