Política

Clam per la “dignitat” en la Diada del País Valencià

Els actes institucionals i folklòrics organitzats per la Generalitat contrasten amb el to reivindicatiu de grups, partits i entitats progressistes i nacionalistes

Fabra demana un nou finançament

Milers de valen­ci­ans van sor­tir ahir al car­rer con­vo­cats per la Comissió 9 d'Octu­bre amb l'objec­tiu de dei­xar palesa la posició rei­vin­di­ca­tiva dels grups i orga­nit­za­ci­ons de sen­si­bi­li­tat pro­gres­sista i naci­o­na­lista. La tra­di­ci­o­nal mani­fes­tació de la Diada del País Valencià va cri­ti­car, per veu dels seus repre­sen­tants, l'acti­tud sub­misa del pre­si­dent valencià, Alberto Fabra, davant el govern espa­nyol. I, sota el lema País Valencià, dig­ni­tat, la comissió el va ins­tar a fer una defensa “digna” dels interes­sos dels valen­ci­ans. En un dels punts del mani­fest subs­crit pels par­tits, sin­di­cats, grups, asso­ci­a­ci­ons i enti­tats que hi par­ti­ci­pen es recla­mava que “deixe de fer genu­fle­xi­ons davant Madrid i defense d'una vegada per totes els interes­sos dels valen­ci­ans”.

Els con­vo­cants van des­ta­car les cinc qüesti­ons que con­si­de­ren que hau­rien de ser les prin­ci­pals rei­vin­di­ca­ci­ons del govern valencià, entre les quals hi ha un finançament just, la con­nexió d'alta velo­ci­tat entre Cas­telló i Tar­ra­gona, la fi de la “cen­sura” de TV3, el res­pecte a la llen­gua i la cul­tura dels valen­ci­ans i una política social i econòmica que ajude a sor­tir de la crisi “en lloc d'agreu­jar encara més les seues con­seqüències”.

Com­par­tir car­rer

No cal afe­gir, però, que, com en cada con­vo­catòria de sem­blants carac­terísti­ques, també en aquesta ocasió la llen­gua i la cul­tura valen­ci­ana es van donar cita en la mani­fes­tació, que va com­par­tir car­rers de València ciu­tat amb una acti­vi­tat fes­tiva d'entrada de moros i cris­ti­ans orga­nit­zada per l'Ajun­ta­ment pre­si­dit per Rita Bar­berà.

Una vegada més, la Diada del País Valencià esde­ve­nia una cele­bració bipo­lar entre els actes ins­ti­tu­ci­o­nals i els orga­nit­zats per la Comissió 9 d'Octu­bre. D'aquesta manera, el con­junt de les comar­ques valen­ci­a­nes, va tan­car un reguit­zell de pro­pos­tes escam­pa­des arreu dels pobles, viles i ciu­tats, on es van bar­re­jar con­certs, mani­fes­tos i actes lúdics en bona part de loca­li­tats, algu­nes de les quals van donar aco­llida a la flama del Cor­re­llen­gua i van apro­fi­tar per fer els sopars Estellés en home­natge al poeta de Bur­jas­sot. També es van viure diver­sos lliu­ra­ments de pre­mis, reco­nei­xe­ments i guar­dons, entre els quals cal des­ta­car el premi Miquel Grau, en record al mili­tant comu­nista assas­si­nat a Ala­cant l'any 1979 i que en aquesta ocasió ha recai­gut en el peri­o­dista Pere Miquel Cam­pos.

Crida de Fabra

Al matí, en l'acte ins­ti­tu­ci­o­nal, el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat Valen­ci­ana, Alberto Fabra, havia rei­vin­di­cat un millor finançament i va dife­ren­ciar entre “els que dia­lo­guen amb la volun­tat de nego­ciar “ i “els que uti­lit­zen l'amenaça per deses­ta­bi­lit­zar Espa­nya”, en una clara al·lusió al govern de Cata­lu­nya. Seguint el fil, el pre­si­dent valencià es va quei­xar, a més, que tots els ter­ri­to­ris tenen “els matei­xos drets i obli­ga­ci­ons”, però que “no tots som trac­tats de la mateixa manera”. Fabra va pro­cla­mar que els valen­ci­ans: “som espa­nyols amb vocació autonòmica i tra­dició cons­ti­tu­ci­o­nal”. El cap del Con­sell va pun­tu­a­lit­zar, però, que hi ha altres senyes d'iden­ti­tat a rei­vin­di­car, com ara l'aigua, el cor­re­dor medi­ter­rani i les inver­si­ons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.