Política

XAVIER DOMÈNECH

CAP DE LLISTA D'EN COMÚ PODEM

Cara nova al cartell, rostre conegut al carrer

“Donant una oportunitat a la transformació de l'Estat espanyol ens l'estem donant a nosaltres. És evident, però, que això avui passa pel dret a decidir. Cal un referèndum”

“La gestió de la crisi ha provocat un problema de sobirania, perquè s'ha fet de dalt a baix i del centre a la perifèria”

“Catalunya és una realitat diversa i mestissa”

El bipartidisme està mort, encara que sobrevisquin partits del bipartidisme. Ara és el millor moment, en 40 anys, per fer política
“Ara que sóc candidat em diuen: <Vostè és nou en la política>, i jo els responc: <Fa molts anys que faig política de carrer.>”
L'opció de Ciutadans no és de renovació, és al cor de les polítiques que ens han acabat conduint a la crisi actual
“No es pot estar constantment apel·lant a la Constitució i el TC per evitar d'haver d'afrontar debats polítics
Farem un magnífic resultat, perquè hi ha un canvi per sota que demana més democràcia i més justícia social

Emer­geixo a l'estació de metro de Poble­nou, entre els car­rers Bil­bao i Puja­des. Fidel a la versió més antiga de Goo­gle Maps, pre­gunto a una veïna per can Sala­dri­gas, antiga fàbrica con­ver­tida en el cen­tre social i cul­tu­ral on ens ha citat el can­di­dat Domènech. “Tombi per aquell car­rer i con­tinuï en direcció cap a Bar­ce­lona, queda allà mateix”, em diu la meva inter­lo­cu­tora.

El cap de llista d'En Comú Podem explica que ha esco­llit l'indret pel caràcter de barri popu­lar (“estàs a Bar­ce­lona però alhora estàs en un espai molt popu­lar i poc impos­tat, encara no ha estat víctima de la trans­for­mació que s'ha produït en altres llocs de la ciu­tat”) i per una vin­cu­lació sen­ti­men­tal deri­vada de la històrica tra­dició fabril i tèxtil, comuna amb la seva Saba­dell natal, ciu­tat de la qual diu, apro­fi­tant que no hi ha ningú de Ter­rassa, “que va ser la Manc­hes­ter cata­lana”. Aflora l'his­to­ri­a­dor.

Feta la sessió fotogràfica davant de can Sala­dri­gas, la con­versa con­ti­nua a la ter­rassa del res­tau­rant Els Pes­ca­dors, en una plaça pre­si­dida per tres bella­om­bres cen­tenàries de troncs nuo­sos i recar­go­lats, enor­mes, al cen­tre d'un barri de cases bai­xes d'antics tre­ba­lla­dors de la mar, tot mira­cu­lo­sa­ment sal­vat dels bull­do­zer de la moder­ni­tat. La tria tam­poc no és casual: “A la taverna que hi havia aquí mateix s'hi reu­nia el món sin­di­cal dels agi­tats anys vint, i tirant més enrere, a mit­jan segle XIX, va ser nucli dels pri­mers movi­ments repu­bli­cans, demòcra­tes i del soci­a­lisme utòpic català.”

En aquest marc tan con­no­tat política­ment i en com­pa­nyia d'un his­to­ri­a­dor expert en movi­ments soci­als, es fa ine­vi­ta­ble, i apas­si­o­nant, inter­can­viar impres­si­ons sobre l'evo­lució de la Cata­lu­nya popu­lar. La con­versa con­grega els noms de Pi i Mar­gall, dels fede­ra­lis­tes empor­da­ne­sos tras­plan­tats a la capi­tal Abdó Ter­ra­das i Narcís Mon­tu­riol. I també Roca i Far­re­ras, “el pri­mer inde­pen­den­tista modern”. Para­do­xal­ment, la plaça porta el nom de Prim, qui no va dub­tar a bom­bar­de­jar Bar­ce­lona per escla­far la revolta d'aquells que volien can­viar el món des d'on avui inqui­rim el can­di­dat de l'esquerra sor­gida del 15-M.

