Política

Amb l'ajuda del PSC

La presidenta de l'ANC dóna les gràcies als socialistes pel seu vot favorable o la seva abstenció arreu de Catalunya

L'oposició en bloc aprova la moció

El PSC diu sí a la Diputació i s'absté a l'Ajuntament

La pre­si­denta de l'Assem­blea Naci­o­nal Cata­lana (ANC), Carme For­ca­dell, va donar ahir les gràcies als soci­a­lis­tes per haver votat a favor o haver-se abs­tin­gut arreu de Cata­lu­nya en les moci­ons de suport a la con­sulta del 9-N, ja que n'estan fent pos­si­ble l'apro­vació en muni­ci­pis com ara Bada­lona, on governa el PP. “El PSC està demos­trant que vol for­mar part d'aquest futur del país, perquè s'ha ado­nat que no es pot anar en con­tra de la majo­ria de la soci­e­tat, en con­tra de la volun­tat d'un poble”, deia ahir després d'assis­tir al ple extra­or­di­nari de Saba­dell, on també va tirar enda­vant la moció amb l'abs­tenció dels soci­a­lis­tes. Per For­ca­dell, s'està demos­trant que “és un movi­ment impa­ra­ble”.

Bada­lona

A Bada­lona, el sen­tit del vot del PSC va ser un secret molt ben guar­dat fins a l'últim ins­tant. Durant tota la set­mana, el líder dels soci­a­lis­tes, Jordi Serra, havia arri­bat a comu­ni­car a més d'un regi­dor d'altres for­ma­ci­ons favo­ra­bles a la con­sulta que els soci­a­lis­tes vota­rien no a la moció pre­sen­tada ini­ci­al­ment per CiU i ICV-EUiA (tret de l'edil Josep Duran, del cor­rent Avan­cem). El PSC va arri­bar a anun­ciar fins i tot que pre­sen­ta­ria un text alter­na­tiu. Però les nego­ci­a­ci­ons de les dar­re­res hores van per­me­tre tan­car un acord entre els tres par­tits, gràcies al qual Bada­lona no queda al marge dels ajun­ta­ments cata­lans que ja han votat a favor de la con­sulta del 9-N. I, de pas­sada, fan pas­sar un mal tràngol al PP de Xavier Gar­cia Albiol. A canvi del vot favo­ra­ble del PSC, els pro­mo­tors de la moció van accep­tar intro­duir-hi un parell de mati­sos. El més impor­tant, fer la con­sulta en un “marc legal”. Jordi Serra va defen­sar el dret a votar dels ciu­ta­dans, però va mati­sar: “Pot­ser ens cal una mica més de paciència.” El con­ver­gent Fer­ran Falcó va posar l'accent en la importància que Bada­lona “no quedi fora de la història” i, des d'ICV-EUiA, Àlex Mañas va fer la com­pa­ració amb el poble escocès, amb el qual es vol­dria assi­mi­lar: “No són inde­pen­dents, però sí que són lliu­res.” Amb la decisió del PSC d'adhe­rir-se a la moció, el PP va per­dre una votació que uns minuts abans pen­sava que gua­nya­ria. L'alcalde, Xavier Gar­cia Albiol, es va aïllar del debat (només hi va inter­ve­nir per aixe­car la sessió) i el popu­lar Ramon Riera va dei­xar clar que, per molt que pros­peri el text a favor de la con­sulta, el govern de Bada­lona només la faci­li­tarà si “és legal”. Per cele­brar la fita, al final del ple tots els par­tits que van apro­var la moció es van fer una foto, en què també es van afe­gir ERC, la CUP, l'ANC i Òmnium.

