Política

El PIB de Catalunya s'ensorrarà?

El Principat figura entre els primers de la UE en PIB per càpita

La meitat de la producció catalana s'exporta i un quart va a parar a la resta de l'Estat, amb una clara tendència a reduir-ne la dependència

La inversió de l'actual dèficit fiscal en despesa pública activaria fortament el producte interior brut

L'evo­lució del PIB català en un esce­nari de com­pli­ment de la rei­vin­di­cació inde­pen­den­tista ha estat aquests dies objecte d'un interès inu­si­tat per part de pro­mi­nents eco­no­mis­tes espa­nyols. Per posar-ne algun exem­ple, Mikel Buesa, pro­fes­sor de la Com­plu­tense de Madrid, afir­mava fa una set­mana i mitja al diari ABC que el PIB d'una Cata­lu­nya inde­pen­dent cau­ria al nivell del de Xipre, una teo­ria aplau­dida per altres experts, com ara Ángel de la Fuente, de l'Ins­ti­tuto de Análisis Económico.

Segons Buesa –que, convé no obli­dar-ho, té un biaix mar­ca­da­ment polític perquè és, jun­ta­ment amb Rosa Díez, un dels pro­mo­tors del par­tit Unió Progrés i Democràcia (UPD)–, els “efec­tes fron­tera”, que es podrien resu­mir en una suma d'aran­zels i boi­cot espa­nyol, farien dis­mi­nuir el pro­ducte inte­rior brut català en més d'un 20% fins a una renda per càpita d'uns 21.200 euros.

Experts cata­lans, però, reba­ten amb xifres ben dife­rents aquesta teòrica des­feta econòmica. Per Marta Espasa, pro­fes­sora d'hisenda pública a la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona i mem­bre de l'Ins­ti­tut d'Eco­no­mia de Bar­ce­lona, la pui­xança del PIB català té un bon punt de par­tida, perquè consta entre els més alts de la UE, i resis­tirà el canvi polític gràcies a l'ober­tura de l'eco­no­mia a l'exte­rior.

Ben situ­ats en el rànquing

La pro­fes­sora Espasa recorda que, amb les dades més recents, les del 2009, actu­al­ment el PIB per càpita català, en pari­tat de poder de com­pra (és a dir, homo­geneïtzant-ne les dades i refe­rint-les a un índex de par­tida 100), se situa en setena posició de l'ano­me­nada UE-15, és a dir, els quinze països pri­mi­ge­nis de la Unió i més potents econòmica­ment. L'índex sobre la mit­jana és, con­cre­ta­ment, de 109, al vol­tant d'uns 28.200 euros per càpita en ter­mes abso­luts.

Més pre­o­cu­pant serà, en canvi, la situ­ació del PIB espa­nyol sense l'apor­tació cata­lana, ja que allà el PIB per càpita cau­ria a 23.541 euros, és a dir, al catorzè lloc de la UE-15.

Pel que fa a la balança comer­cial, les dades d'expor­ta­ci­ons de béns i ser­veis dels últims anys situen uns per­cen­tat­ges tole­ra­bles en cas de boi­cot: Cata­lu­nya exporta pro­duc­tes per valor d'un 52% del seu PIB, i la mei­tat d'aquest per­cen­tatge, apro­xi­ma­da­ment, van a parar a la resta de l'Estat, tot i que la tendència és d'anar subs­ti­tuint la dependència de l'Estat per la resta del món.

Canvi en els ingres­sos

A això, el també pro­fes­sor de la UB Emili Val­dero hi afe­gia fa pocs dies en aques­tes pàgines que l'estat català dis­po­sa­ria dels recur­sos del dèficit fis­cal que ara llis­quen cap a Madrid. D'aquesta manera, la Gene­ra­li­tat cap­ta­ria entre 16.000 i 20.000 mili­ons més, que rever­ti­rien de manera posi­tiva en el PIB perquè serien recur­sos públics gas­tats a Cata­lu­nya.

Val­dero apel·la a càlculs homo­lo­gats a la UE per asse­gu­rar que per cada euro de l'actual dèficit fis­cal gas­tat a Cata­lu­nya, el PIB aug­men­ta­ria entre 1,3 i 1,4 euros, fins i tot des­comp­tant un even­tual boi­cot comer­cial espa­nyol equi­va­lent a un 5%.

16.000
milions
com a mínim ingressarien de més les arques catalanes sense el dèficit fiscal.
7a
posició
ocupa Catalunya, segons el seu PIB per càpita, dins de la UE-15.
14è
lloc
en el rànquing de la UE-15 en PIB per càpita ocuparia l'Estat sense Catalunya.
1,3
euros
per cada euro gastat del dèficit fiscal recuperat creixeria el PIB català.
31.218
euros
seria la quantitat final estimada del PIB per càpita català, que actualment voreja els 28.200.
25.000
milions
seria el creixement estimat del PIB català gràcies a l'efecte multiplicador de la despesa pública provinent del dèficit fiscal actual.
52
per cent
del que produeix Catalunya s'exporta; la meitat, un 25% a la baixa, a la resta de l'Estat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.