Política

Meirtxell Batet

Candidata del PSC

Una líder que prefereix fer grup, sobretot amb Pedro Sánchez

La nova cap de llista no imposa el seu parer sobre la campanya, ja greixada, del PSC, perquè valora la feina en equip tot i ser la mà dreta de Sánchez

Advoca per una sortida negociada amb l'Estat i d'aplicació realista

Va negociar amb Podem i C's, i lamenta la poca credibilitat i “sentit d'estat” dels morats, dels quals es malfia

Es lloa massa la pluralitat però no s'assumeix prou
tot allò que implica.
Espanya està aprenent encara a fer-ho
Les filles Adriana i Valèria duen noms romans. Estudiaran a l'Escola Italiana per la riquesa idiomàtica que assoliran, català inclòs
No m'agraden les majories absolutes. Crec més en la pluralitat, el pacte, la negociació i l'entesa entre partits i persones
El proper govern de l'Estat ha d'afrontar, com a prioritat, Catalunya
i buscar una solució factible
i realitzable

Una cap de llista que creu més en el grup que no pas en el lide­ratge. I no és perquè no pugui exer­cir-lo, perquè coneix prou bé el Congrés dels Dipu­tats i el PSC. “El col·lec­tiu aporta més riquesa que un lide­ratge que pot ser més efímer”, resu­meix aquest advo­cada espe­ci­a­lista en dret cons­ti­tu­ci­o­nal i que debuta com a cap de llista soci­a­lista en unes elec­ci­ons gene­rals subs­ti­tuint Carme Chacón.

Pedro Sánchez ha vol­gut esco­llir algú de la seva plena con­fiança i gene­ració, per mirar de resol­dre el “pro­blema de Cata­lu­nya”, i Batet hi jugarà un paper impor­tant, tant si és des de la pre­sidència del govern de l'Estat com en l'opo­sició. Al PSC ja li va bé una cara nova que subs­ti­tu­eixi la llu­nyana Chacón, que després del pri­mer tri­omf en les gene­rals gai­rebé va renun­ciar a Cata­lu­nya. Batet afronta el repte “adme­tent els errors del PSC i del PSOE en el últims anys, però també rei­vin­di­cant els encerts, que han estat molts també, en les últi­mes dècades”. I amb ànims de recor­dar-los, com en l'àmbit dels drets, l'ajut i la cohesió social, l'edu­cació...

Creu en el grup, i això que ben podria creure en el lide­ratge, ja que és una autèntica self made woman, que dirien als Estats Units, on va estar becada per fer-hi un curs de post­grau. No ho ha tin­gut fàcil, en els seus qua­ranta-tres anys. Per­tany a la segona pro­moció de la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra (UPF). Hi va acce­dir gràcies a una beca en uns anys en què cos­tava molt matri­cu­lar-s'hi, només hi havia plaça si les notes a secundària eren molt bones. Va apro­fi­tar-hi el temps, perquè va fun­dar i pre­si­dir el sin­di­cat estu­di­an­til Asso­ci­ació Rei­vin­di­ca­tiva dels Drets dels Estu­di­ants (ARDE), a banda de lli­cen­ciar-s'hi. Recorda aquells anys com “molt inten­sos”, perquè estu­di­ava dret de dia i tre­ba­llava de nit al cos­tat de la pri­mera seu de la UPF. Al bar Nick Havanna hi ser­via copes i gua­nyava uns diners per aju­dar casa seva a pagar els estu­dis. “Hi havia dies que plegàvem a les sis i tenia classe a les nou. Vaig dema­nar-hi feina perquè estava al cos­tat de la uni­ver­si­tat... i després vaig saber que era famós.”

Va enlles­tir la car­rera el 1995 i tot seguit es va incor­po­rar a la docència com a pro­fes­sora de dret admi­nis­tra­tiu i, després, de cons­ti­tu­ci­o­nal. Alhora es va afe­gir com a inde­pen­dent a la direcció del PSC, ava­lada per Narcís Serra, ja el 1996. “Volia algú inde­pen­dent i espe­ci­a­lista en dret...” Així va entrar en l'òrbita del PSC. Amb José Mon­ti­lla al cap­da­vant va entrar a la llista per al Congrés el 2004, en una can­di­da­tura amb mol­tes dones, reno­va­ci­ons i inde­pen­dents. Es va afi­liar al PSC i ara ha arri­bat a can­di­data gai­rebé sense voler-ho. L'apa­rició de Car­les Martí per llui­tar en unes primàries va fer que Chacón aban­donés i s'hi va veure abo­cada, mal­grat que el par­tit ja pen­sava en ella feia mesos. Tot i això, no va apro­fi­tar que el seu nom ja sonava per pro­mo­ci­o­nar-se, sinó per seguir tre­ba­llant en silenci en el grup par­la­men­tari. Un mèrit poc habi­tual en política perquè no busca el pro­ta­go­nisme gratuït.

