Societat

empresa

Formatgeria Km 0

La granja de can Xicoy d'Arenys de Munt amplia les instal·lacions amb un obrador on elaborar els seus formatges amb la llet que produeixen les 400 cabres de la finca

El producte es distribueix a mercats propers

“S'ha de notarque la llet ens la produïm nosaltres, perquè això és un sobreesforç ”

De for­mat­gers arte­sans n'hi ha, però pocs poden pre­su­mir d'ela­bo­rar els pro­duc­tes amb la llet de la seva finca. Aquest és el fet dife­ren­cial de la finca de can Xicoy d'Arenys de Munt, que ara s'aven­tura a una nova etapa i obre la seva pròpia for­mat­ge­ria. Al cap­da­vant, dos joves empre­ne­dors, Adrià i Fer­ran Altés, tenen clar que aquesta és l'aposta per tirar enda­vant el negoci. En plena crisi, l'any 2010, Fer­ran Altès se'n va anar a Múrcia a bus­car els pri­mers exem­plars de bocs i cabres, per donar un nou ús a l'explo­tació fami­liar. Els esta­bles on van començar munyint 250 cabres avui dia s'han ampliat per enca­bir-ne fins a 400.

“Ara tor­nem a començar de zero, en una nova aven­tura”, reco­neix Fer­ran Altés. L'ober­tura de la for­mat­ge­ria suposa un repte nou per a aquests joves, que fins ara s'han dedi­cat a l'engreix del bes­tiar per ven­dre la carn dels cabrits. “S'ha de notar en el pro­ducte que la llet ens la produïm nosal­tres, perquè això és un sobre­es­forç i el més fàcil seria por­tar-la de fora, com fan molts”, expli­quen els joves rama­ders. Com tots els ini­cis, i com van fer fa sis anys, ani­ran a poc a poc a créixer. Per això, de moment, con­ti­nu­a­ran venent llet a altres for­mat­gers de la comarca que ja tenen de fa anys com a cli­ents, però amb la intenció d'anar gua­nyant cada vegada més quota de mer­cat amb els seus pro­duc­tes. “L'objec­tiu seria que a la llarga gas­tem tota la llet que produïm, que són uns cent mil litres a l'any.” Per ela­bo­rar un for­matge d'un quilo es neces­si­ten prop de vuit litres de llet i un procés lent de qua­llar i madu­ració en aquells pro­duc­tes que han de repo­sar a la càmera fri­gorífica. Per apren­dre l'ofici els joves s'han espa­vi­lat a for­mar-se amb els cur­sos que es fan a l'IRTA que hi ha a Cal­des de Mont­bui, però també amb l'asses­so­ra­ment d'altres col·legues com el for­mat­ger de Vilas­sar de Dalt, Jordi Arroyo, que ha rebut dis­tin­ci­ons pels seus for­mat­ges Arte­for. “Ens ha aju­dat en tot el procés de cre­ació i ela­bo­ració dels for­mat­ges”, diuen agraïts.

Fer-se un lloc

Els pro­duc­tes ja fa un any que es comer­ci­a­lit­zen, sobre­tot el for­matge fresc i el mató. Tots els for­mat­ges, també els de més curació, els han eti­que­tat amb el nom de finca i el segell que iden­ti­fica que la llet prové d'una granja cata­lana. Un dels punts de dis­tri­bució serà els mer­cats i, per això, estan interes­sats a tenir una parada els dis­sab­tes, al mer­cat veí d'Arenys de Mar.

Tant ells com els dos tre­ba­lla­dors que els aju­den, fei­ne­gen als esta­bles amb el bes­tiar i a l'obra­dor que han ins­tal·lat a la mateixa finca. “No ha estat fàcil arri­bar fins on som ara, els rama­ders que sobre­vi­vim som qua­tre i estem aban­do­nats”, lamenta en Fer­ran, crític amb el poc suport de l'admi­nis­tració cap al sec­tor pri­mari. “Si apos­tes per dedi­car-te al turisme rural segur que tens més faci­li­tats”, es queixa. Con­fia que l'aposta per pro­duir-se ells matei­xos la llet i els for­mat­ges tin­gui èxit sobre­tot pel con­su­mi­dor, que valora el pro­ducte de pro­xi­mi­tat.

Dels conills a les cabres.
L'explotació de can Xicoy es troba a la carretera cap a Sant Iscle de Vallalta. La tercera generació ha canviat la cria de conills que feien els avis per la producció de llet i formatges de cabra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia