L’alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu (Junts per Caldes), afronta un mandat, segons explica, en minoria i amb les dificultats, diu, que això comporta. Es mostra satisfet del que s’està fent, i destaca projectes a punt de començar, com l’esperada reforma del carrer Major, la creació d’un aparcament amb l’enderrocament de l’antic hotel Ribot o la pròxima obertura d’un pou termal, que permetrà fer una piscina. Explica que també es treballa per fer un centre de dia, un tema molt reivindicat a la població, i assenyala finalment que el municipi té una base molt sòlida per afrontar el futur. A més, destaca el treball que es porta a terme per aconseguir ser seu de la Ryder Cup de golf.
Com valoraria aquest mandat, que afronta en minoria?
La valoració seria bona, si bé aquest mandat és més feixuc que els anteriors. Ara fa uns catorze anys que estic al capdavant de l’Ajuntament de Caldes i amb majoria absoluta era més fàcil tirar-ho tot endavant. En minoria és més difícil. Tot i això, la valoració és positiva perquè anem avançant.
En quina actuació tenen posat el focus, ara mateix?
De fet, en dues. La primera és l’enderroc de l’antic hostal Ribot. Aquest edifici va quedar abandonat i l’Ajuntament fa relativament poc que el va comprar. Amb l’enderroc generarem un aparcament al centre històric.
Una opció més?
Que ens permetrà ajudar els negocis i, també, facilitar les gestions que hagin de fer els ciutadans. A més, l’edificabilitat que hi ha ens permetrà, en un futur, poder destinar-ne un espai a habitatge social.
I l’altra?
L’inici de les obres del carrer Major. Un projecte important i molt esperat, perquè és on hi ha el centre comercial, que ara ens ha quedat una mica abandonat. Pensem que, amb la reforma i ja sense voreres, serà una actuació que pot ajudar a revitalitzar-lo.
Una obra important, doncs.
Molt. El carrer Major serà per a vianants i tenim esperances que servirà de reforç. Amb els ajuts per a la rehabilitació de les façanes, pensem que es contribuirà a donar una nova imatge del centre de Caldes.
Com veu el problema de l’habitatge?
Caldes tampoc és una excepció en aquest problema. Tenim molta gent que viu a les urbanitzacions que, per exemple, en fer-se grans, es plantegen venir cap al nucli. I quines possibilitats ofereix el nucli? La configuració de la nostra població és de cases amb molt pocs pisos. De fet, podríem dir que no en tenim. I tot això fa que s’encareixi l’accés a l’habitatge. Viure a Caldes, en aquest sentit, és complicat, especialment per a la gent jove i, com he dit, també per a la gent en fer-se gran.
S’han recollit signatures per reclamar un centre de dia. Com està el tema?
La gent ens ha demanat un centre de dia a la població i des de l’Ajuntament estem treballant per tirar-lo endavant. A propòsit d’això, cal dir també que l’Ajuntament ja té un conveni d’unes quantes places amb un centre privat.
Un dels maldecaps que em traslladen molts alcaldes és com s’ha complicat l’administració. Què en pensa?
L’administració d’un temps cap aquí s’ha complicat molt. Costa molt i molt tirar temes endavant. La gent d’això no n’és conscient. De fet, hem anat d’un extrem a l’altre. Ens passem la vida emplenant papers i justificants. Sí que evidentment cal que hi hagi sistemes de control. És veritat que moltes coses no s’han fet bé, però si fem una comparació amb la gestió privada, faríem deu coses més del que podem fer ara.
I això en què es tradueix?
L’hi exemplificaré: des que tenim una idea fins que la comencem, poden passar perfectament dos anys. Aquesta és l’administració que tenim i que ens hem imposat. Qualsevol cosa, per fàcil que aparentment pugui semblar, és complicada de tirar endavant. Però encara hi ha un altre tema i preocupant...
Quin seria?
Penso que l’administració en general s’ha atemorit a l’hora de fer coses. I parlo en general. He estat deu anys president del Consell Comarcal de la Selva, vull dir amb això que tinc experiència, a més d’alcalde. Ens demanen contínuament informes, sempre per justificar. Més i més informes de molts departaments. Ens vestim d’informes. I aquesta por és, en part, la que segurament no deixa avançar els ajuntaments com caldria. En vol un exemple?
A veure...
Nosaltres estem en zona aeronàutica, pel tema de l’aeroport. Doncs a vegades, i per qualsevol cosa, hem de demanar un informe a Aviació Civil. I abans no arriba aquest informe, ja han passat tres mesos. I així anem. És un no parar.
Un darrer projecte.
Hem aconseguit un pou termal. Aquesta és una història molt llarga, que ha durat més de vint anys. És una aigua termal en benefici del poble. El projecte preveu fer de moment una piscina termal que també es complementarà amb el que en diem el circuit termal. Això ho farem molt aviat i implica fer un pou nou. Ja ens han concedit l’aprofitament, que és de 2,1 litres per segon, que és el que pot estirar l’Ajuntament. I ara l’hem d’executar, perquè en cas de no fer-ho es perdria tota la feina que hem fet.
Quina és la situació actual de Caldes?
El que destacaria en primer lloc és que els fonaments de Caldes per abordar el futur són sòlids i estan molt ben posats. Primer diria que és una població molt ben situada. Tenim estació de tren, estem a prop de l’aeroport. Caldes és una població que és un molt bon lloc per viure-hi. Per anar fins a Girona, no arribem als vint minuts.
I les urbanitzacions?
És un dels problemes que teníem. I, tret d’una, les hem anat arreglant. S’han fet apostes importants, en l’àmbit dels equipaments, com ara escoles de música o el nou ajuntament. Hem fet una gran transformació que ens ha permès passar de ser un poble molt petit a un que té un dinamisme frenètic d’activitats. I també hem comptat amb aliats importants.
Com ara?
Un camp de golf que no volia ningú i que ha donat oxigen a l’Ajuntament. Penso que el benefici que ha donat amb els anys, que és d’uns quants milions d’euros, ha estat ben aprofitat, gestionat i invertit. Tot això ha contribuït a transformar la població. I, en aquesta línia, treballem per poder celebrar la Ryder Cup, un torneig biennal de golf que enfronta els equips d’Europa i dels Estats Units i que és el tercer esdeveniment esportiu amb més repercussió mediàtica després dels Jocs Olímpics i la copa del món de futbol.