I en un entorn tan com­plex i en con­tra com tenia Pedro Sánchez en acce­dir al cap­da­vant del PSOE, aquest va triar-la com a mà dreta i per­sona de màxima con­fiança. I així ha estat des que Sánchez va ser nome­nat can­di­dat soci­a­lista a la pre­sidència del govern i durant tot el procés nego­ci­a­dor amb Ciu­ta­dans i Podem. Era una de les sis per­so­nes que nego­ci­a­ven amb els dos par­tits, i, “mal­grat que érem cons­ci­ents que mai no pac­ta­rien junts, sí que hi havia marge per a l'acord i la majo­ria par­la­mentària, però no hi ha hagut volun­tat que hi hagués un govern d'esquer­res ni volun­tat de fer fora el PP. S'ha de dir clara­ment que Podem no ha vol­gut.”

Mal­fiança d'Igle­sias

Batet ha tre­ba­llat molt en aquests mesos de nego­ci­a­ci­ons i acre­dita: “Hem pre­pa­rat molts docu­ments amb pro­pos­tes d'acord, pro­gra­mes a apli­car, mesu­res a pren­dre...” Rei­vin­dica que l'elec­to­rat tin­gui en compte qui ha tre­ba­llat i s'ha arre­man­gat durant qua­tre mesos, i qui ha estat “apàtic i mandrós” com Rajoy o qui ha fet veure que dia­lo­gava per “que­dar bé”, com Igle­sias. “Lamento que Igle­sias ens fes pen­sar que hi havia pos­si­bi­li­tat d'acord” i tre­ballés perquè no fos així. Recorda encara com els nego­ci­a­dors soci­a­lis­tes pre­pa­ra­ven pro­pos­tes reu­nits i van veure per tele­visió com Igle­sias des­car­tava qual­se­vol entesa, “sense avi­sar-nos!”. Davant del desaire, “vam deci­dir enlles­tir les pro­pos­tes i fer-les arri­bar igual­ment a Pode­mos, que no fos per nosal­tres”. Tam­poc En comú Podem “ens va aju­dar gaire”, per evi­tar tro­bar-se amb el pro­blema del referèndum. Aquests mesos “ens han permès veure que Izqui­erda Unida i Com­promís s'han com­por­tat més lle­ial­ment. A Pode­mos i el seu líder, Igle­sias, li falta sen­tit d'estat”, con­clou sense embuts. Dubta que l'acord elec­to­ral de Podem amb IU hagi apro­fun­dit tant en pro­pos­tes de govern apli­ca­bles com el PSOE els va ofe­rir.

Batet ens ha citat al cafè La Nena, del barri de Gràcia. Un clàssic del barri on hi ha afició pels sucs natu­rals. Molt freqüentat per pares i nens, hi ha fins i tot un espai perquè hi juguin. I jocs de taula o puz­les i lli­bres per mirar als estants. “No hi vinc tant com vol­dria, perquè faig més vida a Madrid”, admet. Ara ja hi son­deja esco­les per a les bes­so­nes Valèria i Adri­ana, fruit de la seva extin­gida con­vivència amb el dipu­tat i secre­tari d'estat del PP José María Las­sa­lle. Les peti­tes han avançat la fi del curs per estar amb la mare en aquesta cam­pa­nya, on el PSC ha optat per pocs mítings i més actes sec­to­ri­als i en petit for­mat. La repe­tició elec­to­ral i les estre­tors finan­ce­res acon­se­llen de can­viar els esce­na­ris. Ja no cal el Sant Jordi, i més si l'anda­lusa Susana Díaz els xafa la cam­pa­nya d'entesa i diàleg amb l'Estat, per fer la seva amb l'anti­ca­ta­la­nisme.

