Política

L'endemà del dia D

L'especialista en dret internacional Albert Pont dóna claus a ‘Delenda est Hispania' sobre els passos a seguir l'endemà de proclamar l'Estat propi

Els actius de l'Estat espanyol al territori passarien al català, i es constituiria una conferència internacional per repartir el deute

El procés podria comportar fins i tot la dissolució d'Espanya

Mentre l'Estat espanyolno reconegués el català no li podria endossar la seva part del deute

Com s'ha de con­cre­tar la inde­pendència de Cata­lu­nya? I l'endemà, què pas­sarà? Quins meca­nis­mes s'acti­va­rien? Vista l'actual onada sobi­ra­nista, i pro­ba­ble­ment més encara a par­tir de la gran marxa de dimarts, pre­gun­tes que fins fa poc entra­ven en el ter­reny de la política-ficció cada cop se les plan­te­gen més cata­lans. És clar que, com ha adver­tit el mateix pre­si­dent Mas aquesta set­mana, arri­bat el cas no serà un procés gens fàcil, i hi haurà molts entre­bancs a superar i qüesti­ons per acla­rir. Qüesti­ons a les quals el Cer­cle Català de Nego­cis (CCN) s'ha inten­tat avançar amb la immi­nent publi­cació de l'estudi Delenda est His­pa­nia, obra de l'espe­ci­a­lista en dret inter­na­ci­o­nal Albert Pont.

Són molts els inter­ro­gants als quals el lli­bre intenta donar res­posta, o com a mínim ofe­rir ori­en­tació. D'entrada, Pont explica que el dret inter­na­ci­o­nal, que pre­val sobre la legis­lació de l'estat matriu en cas de secessió, no pre­veu una única via per ini­ciar el procés, tot i que sí que fixa dos mínims a com­plir: legi­ti­mi­tat històrica i democràtica. “És a dir, que en algun moment hi han d'inter­ve­nir les urnes”, acla­reix, sigui a través d'un referèndum d'auto­de­ter­mi­nació, sigui per apro­var la Cons­ti­tució del nou estat que hagi decla­rat el Par­la­ment. Fins i tot per empènyer-lo a fer-ho, el jurista pre­veu la fórmula que els ajun­ta­ments con­vo­quin con­sul­tes ofi­ci­als i que, si gua­nya el , facin les seves decla­ra­ci­ons d'inde­pendència per ins­tar lla­vors el Par­la­ment a ini­ciar un procés cons­ti­tu­ent per dotar-se d'una carta magna cata­lana.

16.500 mili­ons per començar

És obvi que no són temes gens menors, però en tot cas no són el prin­ci­pal objecte de l'estudi. Aquí el quid és, com en qual­se­vol pare­lla que es divor­cia, com es repar­tei­xen els béns i ini­cien la nova vida sepa­rats. D'entrada, empa­rant-se en casos pre­vis i càlculs de la mateixa Gene­ra­li­tat, s'obri­ria un període de tran­sició d'un tri­mes­tre en què es neces­si­ta­rien uns 5.500 mili­ons men­su­als bàsica­ment per pagar la des­pesa cor­rent: nòmines, pen­si­ons i pres­ta­ci­ons. “A par­tir del quart mes la maquinària recap­tatòria ja fun­ci­o­na­ria nor­mal­ment, però entre­tant cal­dria asse­gu­rar liqui­di­tat, recor­rent en part al deute”, apunta Pont. Un deute, això sí, que s'ava­la­ria fàcil­ment amb béns pro­pis, perquè la legis­lació inter­na­ci­o­nal pre­veu que tots els actius físics que l'Estat espa­nyol té a Cata­lu­nya (edi­fi­cis, car­re­te­res, vies, aero­ports, espai radi­oelèctric, etc.) pas­sa­rien a l'Estat català sense cap con­tra­pres­tació.