Tar­ra­gona

A Tar­ra­gona, en canvi, l'abs­tenció va ser l'opció tri­ada pel grup soci­a­lista. Tot i que poques hores abans l'alcalde, el soci­a­lista Josep Fèlix Balles­te­ros, va votar favo­ra­ble­ment a la moció en suport a “una con­sulta”, sense fer cap referència directa al 9-N (vegeu peça annexa), en el ple muni­ci­pal el seu equip va deci­dir abs­te­nir-se en la votació de la moció pre­sen­tada per CiU i ICV-EUiA. El text es va apro­var amb el sí d'aquests dos grups, l'abs­tenció soci­a­lista i els vots con­tra­ris dels set regi­dors del PP. Els soci­a­lis­tes pre­te­nien nego­ciar una moció alter­na­tiva que no fixés cap ter­mini per a la con­sulta. Però, com que CiU i ICV-EUiA van rebut­jar la pro­posta, els soci­a­lis­tes van optar final­ment per abs­te­nir-se com un gest, va dir la por­ta­veu soci­a­lista, Begoña Floría, per “afa­vo­rir un procés de diàleg, nego­ci­ació i pacte”: “Hem de seguir un procés legal i acor­dat i fomen­tar el diàleg”, va dir, davant un saló de plens ple de gom a gom. L'alcalde Balles­te­ros va rei­te­rar: “Estic a favor de la con­sulta, no de car­re­rons sense sor­tida, i qual­se­vol con­sulta ha de tenir legi­ti­mi­tat.”

Girona

A Girona vint-i-dos vots a favor i dos en con­tra. Nou regi­dors de CiU (el tinent d'alcalde Jordi Fàbrega no va poder assis­tir a la sessió), sis del PSC, dos de la CUP, dos d'ICV-EUiA i els tres regi­dors no ads­crits hi van votar a favor. En con­tra, els dos del PP. En l'inici de la sessió, l'alcalde, Car­les Puig­de­mont, va recor­dar que el que es duia a apro­vació al ple “és només el desig de votar el 9-N” amb la intenció, que va ver­ba­lit­zar, que els regi­dors evi­tes­sin des­viar la qüestió per altres via­ranys més enllà de la seva posició sobre la cele­bració de la con­sulta. Per torns, van inter­ve­nir tots els por­ta­veus.

Saba­dell

A Saba­dell, l'abs­tenció dels deu regi­dors del PSC també va fer tirar enda­vant la moció pre­sen­tada per CiU, EUiA, ICV i l'Entesa per Saba­dell. Només hi van votar en con­tra els dos regi­dors del PP. La sala de plens va que­dar petita per enca­bir un públic que va cri­dar a favor de la inde­pendència. “Molts no som inde­pen­den­tis­tes, però volem votar i volem dei­xar que la gent s'expressi”, afir­mava l'alcalde soci­a­lista, Joan Car­les Sánchez, després d'argu­men­tar l'abs­tenció del PSC i expres­sar “dub­tes” entre la lega­li­tat del nou marc jurídic i l'encaix democràtic del dret a deci­dir.

Ter­rassa

El paper del PSC de Ter­rassa també va ser clau perquè la moció s'aprovés en el ple cele­brat dijous al ves­pre. Amb l'abs­tenció dels soci­a­lis­tes, i el vot a favor de CiU i ICV-EUiA, el vot con­trari dels qua­tre regi­dors popu­lars no va ser­vir per tirar enrere la pro­posta. L'alcalde soci­a­lista, Jordi Ballart, va dir que ni ell ni el seu con­sis­tori seran un impe­di­ment perquè els ter­ras­sencs puguin votar una con­sulta “legal”. Va fer una crida al diàleg entre el govern de l'Estat i el català.

Pineda de Mar

Per la seva banda, l'alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, va vin­cu­lar l'abs­tenció del seu grup en la moció en favor de la con­sulta del 9-N a la “plu­ra­li­tat de pen­sa­ments” que hi ha en el seu par­tit, i va recor­dar que els soci­a­lis­tes havien votat la llei al Par­la­ment. La majo­ria abso­luta del PSC, amb onze regi­dors –tot i que dijous n'eren deu–, va decan­tar la balança cap al vot a favor de la pro­posta pre­sen­tada per CiU, ERC i el regi­dor de 100x100 per Pineda. Els qua­tre edils del PP van insis­tir en la il·lega­li­tat de la con­sulta.