Domènech enllaça pas­sat i pre­sent rei­vin­di­cant la con­tinuïtat del com­promís de país del fede­ra­lisme pri­mi­geni, tot i adme­tre cer­tes difi­cul­tats històriques de con­fluència entre obre­risme i cata­la­nisme. També sosté que, tot i discórrer sovint en paral·lel, la lluita obrera cata­lana i el cata­la­nisme polític han estat dues vies des­ti­na­des a inten­tar trans­for­mar Espa­nya. “Ara l'inde­pen­den­tisme és molt més fort, però el cata­la­nisme històrica­ment sem­pre ha sigut un intent d'expli­car i cons­truir Espa­nya d'una manera radi­cal­ment dife­rent, des de Prat de la Riba, a Com­panys, el cata­la­nisme con­ser­va­dor que surt a la Tran­sició.”

L'entre­vis­tat con­si­dera que es pot donar una altra opor­tu­ni­tat a una visió trans­for­ma­dora de l'Estat. “Pot haver-hi una certa frus­tració històrica, però mirat en pers­pec­tiva, tots aquests intents no han fra­cas­sat del tot. Hi ha hagut avenços. Que no han produït allò que es volia? Sí. Que tenim un Estat que no entén la plu­ri­na­ci­o­na­li­tat? Cert. Però donant una altra opor­tu­ni­tat a aquesta trans­for­mació de l'Estat espa­nyol ens l'estem donant a nosal­tres. És evi­dent, però, que això avui passa pel dret a deci­dir.”

En aquest aspecte, és taxa­tiu: “Qual­se­vol debat sobre qual­se­vol ter­cera via passa per un referèndum previ.” Davant de les pers­pec­ti­ves elec­to­rals poc clares per tal que a Madrid es pro­du­eixi una majo­ria favo­ra­ble a una con­sulta vin­cu­lant, Domènech vati­cina que Podem tindrà un pes més gran del que li ator­guen les últi­mes ona­des demoscòpiques, una opinió que fona­menta en l'experiència de les muni­ci­pals amb tombs sor­presa en mol­tes grans ciu­tats de l'Estat. “Hi ha un canvi per sota, que demana més democràcia i més justícia social i ampli­ació de la sobi­ra­nia del poble”, sosté.

En aquest punt surt una de les fra­ses lapidàries de l'última reso­lució del TC, la que sosté que “el prin­cipi democràtic no es pot des­vin­cu­lar de la pri­ma­cia incon­di­ci­o­nal de la Cons­ti­tució”. Hi està radi­cal­ment en con­tra: “Segons això, no s'enten­dria com s'han fet les cons­ti­tu­ci­ons, perquè pre­ci­sa­ment és la democràcia que genera prin­ci­pis cons­ti­tu­ci­o­nals, no a l'inrevés.” Expressa el parer que s'està ins­tru­men­ta­lit­zant la carta magna i la justícia: “No es pot estar cons­ta­ment apel·lant a la Cons­ti­tució i el TC per evi­tar de donar res­posta a deman­des que no hi caben, per no afron­tar debats polítics.” Defensa el paper del par­tit que lidera Igle­sias com a força que intenta con­ci­liar les deman­des de la majo­ria de la soci­e­tat cata­lana amb la rea­li­tat espa­nyola: “Podem no aposta perquè Cata­lu­nya sigui inde­pen­dent, però si hi ha una demanda de la població cata­lana, no pots fer veure que aquesta demanda no exis­teix.”

Domènech creu que la sobi­ra­nia i les dema­nes soci­als són indes­tri­a­bles. “Hi ha una rei­vin­di­cació de democràcia i sobi­ra­nia i això ho inclou tot. Quan el 15-M cri­dava «volem democràcia real» i «ningú no ens repre­senta» estava expres­sant que la gestió de la crisi pro­voca un pro­blema de sobi­ra­nia, perquè s'ha fet de dalt a baix i del cen­tre cap a la perifèria.”

En el ter­reny social, la pro­posta de la seva can­di­da­tura passa per apli­car pro­gra­mes per posar fia les desi­gual­tats crei­xents, amb polítiques soci­als, renda com­ple­mentària per a la gent que està que­dant fora del circuït social i econòmic, aug­ment del salari mínim... La llista és llarga i no només es limita al què, sinó al com: “Tot això ho farem a par­tir d'una nova política econòmica que passa, entre altres coses, per la cre­ació d'un banc públic, perquè els bancs tor­nin els mili­ons d'euros d'aju­des que van rebre, polítiques potents de tran­sició energètica, i un estímul tant a la petita empresa com als autònoms i el coo­pe­ra­ti­visme social.”

