Política

PAU JUVILLÀ

Cap de llista de Crida per Lleida

“Som l'alternativa de ruptura i transformació”

Crida per Lleida, integrada per la CUP i altres col·lectius, aspira a entrar a la Paeria per “portar la veu del carrer a l'Ajuntament i, alhora, perquè en baixi la informació”

Acusen “d'opacitat” el govern d'Àngel Ros i la confluència d'interessos de l'actual oposició municipal

Prioritzen la defensa dels espais i serveis públics

CANDIDATURA
“La voluntat és tenir una trajectòria
més enllà de les eleccions. Almenys, durant quatre anys”
NUCLI ANTIC
“Calen polítiques contra l'exclusió social, no sancions. I cal perseguir els especuladors”
LEGISLATURA
“Hem estat sols fent oposició. Els tres partits ara a la Paeria comparteixen el model de ciutat”
ALIANCES
“No és possible confluir amb qui
ha format part d'un model al qual ens oposem”
PACTES
“Som assemblearis i encara no ho hem debatut, però no veig possible un acord estable”
OBJECTIU
“No volem sols entrar a gestionar millor que els altres, que també. Volem canviar-ho tot”
PRIVATITZACIONS
“Apostem per revertir les concessions i aturar la privatització de la resta de serveis”
PARC TEMÀTIC
“Hi ha sòl de sobra fora de les Basses; l'Ajuntament no és una promotora immobiliària”
ROS-CAMPS
“En part, ha estat positiu, perquè ha obligat a fer mesures de transparència, encara que tard”
INDEPENDÈNCIA
“Lleida ha de ser una baula més del procés en lloc de quedar-ne al marge com fins ara”

La CUP no ha acon­se­guit mai repre­sen­tació a la Pae­ria de Lleida. Ara, jun­ta­ment amb altres col·lec­tius, ha cons­tituït Crida per Lleida, una can­di­da­tura amb la qual espera superar els més de 1.800 vots acon­se­guits per la CUP en les elec­ci­ons del 2011. Pau Juvillà, mem­bre de la CUP, n'és el cap de llista.