Infor­mació ela­bo­rada per

Sara Muñoz, Teresa Márquez, San­dra Pérez i Carina File­lla.

874
ajuntaments
ja han celebrat o confirmat plens de suport a la consulta del 9 de novembre.

La Diputació de Tarragona aprova una moció de suport a “una consulta”, sense citar el 9-N

La Diputació de Tarragona també va aprovar ahir al matí una moció de suport a “una consulta” sobre el futur polític de Catalunya, però amb la peculiaritat que en el text no s'esmenta en cap moment la data del 9-N. A part d'obviar aquesta data, el text, consensuat per CiU, el PSC i ERC, fa referència a un “marc legal” basat en la llei de consultes aprovada pel Parlament. Els grups van consensuar la moció i van cedir en alguns conceptes a fi de possibilitar un acord gairebé unànime –de 22 vots favorables i un en contra, del PP– i fer prevaldre la bona entesa habitual a la institució. El president de la Diputació, Josep Poblet, es va mostrar molt satisfet i va qualificar d'“anecdòtic” el fet que no se citi el 9-N. “Estem d'acord que la consulta es faci, això és el que hem votat”, va afirmar. El PSC i ERC van pactar un redactat genèric: “La negociació mai no arriba a tot allò que tu vols, però ens hem pogut posar d'acord”, va reconèixer el portaveu del grup del PSC, Josep Masdeu, en declaracions a l'ACN. “Hem donat suport a la llei de consultes, però en canvi no està acordat que sigui una consulta legal, perquè la llei no està ni publicada, i hi pot haver una suspensió cautelar per part del Tribunal Constitucional”, va matisar. “Tots hem cedit”, hi va afegir el portaveu del grup d'ERC, Tomàs Bigorra: “No hi surt el 9-N, però hi dóna suport de manera implícita”, considera Bigorra. “A la Diputació sempre s'intenta prioritzar el consens”, va argumentar.

C.F.

El PSC i el PP voten en contra de la consulta a Castelldefels

Els edils del PSC i el PP de Castelldefels van votar contra la moció en favor de la consulta que va presentar Xavier Amate, regidor convergent a l'oposició. Amate va defensar que “no hi haurà democràcia fins que es reguli la qüestió catalana”, i va retreure als socialistes el seu vot contrari. “Almenys es podrien abstenir com han fet en municipis veïns”, va dir. El portaveu del PSC, Joan Sau, va afirmar que la consulta “no resol la qüestió del malestar entre Catalunya i Espanya”, i va advocar pel diàleg entre Mas i Rajoy. El popular David Solé va predir una gran “confrontació” si la consulta tira endavant.

El PSC de Viladecans tampoc va votar a favor de la moció de suport que van presentar CiU i ICV-EUiA. Sí que es van mostrar a favor, amb una moció pròpia, d'una llei de consultes populars no referendàries i del diàleg com a condició indispensable, en la línia del que van fer els seus companys de Castelldefels. Per la seva banda, Sant Boi, governat pel PSC, també hi va votar en contra.

R.M.B.

Socialistes i CiU negocien una moció a Lleida

Els grups municipals del PSC i CiU a l'Ajuntament de Lleida negocien la possibilitat de pactar una moció que permeti votar a favor de la consulta del 9-N en el ple de dimarts. CiU presenta la moció de l'ACM i l'AMI, i el PSC vol introduir el fet que la consulta sigui legal i acordada. No es descarta, com ha passat en altres ocasions, una votació per separat dels diversos punts o bé que el PSC doni llibertat de vot i es divideixi. El PP lleidatà es planteja plantar aquest ple extraordinari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia