Política

lA CRÒNICA

Vèncer per avorriment

Rajoy no s'immuta: està convençut que guanyarà la pugna sobiranista per esgotament del contrari
La Moncloa espera una resolució del TC ràpida i totalment favorable a les seves tesis

El gest més carac­terístic de Mari­ano Rajoy és tòrcer la boca i arron­sar les espat­lles davant qual­se­vol pre­gunta molesta o una situ­ació tensa o com­pro­mesa. Pocs assump­tes fan que li surti una res­posta con­tun­dent, i és difícil ima­gi­nar-ne una d'entu­si­asta. Tant és així que ha hagut de cor­re­gir sobre la marxa l'evidència que en el tema més difícil de la legis­la­tura –la impos­si­bi­li­tat de crear ocu­pació– fa estona que ha tirat la tova­llola. Davant la revisió de les pre­vi­si­ons econòmiques per pas­sar-les de dolen­tes a nefas­tes i vist el males­tar que ha pro­vo­cat la sen­sació que el PP s'ha ren­dit, la set­mana pas­sada Rajoy es va obli­gar a anar al Congrés per forçar una ria­lla, d'aque­lles seves que sovint es con­fo­nen amb una ganyota. Perquè és cert que Rajoy no és opti­mista per natu­ra­lesa, però des que va dei­xar enrere l'opo­sició el seu posat malen­coniós s'ha accen­tuat. Se l'acusa d'haver-se atrin­xe­rat al des­patx de La Mon­cloa i no sem­bla que entre aque­lles qua­tre parets s'esti­gui ges­tant cap pla de xoc per rever­tir la crua rea­li­tat ni cap estratègia per per­su­a­dir, convèncer o encara que sigui vèncer l'ene­mic amb argu­ments. “Gai­rebé tot li pro­du­eix apa­tia o li fa nosa. I quan no pot evi­tar abs­treure-se'n, sim­ple­ment ho suporta”, li retre­uen els seus detrac­tors, que en el cas de la pulsió sobi­ra­nista estan divi­dits en dos fronts antagònics: els que vol­drien que es produís un diàleg franc entre els dos governs per tro­bar solu­ci­ons i els que tenen pressa per veure el pre­si­dent Artur Mas inha­bi­li­tat i la Gene­ra­li­tat inter­vin­guda a cop de Codi Penal i de Cons­ti­tució. Però, de moment, des de les fines­tres de palau ni s'albira l'inici d'un diàleg amb Cata­lu­nya ni tam­poc es vol dei­xar del tot clar que la pugna que s'ha ence­tat al Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal sigui per acon­se­guir un escarni sense pre­ce­dents dels caps visi­bles de les ins­ti­tu­ci­ons cata­la­nes pel qual frisa la caverna política i mediàtica.

A la pre­gunta d'ara què, quina de les dues parts obté més rèdit amb el temps mort que s'obre fins que no hi hagi una reso­lució en ferm del TC? Si es con­sulta la part cata­lana, la res­posta és que ningú no gua­nya dis­cu­tint als jut­jats i és per això que insis­tei­xen que l'Estat hau­ria d'apro­fi­tar-lo per par­lar-ne de por­tes endins. El cert, però, és que no tenen cap espe­rança que això passi.

Si els inter­lo­cu­tors, en canvi, són la part espa­nyola, l'únic gest que saben fer és el de la victòria. Soraya Sáenz de San­ta­maría i Alberto Ruiz-Gallardón es van­ten que el temps els hagi donat la raó pel fet que el TC ha suspès la decla­ració. En pri­vat, a més, fonts de l'exe­cu­tiu espa­nyol donen per fet que la futura reso­lució serà abso­lu­ta­ment favo­ra­ble a les seves tesis i, al damunt, que es pro­duirà ben aviat. És pro­ba­ble, doncs, que quan arribi l'agost el tri­bu­nal no hagi de per­llon­gar l'ago­nia pror­ro­gant un temps més la sus­pensió, que de moment està pre­vista que es man­tin­gui cinc mesos, comp­tant des del 8 de març. Això sí, dins el govern del PP hi ha dub­tes sobre la idoneïtat que es faci pública pels volts de l'Onze de Setem­bre. “Si l'objec­tiu és refre­dar el debat, això seria tant com llençar foc a la gaso­lina”, adver­teix una ana­lista.

En dife­rents àmbits de la política, la per­cepció és que el TC ja sap quina serà la decisió final des del moment que Rajoy pre­sen­tava la impug­nació, i ara només falta posar-la en escrit. Ni el català més con­fiat no espera una reso­lució favo­ra­ble al Par­la­ment. I això fa fins i tot inne­ces­sa­ris els reforços con­ser­va­dors que arri­ba­ran al juny a l'alt tri­bu­nal, que és quan està pre­vist que es pro­du­eixi el relleu de qua­tre magis­trats –dos nome­nats per l'exe­cu­tiu espa­nyol i dos pel CGPJ– i que alte­ra­ran l'actual majo­ria pro­gres­sista que encara cue­java des dels temps de José Luis Rodríguez Zapa­tero. No és, doncs, pel setge català que el PP espera amb can­de­le­tes els can­vis al TC, sinó pel con­junt de recur­sos que afec­ten les seves deci­si­ons impo­pu­lars del dar­rer any i mig.

Així que, pel que fa al debat sobi­ra­nista, l'únic que negui­teja al PP són els recels que la pugna entre Estat i Gene­ra­li­tat pro­voca als mer­cats i la pos­si­bi­li­tat que si es fa massa osten­si­ble endar­re­reixi la recu­pe­ració econòmica. Tant li és con­viure amb el 33,7% de cata­lans favo­ra­bles a la inde­pendència que asse­nyala el CIS com amb el 46,4% que reflec­teix el CEO. Rajoy pensa que tots els pre­si­dents han superat la seva bata­lla ter­ri­to­rial i a ell –pel fet bar­re­jar-se amb una dura crisi– con­si­dera que li ha tocat més grossa. Però tot passa! És la con­signa de La Mon­cloa per superar els temps con­vul­sos.

A banda que segueix con­vençut que poques coses no s'arre­glen amb diners. Des de Cata­lu­nya rei­te­ren que el dret a deci­dir està al marge de les nego­ci­a­ci­ons que s'han obert amb el PP en l'esfera econòmica. En canvi, l'Estat pensa que una solució intermèdia pel que fa al sos­tre de dèficit –que podria que­dar al vol­tant de l'1,8%– o una millora del finançament de cara al 2014 aca­barà sua­vit­zant la mala maror. La tàctica del pre­si­dent espa­nyol no s'altera amb el temps: men­tre posa els seus a fer la feina bruta, ell sem­pre apa­reix impas­si­ble; no s'immuta: abans es can­sa­ran els altres! Perquè si alguna cosa sap fer és vèncer el con­trari per avor­ri­ment. A vega­des és per tedi i, sovint, per des­es­pe­ració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.