Què és la Crida per Lleida?
És una orga­nit­zació sor­gida del procés de con­fluència de la CUP, el Sin­di­cat d'Estu­di­ants dels Països Cata­lans, Assem­blea de Joves i, sobre­tot, molta gent que no ve de cap orga­nit­zació con­creta. És un entorn de l'esquerra trans­for­ma­dora. El fun­ci­o­na­ment de la Crida és abso­lu­ta­ment assem­ble­ari: no tre­ba­llem d'acord amb quo­tes de par­tit, sinó per apor­ta­ci­ons de les per­so­nes que hi som.
És sols una coa­lició elec­to­ral o té vocació de man­te­nir-se com a orga­nit­zació política?
No és sols una llista. Neix l'agost pas­sat, per la volun­tat de l'esquerra inde­pen­den­tista de crear una cosa més gran, que tin­gui, des del muni­ci­pa­lisme, una tra­jectòria més enllà de les elec­ci­ons. De fet, el com­promís és que duri qua­tre anys, passi el que passi. Si obte­nim regi­dors –que cre­iem que n'acon­se­gui­rem–, farem reu­ni­ons prèvies en els plens muni­ci­pals. Seran assem­blees ober­tes, en què la CUP des­a­pa­rei­xerà com a orga­nit­zació.
La CUP ha tre­ba­llat per aliar-se amb la resta d'esquer­res que final­ment es pre­sen­ten a les elec­ci­ons?
Més enllà de la sigla, importa el pro­jecte. Per això s'impulsa la Crida, com­par­tida amb molta gent i com a res­posta a un model de ciu­tat. Tre­ba­llem per ser una alter­na­tiva de rup­tura i trans­for­mació. Ens costa molt con­fluir amb par­tits que han for­mat part del model d'un govern al qual ens opo­sem. L'esquerra ens tro­bem al car­rer. Com ara amb Marea Blanca. No obs­tant això, la con­fluència en aquests moments no és pos­si­ble, perquè defen­sem models dife­rents. No passa res. Igual que amb les dre­tes, hi ha mol­tes esquer­res.
Així, defen­sen models dife­rents res­pecte al Comú, ICV i ERC?
Hi ha par­tits que donen suport al con­sorci sani­tari, i nosal­tres hi hem fet una opo­sició mani­festa. ERC dóna suport a CiU, que està molt allu­nyada del nos­tre model polític. ICV també ha for­mat i defen­sat aquest model. Pel que fa a la resta de for­ces, nosal­tres no volem sols entrar a ges­ti­o­nar la ciu­tat i fer-ho millor que els altres, que també. L'objec­tiu és can­viar-ho tot.
Aquesta falta de con­fluència pot difi­cul­tar els pac­tes poste­lec­to­rals. Ja els des­car­ten?
El nos­tre objec­tiu no és der­ro­car Ros per can­viar-lo per un altre. Ens ser­veix de poc que CiU gua­nyi l'alcal­dia. Volem trans­for­mar l'Ajun­ta­ment. La Crida pren totes les deci­si­ons assem­bleària­ment, i això encara no està deba­tut. Però en l'aspecte par­ti­cu­lar, crec que no és pos­si­ble un pacte esta­ble amb qual­se­vol dels par­tits.
Creu que hi ha gent que pot tenir por que acon­se­guei­xin entrar a La Pae­ria?
Sí. La CUP i la Crida hem fet una opo­sició activa, cons­truc­tiva i de denúncia. És evi­dent que hi ha gent a qui això no li agrada, perquè les tres for­ces polítiques que són ara al govern van de bra­cet molt sovint.
Per què creu que govern i opo­sició a l'Ajun­ta­ment coin­ci­dei­xen, segons vostè?
Ente­nem que exis­teix un model de ciu­tat com­par­tit pels tres par­tits ara a l'Ajun­ta­ment: el PSC, CiU i el PP, així com els altres par­tits que han for­mat part del govern en ante­ri­ors legis­la­tu­res (ERC i ICV). És el model de La Llotja, de l'orde­nança del civisme, del tan­ca­ment de l'alberg muni­ci­pal i de la pri­va­tit­zació de ser­veis públics. Ben segur que hi ha altra gent que també s'hi ha opo­sat, però nosal­tres sem­pre hem inten­tat inci­dir no en la per­sona que ha tirat enda­vant les ini­ci­a­ti­ves de govern, sinó en el seu model. A la Pae­ria de Lleida no hi ha hagut opo­sició. En els dar­rers anys, hem estat sols. És molt impor­tant tenir un peu al car­rer. Volem por­tar-hi la seva veu a l'Ajun­ta­ment i, alhora, fer bai­xar la infor­mació del con­sis­tori al car­rer. Quan entrem a l'Ajun­ta­ment, defen­sa­rem el mateix model que fins ara: ser­veis públics, i una Lleida justa, sos­te­ni­ble i com­pro­mesa amb l'asso­li­ment de la república cata­lana.