Les expli­ca­ci­ons del cap de car­tell d'En Comú Podem són clares, con­ci­ses i espe­rançado­res. Tan­ma­teix, vista l'experiència política recent, val la pena plan­te­jar-li un cert escep­ti­cisme sobre el fet que un Estat amb les inèrcies immo­bi­lis­tes i una maquinària tan pode­rosa com l'espa­nyola pugui ser trans­for­ma­ble ja no a nivell naci­o­nal sinó social, i plan­te­jar-li si cre­ant un nou estat algu­nes resistències no serien més ven­ci­bles. La res­posta no és curta, ni ràpida: “Es fa un dis­curs que ve a dir que la inde­pendència per­metrà unes millo­res, i si no hi ha inde­pendència, aques­tes no hi seran. És un debat massa ins­tru­men­tal. Em sem­bla que als anys 70i als 90 es feien dis­cur­sos molt més interes­sants sobre la defi­nició de què és Cata­lu­nya.” Repre­gunta imme­di­ata: i què és Cata­lu­nya? Res­posta ràpida i con­cisa: “Una rea­li­tat diversa i mes­tissa en la qual fins i tot aquesta diver­si­tat explica el propi fet naci­o­nal.”

També toca par­lar sobre els rivals, espe­ci­al­ment de C's, amb qui es dis­puta bona part d'un vot molt volu­ble i es com­pa­ren les muni­ci­pals i el 27-S. (“Molta gent que el 24-M havia votat en clau social, el 27-S es va creure el caràcter ple­bis­ci­tari i va bus­car el vot que expres­sava més clara­ment el no, i aquest vot era el de Ciu­ta­dans”. Per com­ba­tre aquesta fuita argu­menta que el par­tit de Rivera “és al cor de les polítiques que ens han posat a la crisi”. Sigui com sigui, Domènech dóna el bipar­ti­disme espa­nyol per liqui­dat: “El bipar­ti­disme està bas­tant mort, encara que sobre­vis­quin els par­tits del bipar­ti­disme. Ara és el millor moment de fer política dels últims qua­ranta anys.”

Domènech com­bina bé el to pro­fes­so­ral amb el paper de can­di­dat. Rebat l'eti­queta de polític novell. “Em diuen: «Vostè és nou», i jo res­ponc: «Fa molts anys que faig política de car­rer.»” I el pas del car­rer a l'escó? “Hi ha hagut un tren­ca­ment tan fort del pacte social que molts acti­vis­tes ens hem vist forçats a par­ti­ci­par en la recerca activa de solu­ci­ons.” De moment, la gestió ins­ti­tu­ci­o­nal l'ha tas­tada pocs mesos, com a res­pon­sa­ble de polítiques de memòria del govern Colau. Pri­mera con­clusió sobre l'experiència: “És dur, però alhora gra­ti­fi­cant, perquè veus que pots fer coses con­cre­tes que pro­du­ei­xen can­vis. El repte és evi­tar ruti­nes de la política pro­fes­si­o­nal.”

La con­versa va aca­bant. Toca fer una pre­gunta de futur a un home que estu­dia el pas­sat i tre­ba­lla pel pre­sent:

–“D'aquí a qua­tre anys, encara es veu a Madrid?”

–“Ho diu per si la legis­la­tura durarà qua­tre anys?”

–“Ho dic per si Cata­lu­nya durarà qua­tre anys més a Espa­nya”.

Ria­lla franca, de fuma­dor empe­dreït. Silenci llarg: “Vati­ci­nar què deci­di­ran els cata­lans i les cata­la­nes se'm fa difícil, perquè si bé és cert que el movi­ment inde­pen­den­tista és molt fort, també és cert que encara no ha sumat la majo­ria. No és només un pro­blema de relació entre Cata­lu­nya i Espa­nya sinó un tema pròpia­ment català. El que sí crec és que el referèndum hi serà. No pot espe­rar qua­tre anys. Ni dos.”

Amb la Lola, que passava per allí

Xavier Domènech (Sabadell, 1974) sempre ha tingut relació amb el barri barceloní del Poble Nou. Hi va arribar a viure uns anys fins que, segons comenta, els lloguers abusius dels que pretenien especular amb el Fòrum del 2004 el van obligar a marxar-ne, perquè va tenir la mala fortuna que just en aquell temps havia de renovar el lloguer. Pares i la germana encara en són veïns. La prova n'és aquesta imatge. Mentre posa per al fotògraf, s'hi acosta una persona que passa en aquell moment per la zona. S'abracen, conversen animadament durant uns segons i a continuació decideixen retratar-se plegats.

És la Lola, la seva mare.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia