Política

Contraespionatge

El govern constitueix un grup de treball per analitzar i contrarestar els casos d'espionatge

Exigeix a l'Estat que els Mossos d'Esquadra participin en les investigacions

La vicepresidenta Ortega presenta una denúncia

El govern no vol que­dar rele­gat en un segon pla en l'afer d'espi­o­natge a Cata­lu­nya. Està tip de lle­var-se cada matí amb notícies que esquit­xen par­tits, alts càrrecs o con­se­llers sense saber si són “irre­gu­la­ri­tats” o si tenen una “inten­ci­o­na­li­tat” política per deses­ta­bi­lit­zar el procés català. És per aquest motiu que ha pas­sat a l'acció i ahir va cons­ti­tuir un grup de tre­ball per arri­bar al “fons” d'aquesta qüestió i poder ren­tar la imatge de Cata­lu­nya, que alguns inten­ten que sem­bli “un fan­gar”, com va res­sal­tar el con­se­ller de la Pre­sidència, Fran­cesc Homs. En l'argot del món dels espies, que ara està tant de moda, aquesta decisió es podria inter­pre­tar com un con­tra­es­pi­o­natge.

Aquesta comissió estarà inte­grada per repre­sen­tants de tres depar­ta­ments –Pre­sidència, Justícia i Inte­rior– amb uns objec­tius con­crets: posar en comú la infor­mació rela­ci­o­nada amb aquests epi­so­dis i els con­trac­tes que l'admi­nis­tració hagi pogut fer amb alguna de les empre­ses impli­ca­des, sobre­tot Método 3, i coor­di­nar i pro­moure les actu­a­ci­ons ope­ra­ti­ves, judi­ci­als i polítiques que es puguin dur a terme.

Homs va insis­tir que a Cata­lu­nya no hi ha una trama d'espi­o­natge a gran escala, tot i que sí que va adme­tre que s'està tren­cant la “con­fiança” de la ciu­ta­da­nia en l'estat de dret. També va subrat­llar que aquests fets que estan sor­tint a la llum pública són “xocants”, i va recal­car que hi ha d'haver “trans­parència”. En aquest sen­tit, tant CiU com ERC ja han dema­nat expli­ca­ci­ons al Congrés dels Dipu­tats sobre la pre­sumpta impli­cació del CNI en els fets.

Un altre capítol d'aquest serial d'espies és la guerra oberta entre l'Estat i la Gene­ra­li­tat en el camp poli­cial. Els Mos­sos d'Esqua­dra han estat exclo­sos de les inves­ti­ga­ci­ons, un fet que ha cau­sat un gran males­tar dins el govern. Ahir, el con­se­ller d'Inte­rior, Ramon Espa­da­ler, va acu­sar La Mon­cloa de ser “des­lle­ial” i va posar el cos poli­cial català a dis­po­sició del minis­teri fis­cal i del Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya. Per la seva part, Homs va recor­dar que sense els Mos­sos no es podria arri­bar a escla­rir tot aquest cas.

Enmig d'un ambi­ent molt enra­rit, la vice­pre­si­denta, Joana Ortega, va pre­sen­tar ahir una denúncia als Mos­sos perquè, segons algu­nes infor­ma­ci­ons, ha estat víctima d'espi­o­natge. El con­se­ller d'Empresa i Ocu­pació, Felip Puig, també està estu­di­ant fer el mateix.

LES REACCIONS

Que al nostre país últimament passen coses que no tenen gaire explicació resulta més que evident
No és veritat que Catalunya sigui un gran fangar. N'hi ha que intenten presentar una imatge que no és real
Francesc Homs
CONSELLER DE LA PRESIDÈNCIA

Tres informes de la mateixa agència

En aquest afany per intentar ser transparents, el govern ha detectat fins ara tres informes que l'empresa de detectius Método 3 i algunes de les seves deu filials van fer per a la Generalitat en l'època del tripartit. Un data del 2008 i va ser encarregat per la conselleria d'Agricultura per analitzar el sector de l'avellana i la implantació de la fruita seca a Catalunya –va costar uns 30.000 euros–. Aquest estudi ja va estar envoltat de polèmica perquè formava part d'una setantena d'informes que després d'una agra i llarga discussió van ser considerats innecessaris pel mateix tripartit. L'afer va arribar als jutjats, però la fiscalia no hi va apreciar delicte.

Al marge d'aquest cas, hi ha dos contractes més amb Método 3: un sobre seguretat tècnica de la Generalitat, del 2007, i un altre, del 2009, encarregat per Indústria. Esquerra, que llavors comandava la conselleria, ho ha negat rotundament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.