En què con­sis­teix, doncs, aquest model de ciu­tat de l'actual equip de govern?
Un exem­ple clar són les pri­va­tit­za­ci­ons. S'han reno­vat con­ces­si­ons i se n'han pri­va­tit­zat d'altres, com l'enllu­me­nat. I no sols això, sinó que també s'està pri­va­tit­zant l'espai públic. És el cas de les Bas­ses, que esdevé un parc temàtic pri­vat. Àngel Ros és l'alcalde soci­a­lista més con­ver­gent, perquè aplica polítiques neo­li­be­rals. La legis­la­tura també està mar­cada per l'opa­ci­tat en la gestió. Tam­poc no s'ha fomen­tat la par­ti­ci­pació ciu­ta­dana, més enllà de pro­ces­sos no vin­cu­lants.
Es refe­reix a l'audiència pública sobre les Bas­ses?
N'és un dels para­dig­mes. En aquest cas, es fa un procés par­ti­ci­pa­tiu molt impor­tant, en el qual pre­nen part mol­tes enti­tats i ciu­ta­dans a títol per­so­nal. En cap de les con­clu­si­ons d'aquest procés es diu que es faci un ús pri­vat del parc. I, mal­grat això, s'acaba pri­va­tit­zant l'espai. Per tant, els pro­ces­sos par­ti­ci­pa­tius impul­sats pel govern no són vin­cu­lants, sinó pura­ment infor­ma­tius. Els eixos de la Crida són la par­ti­ci­pació real en la ciu­tat, la justícia social i la implan­tació de polítiques d'igual­tat de gènere i d'eman­ci­pació naci­o­nal.
Quin és el model alter­na­tiu a l'audiència pública que pro­po­sen?
La par­ti­ci­pació no es pot tan­car a dipo­si­tar un vot cada qua­tre anys. Hi ha meca­nis­mes com ara que el ple es faci en horari no labo­ral, que sigui retransmès per l'Ajun­ta­ment, que les enti­tats tin­guin par­ti­ci­pació en el ple. I, més enllà d'això, hi ha eines com ara les con­sul­tes popu­lars, que s'han de fer més sovint i han de ser vin­cu­lants.
Quins són els altres eixos del pro­grama elec­to­ral de la Crida?
La justícia social i l'eco­no­mia, en què apos­tem per la remu­ni­ci­pa­lit­zació dels ser­veis públics. Això vol dir rever­tir les con­ces­si­ons i atu­rar-ne la pri­va­tit­zació. En tenim exem­ples: a Alfés i a París, el ser­vei d'aigua ha tor­nat a ser muni­ci­pal. Volem la reo­ber­tura de l'alberg muni­ci­pal. També, una política d'igual­tat i de medi ambi­ent trans­ver­sal. També pro­po­sem fomen­tar la cul­tura no diri­gida des de l'Ajun­ta­ment. La volem auto­ges­ti­o­nada i que cons­ti­tu­eixi un pro­jecte en comú amb diver­sos agents. A més, Lleida ha de ser un més en el procés cap a la república cata­lana. Per exem­ple, no pot ser que encara exis­tei­xin car­rers amb noms de fei­xis­tes. Volem esbor­rar aquests símbols.
S'han opo­sat a con­ver­tir les Bas­ses en el parc dels Bar­ru­fets. Per què?
Com al Roser, on hi havia el Museu Morera i l'Escola de Belles Arts, les Bas­ses era un espai muni­ci­pal. I l'Ajun­ta­ment renun­cia al Roser per fer-hi un hotel de luxe. En aquest cas, s'hi afe­geix l'anor­re­a­ment de la memòria històrica, perquè és el dar­rer balu­ard de resis­tents a l'ocu­pació borbònica. A les Bas­ses es pri­va­titza l'espai, quan nosal­tres defen­sem que a Lleida hi calen més zones ver­des grans. Les Bas­ses és un lloc molt bo per fer acti­vi­tats de lleure i rela­ci­o­na­des amb la natura, perquè està en un entorn com l'horta. En volem la inte­gració amb l'horta, que pro­po­sem que esde­vin­gui un parc agrari.
El govern diu que el parc dels Bar­ru­fets apor­tarà llocs de tre­ball.
Ja, però no tot s'hi val. És dis­cu­ti­ble que aporti o no turis­tes, però nosal­tres, més enllà d'això, anem al fons: l'ús pri­vat d'un espai públic. Si algú vol fer un parc temàtic, hi ha sòl de sobra als polígons. L'Ajun­ta­ment de Lleida no és una pro­mo­tora immo­biliària, sinó d'acti­vi­tats per a tot­hom.
Com ha afec­tat la ciu­tat la guerra entre Àngel Ros i Marta Camps?