La con­versa al cafè La Nena deriva cap a Cata­lu­nya. “No hi he estat gaire en els últims anys”, admet, però “resulta impos­si­ble no interes­sar-s'hi amb tot el que hi estava suc­ceint”. Batet es con­fessa “fede­ra­lista cre­ient” i intenta tre­ba­llar per expan­dir aquesta con­cepció de l'Estat “entre els com­panys soci­a­lis­tes i d'altres par­tits”. Un fede­ra­lisme que “pot ser desi­gual”, sense que impli­qui això cap greuge “cap a les auto­no­mies que no desit­gen ges­ti­o­nar com­petències que ja té Cata­lu­nya”, per exem­ple. En aquest àmbit, “l'auto­go­vern català en llen­gua o edu­cació hau­ria de ser inqüesti­o­na­ble”. Batet acusa el PP d'haver poli­tit­zat i “omplert de con­flic­ti­vi­tat el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal”, obli­gant-lo a resol­dre qüesti­ons que hau­rien de ser objecte de debat polític, només. Tot i epi­so­dis dece­be­dors com ara l'etapa de José Luis Rodríguez Zapa­tero, lamenta que es tin­gui poc en compte la con­tri­bució soci­a­lista a la con­vivència entre ter­ri­to­ris. Insis­teix a rei­vin­di­car el paper del PSOE en el man­te­ni­ment de la immersió lingüística, el retorn dels papers de Sala­manca i d'altres àmbit on el PP només atia la con­flic­ti­vi­tat i, per res­posta, l'inde­pen­den­tisme. “No s'oblidi que el front comú autonòmic edu­ca­tiu con­tra la llei Wert el lide­ren les auto­no­mies soci­a­lis­tes.”

Avala total­ment la presa de posició del PSC en l'àmbit del dret a deci­dir i l'opo­sició al procés inde­pen­den­tista, i apro­fita per recor­dar que “són soci­a­lis­tes, pre­ci­sa­ment”, pre­si­dents autonòmics “tan ben vis­tos a Cata­lu­nya com Ximo Puig i Fran­cina Armen­gol”, per exem­ple. Està segura que els dos pre­si­dents aju­da­rien a bus­car una “sor­tida política per a Cata­lu­nya”, perquè “un pro­blema polític només el resol­drem fent política”, insis­teix.

De moment, Batet apro­fita la cam­pa­nya per estrènyer lli­gams amb la direcció del PSC i grei­xar la relació amb el PSOE, tenint en compte el paper prin­ci­pal en l'actual direcció. Tot i el fit­xatge de Mar­ga­rita Robles per a la can­di­da­tura de Madrid, ningú no dubta a Fer­raz del caràcter de “vice” de Sánchez de Batet. És curiós que podria aca­bar desen­vo­lu­pant les matei­xes tas­ques que va fer Narcís Serra, l'home que la va convèncer de fer-se soci­a­lista.

Però per acon­se­guir-ho hau­ran de millo­rar força les expec­ta­ti­ves que pro­nos­ti­quen les dece­be­do­res enques­tes. “No hi cre­iem gaire –asse­gura–, perquè si alguna cosa ens hem gua­nyat en aquests mesos és la cre­di­bi­li­tat dels qui valo­ren l'intent de fer fora el PP.” La pui­xança de Podem no els treu la son.

La con­versa l'atura una tru­cada, de Sánchez, per veure com va la cam­pa­nya cata­lana, les referències al referèndum, l'ofe­ri­ment de bus­car una sor­tida específica per a Cata­lu­nya, els enfron­ta­ments amb els altres can­di­dats... Via directa i sin­cera amb Sánchez. Fins i tot per reconèixer que el procés català o l'acu­mu­lació d'elec­ci­ons o altres fac­tors pro­vo­quen un allu­nya­ment entre l'elec­to­rat i els can­di­dats encara més gran que a la resta de l'Estat. Una part de Cata­lu­nya està per altres objec­tius, però Batet recorda “que no tota, i per això els soci­a­lis­tes inten­tem no des­truir ponts de diàleg”.

Després d'una estona de calma, torna a la cam­pa­nya. Haurà de cri­ti­car Domènech, Homs, Rufián, Girauta o Fernández Díaz. Coneix més el minis­tre perquè la resta de can­di­dats debu­ta­ven a Madrid, però con­fia enten­dre's amb tot­hom per afron­tar la recerca d'una sor­tida “sem­pre política” per a Cata­lu­nya. “El PSOE és l'únic capaç d'enten­dre's amb tot­hom, i ho hem d'apro­fi­tar per jugar un paper clau.”

LA NENA... Te amb menta 2,20€ . 2,20€ . 2,20€ TOTAL 6,60€

La Nena

La Nena, del barri de Gràcia de Barcelona, està especialitzat en sucs de fruita naturals, tes i infusions. Batet hi va sovint. “S'hi està bé”, assegura, “hi baixo sovint a fer-hi un suc”. T'hi trobes bé per llegir els diaris, consultar la tauleta... A la tarda hi sovintegen més els pares i mares amb canalla, ja que hi ha un espai per als petits i contes per llegir. Hi ha anat també algun dia amb les nenes. Hi vam prendre un te amb menta amb la seva responsable de premsa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia