Foment farà públic el traçat del quart cinturó a pocs mesos de les eleccions

Morlán anuncia la posada a licitació abans de final d'any de l'estació de la Sagrera i de l'accés de rodalies a la T1 per 989 milions

Si el calen­dari del Minis­teri de Foment es com­pleix, la pro­posta de quart cin­turó es conei­xerà a prin­ci­pis de l'any vinent. Sem­bla difícil que es pugui evi­tar la polèmica política en aquest afer. El minis­teri vol treure l'estudi sen­cer perquè el govern català pre­senti les seves al·lega­ci­ons sobre el traçat inte­gral de Ter­rassa a Gra­no­llers. Com a mínim, amb l'objec­tiu que imme­di­a­ta­ment es pugui abor­dar el pro­jecte cons­truc­tiu del tram entre Ter­rassa i Saba­dell, una ronda interur­bana que tot­hom té assu­mida. La pre­visió és que les al·lega­ci­ons a tot el pro­jecte i la decla­ració d'impacte ambi­en­tal con­següent no modi­fi­ca­ran el tram entre les dues capi­tals del Vallès Occi­den­tal.

Polèmica a la vista

En canvi, «fins a Gra­no­llers la cosa es com­plica», com reco­nei­xia el mateix Morlán en una con­ferència ahir al Cer­cle d'Infra­es­truc­tu­res. Morlán ho ha dit en diver­ses oca­si­ons i ara ho ha tor­nat a repe­tir. La B-40 serà una auto­via fins a Gra­no­llers, una defi­nició que fa un temps no accep­ta­ven ERC i, sobre­tot, ICV-EUiA. La nega­tiva fron­tal s'ha esto­vat amb l'equi­li­brisme lèxic que els tres par­tits del govern català han fet en el Pacte Naci­o­nal per a les Infra­es­truc­tu­res. Els mit­jans de comu­ni­cació han inter­pre­tat que ERC i ICV accep­ten que la B-40 sigui una auto­via fins a Gra­no­llers més enllà que el govern s'hi refe­reixi com a «ronda del Vallès». S'ha inter­pre­tat així perquè en el pacte es clas­si­fica entre les vies d'«alta capa­ci­tat» i es reco­neix que l'eix que gai­rebé ja està cons­truït com a auto­via des de Vila­de­ca­valls a Ter­rassa ha de tenir con­tinuïtat fins a Gra­no­llers. Però la defi­nició explícita d'«auto­via» no es recull en el pacte i, a més, es con­di­ci­ona al fet que la via dis­posi de bones con­ne­xi­ons inter­nes per dis­tri­buir els trànsits locals i comar­cals del Vallès. És a dir, pre­veu tant la con­dició d'auto­via entre el Medi­ter­rani i França que vol el PSC com la con­dició de via de ser­vei comar­cal que volen ERC i ICV. Amb aquest equi­li­bri, el govern català ha acon­se­guit gua­nyar temps i no hipo­te­car un pacte que parla de mol­tes altres infra­es­truc­tu­res estratègiques per a Cata­lu­nya. El Minis­teri de Foment ha con­ge­lat mesos i mesos l'estudi infor­ma­tiu en espera d'aquest acord intern del tri­par­tit. Ara caldrà veure si l'equi­li­bri serà pos­si­ble man­te­nir-lo sobre el ter­reny. Foment pro­po­sarà un traçat d'auto­via a pocs mesos de les elec­ci­ons cata­la­nes. El govern català con­sen­suarà una alter­na­tiva amb el risc elec­to­ral que això pot supo­sar per a algun dels socis, o bé no hi haurà acord fins després de les elec­ci­ons perquè cada par­tit pre­fe­rirà de nou fer elec­to­ra­lisme amb aquest pro­jecte.

Sagrera i tren a la T1

Morlán con­firma l'anunci fet pel minis­tre Blanco sobre les lici­ta­ci­ons de final d'any i en con­creta el volum. Seran al vol­tant de 989 mili­ons d'euros divi­dits en tres pro­jec­tes d'obres. Les pro­pe­res set­ma­nes Foment posarà a lici­tarà per 430 mili­ons l'estruc­tura de la gran estació d'alta velo­ci­tat de la Sagrera; per 259 mili­ons, els acces­sos fer­ro­vi­a­ris de l'estació, i per un volum pro­per als 300, el nou accés fer­ro­vi­ari de roda­lies a la T1 i la T2 de l'aero­port del Prat per mitjà d'un túnel sota les pis­tes. Pel que fa a la cons­trucció del tren d'alta velo­ci­tat (TAV) a la sor­tida nord de Bar­ce­lona, Morlán avisa nova­ment que l'obra cau­sarà pro­ble­mes a roda­lies. No tan greus com a Sants però n'hi haurà.

Pla per decidir quins corredors es dediquen als trens de mercaderies

Morlán anuncia pel desembre una conferència sectorial amb els governs autonòmics per presentar un pla de transport de mercaderies per ferrocarril en què s'identificaran els corredors prioritaris, els corredors mixts compartits amb passatgers i les connexions amb els centres logístics. Morlán diu que només fa quatre anys semblava impensable el canvi cultural, d'oci, industrial i de negocis que està suposant el corredor del TAV entre Barcelona i Madrid i que suposaran tots els altres corredors del TAV. Excepte les rodalies i la mitjana distància, la majoria de corredors històrics s'estan quedant buits perquè la gent viatja en TAV per rapidesa. Els corredors històrics són, doncs, una gran oportunitat per a les mercaderies. El secretari d'estat no preveu problemes per aconseguir que la UE classifiqui el corredor mediterrani entre les prioritats. «Ara tothom el vol però l'any 2003 no s'hi va posar.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.