En part, ha estat posi­tiu, perquè els ha forçat a fer mesu­res de trans­parència, encara que tard i a des­temps. De fet, Ros ens van con­vo­car a una reunió per expli­car què estava fent Marta Camps. I li vam dir que no calia con­vo­car els par­tits, sinó fer-ho públic a la ciu­ta­da­nia. Demos­tra la falta de trans­parència del govern. Marta Camps fa bé de treure a la llum tota aquesta infor­mació, però la pre­gunta és per què no ho va fer durant els deu anys que ha estat la mà dreta. Cre­iem que aquest tipus de coses són una pràctica habi­tual. N'hi ha que poden ser legals, però són abso­lu­ta­ment poc ètiques. Com ara que Ros se'n vagi a fer reu­ni­ons a la Caixa cobrant die­tes de 3.000 euros per assis­tir-hi, en un moment en què hi ha des­no­na­ments cada dia.
Pre­ci­sa­ment a Lleida, l'ANC va fer una crida a tots els par­tits perquè s'afe­gei­xin a una can­di­da­tura de país de cara al 27-S. I va ins­tar l'Ajun­ta­ment de Lleida a afe­gir-se a l'AMI. Quina serà la tasca de la Crida en l'àmbit del procés inde­pen­den­tista?
Lleida ha de ser una baula més en el procés cap a una república cata­lana. Ha de tre­ba­llar per asso­lir l'eman­ci­pació naci­o­nal, sem­pre lli­gada a la social. No pot ser que Lleida en quedi al marge com fins ara. No sols no per­tany a l'AMI, sinó que, en les pri­me­res con­sul­tes de l'abril, hi va posar tra­ves. Tam­poc cre­iem que cal­gui un excés de pro­ta­go­nisme en aquest camp, perquè ja hi ha gent de la Crida que empeny per aquest camí en altres orga­nit­za­ci­ons, però hi dona­rem tot el suport. Par­lem d'inde­pendències, però també cal par­lar de sobi­ra­nies com ara l'ali­mentària i l'energètica.
A Lleida, hi ha zones històriques de mar­gi­na­li­tat, com la Mari­ola i el nucli antic. Com es pro­po­sen ata­car el pro­blema?
Segur que no amb una orde­nança de civisme que cri­mi­na­litza i estig­ma­titza la pobresa, apro­vada durant el tri­par­tit. L'orde­nança, en lloc d'ofe­rir alter­na­ti­ves soci­als, san­ci­ona. Hi ha hagut una feina molt impor­tant del ter­cer sec­tor, que ha modi­fi­cat les parts més dolen­tes de l'orde­nança. Mal­grat això, cal refor­mar-la encara més o dero­gar-la. Calen mesu­res soci­als i, alhora, en calen de puni­ti­ves sobre els habi­tat­ges sobre­o­cu­pats i els solars buits. Ens hem can­sat de denun­ciar l'existència de pisos sobre­o­cu­pats. Al seu moment, vam pre­sen­tar una pro­posta per san­ci­o­nar els habi­tat­ges buits dels bancs i el govern de Lleida ho va obviar.
El Mer­cat del Pla és una de les ini­ci­a­ti­ves del govern aquesta legis­la­tura per revi­ta­lit­zar el nucli antic. És efec­tiu?
És un bolet. Creen un cen­tre de comerç, amb un horari defi­nit, en una zona del nucli antic on hi ha poc tei­xit social, i sense tre­ba­llar con­tra l'espe­cu­lació immo­biliària. Quan tan­quen les boti­gues, tot con­ti­nua igual. La seu de la CUP és al cos­tat del Mer­cat del Pla i cons­ta­tem que els pro­ble­mes es man­te­nen. Alguns dels pro­ble­mes són comuns amb la Mari­ola. Calen polítiques de tre­ball social i per­se­guir els que estan espe­cu­lant. L'exclusió social, la falta d'infra­es­truc­tu­res bàsiques, la pobresa, els pisos sobre­o­cu­pats, els solars buits... Tot això no se solu­ci­ona obrint un cen­tre comer­cial.

Anys de sindicalisme i assemblees

Aquest biòleg de 41 anys, amb dos fills “com dos sols”, no és cap novell en l'escena política. Durant molts anys, ha estat militant de la CGT –encara ara–, així com delegat sindical i membre del secretariat del sindicat. El 2006, la CUP va crear un nucli a Lleida i, des d'aleshores i fins al 2011, Juvillà va ser membre del secretariat nacional. En el seu currículum polític, també hi fa constar que va ser jutjat per insubmissió al servei militar i que va fer estades al Mèxic dels col·lectius zapatistes. Ara es prepara per als plens municipals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia