Política

660.000 catalans ‘lliures'

Un centenar de poblacions ja s'han ‘separat' de l'Estat espanyol seguint l'exemple de Sant Pere de Torelló

Representen un 9% de la població de Catalunya

“No som par­ti­da­ris de pre­sen­tar moci­ons que no afec­tin direc­ta­ment el muni­cipi, però en aquest cas hem entès que el món muni­ci­pal ha de con­tri­buir de manera deci­dida a la cons­trucció del nou estat i a aquest camí cap a la inde­pendència.” Aquesta és la reflexió que va fer l'alcalde de Sarrià de Ter, Roger Tor­rent (ERC), després que aquesta població del Gironès es declarés ter­ri­tori català lliure.

És només un exem­ple del cen­te­nar de con­sis­to­ris que ja s'han adhe­rit a aquesta ini­ci­a­tiva que va enge­gar Sant Pere de Torelló a prin­cipi del mes de setem­bre i que està tenint una gran accep­tació entre els alcal­des i els regi­dors. Aquests cent muni­ci­pis sumen 660.000 ciu­ta­dans – el 9% de la població total de Cata­lu­nya– i 3.300 quilòmetres qua­drats.

Una demos­tració més de força del muni­ci­pa­lisme, que els últims anys ha pro­ta­go­nit­zat epi­so­dis molt des­ta­cats en el sobi­ra­nisme com ara el reguit­zell de con­sis­to­ris que es van decla­rar “moral­ment exclo­sos” de la Cons­ti­tució després de la sentència con­tra l'Esta­tut. L'exem­ple més recent, però, és l'Asso­ci­ació de Muni­ci­pis per la Inde­pendència, que en poc menys d'un any ja dis­posa de 600 cor­po­ra­ci­ons locals adhe­ri­des.

Però com neix aquest nou pro­jecte lli­ber­tari? El prin­ci­pal impul­sor n'és l'alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega (ERC), un dels bat­lles més actius en el sec­tor inde­pen­den­tista. El mes de setem­bre va deci­dir por­tar al ple una moció per decla­rar la població ter­ri­tori català lliure, fet que supo­sava que les lleis espa­nyo­les només seran vigents de “manera pro­vi­si­o­nal” en espera que el Par­la­ment dicti la legis­lació del futur estat català.

També recor­dava que Sant Pere té vali­desa per fer aquest pas enda­vant, perquè en les con­sul­tes sobi­ra­nis­tes un 96% dels votants van mos­trar el seu suport a la inde­pendència de Cata­lu­nya.

El text afe­gia que l'Estat espa­nyol ha demos­trat la seva “inca­pa­ci­tat” per ges­ti­o­nar els recur­sos públics, que es troba en “fallida econòmica” i que no ha “d'arros­se­gar” Cata­lu­nya. Final­ment dema­nava a la cam­bra cata­lana que en el ter­mini de dos mesos sot­metés a votació la decla­ració uni­la­te­ral d'inde­pendència.

La bola es fa gran

Abans que Sant Pere aprovés el docu­ment, la caverna mediàtica espa­nyola ja va començar a dis­pa­rar amb bala con­tra aquesta cam­pa­nya cata­lana. I una reacció sem­pre pro­voca una con­tra­re­acció. Davant d'aquests atacs, la bola de neu del “ter­ri­tori català lliure” es va anar fent gran i més pobla­ci­ons hi van anar donant suport. Exac­ta­ment el mateix que va pas­sar amb les con­sul­tes sobi­ra­nis­tes.

ERC ha repar­tit les moci­ons en els ajun­ta­ments on tenen repre­sen­tació i també va regis­trar una pro­posta de reso­lució al Par­la­ment. La intenció dels repu­bli­cans era sot­me­tre-la a votació en un ple, però, segons fonts d'Esquerra, CiU i el PSC s'hi van negar en una junta de por­ta­veus. El text, final­ment, va anar a parar a la Comissió d'Afers Ins­ti­tu­ci­o­nals, però ha aca­bat deca­ient perquè s'ha aca­bat la legis­la­tura.

Ajun­ta­ments del PSC

Aquest cen­te­nar de pobla­ci­ons lliu­res estan gover­na­des sobre­tot per ERC i CiU, però també n'hi ha algu­nes de soci­a­lis­tes com ara Sant Julià de Ramis i Sant Joan de les Aba­des­ses, entre d'altres.

17.09.12
Vic i Tortosa,
les primeres capitals de comarca a fer-ho.
03.09.12
Sant Pere de Torelló aprova la primera moció.
Hem aconseguit que la premsa internacional es faci ressò de la situació que vivim
Jordi Fàbrega
ALCALDE SANT PERE DE TORELLÓ
Hi ha qui diu que és només una iniciativa simbòlica. Les consultes sobiranistes tampoc no eren vinculants i van ser molt importants

Atacs dels sectors espanyols més radicals

La resposta per part dels sectors espanyols més radicals i ultres a aquesta onada de sobiranisme local no es va fer esperar ni cinc segons. El primer que va carregar amb duresa contra l'alcalde de Sant Pere de Torelló va ser el tinent coronel de l'exèrcit espanyol Francisco Alamán Castro. El militar va assegurar que la independència de Catalunya només es produiria per sobre del seu “cadàver” i va amenaçar amb una intervenció si hi havia una secessió. També va reclamar la detenció del batlle de Torelló per “traïció”. Arran d'aquestes declaracions, diversos partits i associacions van exigir que s'actués contra Alamán i també van denunciar-lo. Fins i tot, el Parlament va aprovar una iniciativa de Solidaritat, amb el suport d'ERC i ICV, que reclamava el seu “arrest immediat”. Però aquí no s'acaben les andanades. El sindicat Manos Limpias ha denunciat diversos d'aquests ajuntaments catalans “per un delicte de prevaricació i coaccions a les institucions de l'Estat”. El partit conservador Alternativa Española (Aes) també ha fet el mateix i alguns dels seus regidors han portat mocions a consistoris de Castella-la Manxa, Cantàbria, Navarra i Castella i Lleó per reclamar que els membres de l'Ajuntament de Sant Pere de Torelló siguin declarats persones no grates.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.