Punt divers

Baixen els preus i la producció de blat de moro a les comarques de la plana de Lleida

Els preus i la pro­ducció de blat de moro a les comar­ques de la plana de Lleida han bai­xat aquesta cam­pa­nya de 2009. Així ho ha asse­nya­lat el res­pon­sa­ble de far­rat­ges del sin­di­cat Unió de Page­sos (UP), Jaume Pedrós, que cal­cula que el des­cens de pro­ducció podria arri­bar al 30% en com­pa­ració al 2008 tot i que hi ha hagut un incre­ment del 10% en nom­bre d'hectàrees de panís a tota la demar­cació. En aquest sen­tit, Pedrós con­si­dera que amb una pro­ducció que no passa dels 12.000 qui­los per hectàrea i uns preus que no arri­ben a les 22 pes­se­tes per quilo 'es fa insos­te­ni­ble' fer panís a la zona. Molts agri­cul­tors de Lleida estan en aquests moments en plena cam­pa­nya de sega del blat de moro.

Segons Jaume Pedrós la pro­ducció de blat de moro a les comar­ques de la plana de Lleida com­pre­ses entre totes aque­lles que dis­po­sen de rega­diu, la Noguera, el Pla d'Urgell, el Segrià i l'Urgell, dis­mi­nuirà fins a un 30% en com­pa­ració a la que hi va haver el pas­sat 2008. Això no obs­tant, Pedrós comenta que cal remar­car que la pro­ducció de l'any pas­sat va ser molt bona i que per tant si es fa una mit­jana amb els anys nor­mals, aquesta dis­mi­nució de pro­ducció se situ­a­ria entre un 15 i un 20% menys.​Pel que fa a la qüestió dels preus, Pedrós recorda que l'any pas­sat es va començar sobre les 28 pes­se­tes el quilo i després la quota va anar bai­xant pro­gres­si­va­ment fins arri­bar a 23,5 pes­se­tes el quilo. Mal­grat tot hi va haver una revi­fada i molts agri­cul­tors van poder ven­dre a un preu de 26 pes­se­tes el quilo perquè havien con­ser­vat el panís als asse­ca­dors. Enguany però, Pedrós diu que no hi ha ni preu ni pro­ducció, ja que no s'arriba a quo­tes de 22 pes­se­tes el quilo.​En aquest sen­tit el res­pon­sa­ble de far­rat­ges de la UP con­si­dera que la situ­ació per al pro­duc­tor de blat de moro es fa 'insos­te­ni­ble' perquè si es tenen en compte els cos­tos de pro­ducció costa molt ren­di­bi­lit­zar les explo­ta­ci­ons. Així mateix, denun­cia que hi ha molta impor­tació 'que ens fa mal' amb ofer­tes de blat i ordi d'altres països a preus molt bai­xos i que cada vegada hi ha menys bes­tiar, per la qual cosa el con­sum de panís dis­mi­nu­eix d'una forma con­si­de­ra­ble.Tot i que enguany s'han plan­tat un 10% més d'hectàrees de blat de moro arreu de la demar­cació de Lleida, Jaume Pedrós insis­teix en la dis­mi­nució de la pro­ducció i ho exem­pli­fica en el cas del muni­cipi de Linyola (Pla d'Urgell). Així asse­nyala que l'any pas­sat s'hi van asse­car uns 27 mili­ons de qui­los de panís, i enguany tot i haver aug­men­tat entre un 5 i un 6% el nom­bre d'hectàrees de cul­tiu, la pro­ducció es que­darà en els 25 mili­ons de qui­los.Un dels fac­tors que ha oca­si­o­nat aquesta dava­llada de la pro­ducció va ser el tem­po­ral de pedra i vent que va tenir lloc l'1 d'agost i que va afec­tar plan­ta­ci­ons de muni­ci­pis com Bell-lloc i Bellvís (Pla d'Urgell) o els Alamús (Segrià). En aques­tes zones la pro­ducció ha cai­gut a més de la mei­tat. Mal­grat tot, altres cau­ses que apun­ten aquesta cai­guda de la pro­ducció es deuen a les con­di­ci­ons cli­ma­tològiques durant la cam­pa­nya o el tipus de vari­e­tats de panís que s'han sem­brat. En aquest sen­tit, Pedrós con­si­dera que el panís no ha estat man­cat d'aigua perquè hi ha hagut una molt bona cam­pa­nya de reg, però asse­nyala que en el moment en que es va plan­tar, acte seguit va ploure molt i això ha con­di­ci­o­nat el crei­xe­ment de panís al llarg de tota la tem­po­rada dis­mi­nuint-ne la seva pro­ducció final.​El blat de moro se sem­bra entre mit­jan de març i prin­ci­pis de maig i es recull entre setem­bre i desem­bre segons zones i vari­e­tats. A Cata­lu­nya, la prin­ci­pal zona de pro­ducció d'aquest cul­tiu és a la plana de Lleida tot i que també se'n fa molt a l'Empordà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.