Taula mul­ti­la­te­ral pel deute

En paral·lel, cal­dria cons­ti­tuir una con­ferència mul­ti­la­te­ral per repar­tir el deute de l'Estat espa­nyol, amb repre­sen­tació espa­nyola, cata­lana (i basca si aga­fes­sin el mateix camí) i un “medi­a­dor inter­na­ci­o­nal”, que podria ser la mateixa Unió Euro­pea o un dele­gat dels prin­ci­pals cre­di­tors, com ara fins i tot l'FMI. “Segons la legis­lació és impos­si­ble que sigui un procés bila­te­ral”, deixa clar Pont. Lla­vors dependrà de les con­ver­ses, si bé el lli­bre sug­ge­reix quins serien els esce­na­ris rao­na­bles. D'entrada, a més dels 42.000 mili­ons que ja arros­sega ara la Gene­ra­li­tat, Cata­lu­nya hau­ria d'assu­mir el 100% del deute gene­rat per inver­si­ons de l'Estat al ter­ri­tori (per exem­ple, per la T1 del Prat), i el 0% del gene­rat a fora, així com entre un 16% i un 19% (segons si es pon­dera per pes de la població o del PIB) del deute no ter­ri­to­ri­a­lit­za­ble. És a dir, d'inver­si­ons i des­pe­ses en afers estran­gers, defensa, casa reial... “És clar que, a canvi d'assu­mir-lo, també hau­rien de donar-nos la quan­ti­tat pro­por­ci­o­nal d'aquests actius”, recorda Pont. Per exem­ple, una colla d'ambai­xa­des, o fins i tot avi­ons mili­tars.

L'estudi també reco­neix que la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal podria rebut­jar aquest tracte en veure “que no cobra­ria mai la part espa­nyola”. Ales­ho­res, segons Pont, Cata­lu­nya podria nego­ciar que­dar-se una part del deute gene­rat per inver­si­ons en altres ter­ri­to­ris, en el que es podria inter­pre­tar com un dar­rer gest de soli­da­ri­tat o, sim­ple­ment, com la “com­pra de la inde­pendència”. Això sí, a canvi d'assu­mir o ges­ti­o­nar recur­sos que serien espa­nyols, com per exem­ple fins i tot l'aero­port de Bara­jas.

En tot cas, creu que l'Estat català té trum­fos per nego­ciar, ja que també podria recla­mar la part pro­por­ci­o­nal de les mul­ti­na­ci­o­nals espa­nyo­les pri­va­tit­za­des en els dar­rers anys, incor­po­rant-se al seu acci­o­na­riat sota l'amenaça de naci­o­na­lit­zar ser­veis com ara la xarxa elèctrica, la telefònica o la de gas. “Tenim molta arti­lle­ria i al final es tracta de nego­ciar”, apunta Pont, que recorda un altre punt que seria clau: l'Estat espa­nyol s'hau­ria de que­dar tot el seu deute actual men­tre no reco­negués l'Estat català, i el mateix pas­sa­ria amb els cre­di­tors inter­na­ci­o­nals.

Dis­so­lució d'Espa­nya?

El lli­bre plan­teja un altre inter­ro­gant encara més inqui­e­tant per a Espa­nya: la seva pos­si­ble dis­so­lució. “D'entrada, no hau­ria de ser així pel pes demogràfic i econòmic de Cata­lu­nya, però l'Estat espa­nyol es va con­for­mar el 1716 amb el Decret de Nova Planta i l'annexió del Regne de Cata­lu­nya i Aragó al de Cas­te­lla, i en con­seqüència ara es dis­sol­dria”, explica Pont. I arri­bats aquí, segons ell, la mateixa volun­tat espa­nyola d'aigua­lir les aspi­ra­ci­ons cata­la­nes i bas­ques amb la con­for­mació de l'estat de les auto­no­mies se li podria girar en con­tra. “Igual que va fer Rússia amb la Unió Soviètica, un ter­ri­tori es pot recla­mar hereu de l'estat matriu, però en aquest cas hi ha dis­set auto­no­mies d'idèntic esta­tus jurídic a Cata­lu­nya, i cap d'elles, ni tan sols Madrid, té prou pes sola per poder-se con­si­de­rar suc­ces­sora; s'hau­rien de fede­rar, però la mateixa Cons­ti­tució ho impe­deix!”, cons­tata l'autor. “Cata­lu­nya podria impug­nar que Madrid fos la con­ti­nu­a­dora d'Espa­nya, o l'ús d'aquest nom fins i tot”, cons­tata. I és que Espa­nya pot posar mol­tes tra­ves polítiques i econòmiques a un estat català... “Però nosal­tres també a ells.”

Parlament o president.
Segons l'estudi, la declaració d'independència la pot fer el president, si bé, per treure-li pressió, recomana que sigui el Parlament, ja que el Codi Penal preveu penes de 25 anys per desacatament a l'Estat, “i no es pot obligar ningú a assumir el risc”. Pont creu que Catalunya també tindria argumentació legal per “neutralitzar” l'acció armada prevista en un article 8 de la Constitució “molt interpretable”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.