Medi ambient

L'ACA i Repsol ultimen el conveni que ha de fer tornar el cabal ecològic al riu Gaià

L'acord, que podria ser imminent, està pendent de definir detalls com ara la cota del pantà del Catllar

En els últims mesos, l'ACA (depe­nent del Depar­ta­ment de Medi Ambi­ent de la Gene­ra­li­tat) i Rep­sol (que és qui fa ús de la majo­ria de recur­sos hídrics del pantà del Cat­llar) han cele­brat dife­rents reu­ni­ons per tal de con­sen­suar el con­veni que ha de per­me­tre que el curs baix del riu Gaià recu­peri el cabal ecològic. Segons van con­fir­mar fonts de l'empresa petrolífera, el docu­ment es troba ja en fase de redacció i s'espera que en un ter­mini breu ja hi hagi un acord total sobre les con­di­ci­ons que han de per­me­tre fer rea­li­tat una de les rei­vin­di­ca­ci­ons històriques dels muni­ci­pis del Baix Gaià, al nord del Tar­ra­gonès.

Aspec­tes pen­dents

El docu­ment esta­blirà que a par­tir del moment en què l'aigua acu­mu­lada al pantà del Cat­llar superi una cota deter­mi­nada es per­meti que aquesta baixi pel curs baix del riu fins a la desem­bo­ca­dura, a Tama­rit (Tar­ra­gona). D'aquesta manera, es com­pli­ria l'objec­tiu ini­cial de l'ACA de garan­tir un cabal ecològic al Gaià i de no afec­tar les con­ces­si­ons de l'aigua de l'embas­sa­ment que tenen Rep­sol i els regants de la riera i el Cat­llar.

Pre­ci­sa­ment, un dels aspec­tes que encara s'estan dis­cu­tint és a par­tir de quina cota con­creta es per­metrà la sor­tida d'aigua del pantà. Segons va fer públic l'ACA en la sessió infor­ma­tiva sobre la conca del Gaià, cele­brada la set­mana pas­sada a San­tes Creus, la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya hau­ria plan­te­jat que aquesta cota fos de 85, tot i que des de Rep­sol s'esta­ria defen­sant ele­var-la fins a 93.

«Estem a l'expec­ta­tiva de qui­nes seran les xifres que final­ment es pac­ta­ran abans de fer-ne qual­se­vol valo­ració», va expli­car el mem­bre de la pla­ta­forma Sal­vem el Gaià, Hèctor Hernández.

Un altre dels punts sobre els quals encara s'està pen­dent d'un acord entre amb­dues parts és la defi­nició del cabal que diària­ment haurà de discórrer pel riu, però també de la quan­ti­tat d'aigua que s'hi vol fer bai­xar en els casos de cres­cu­des con­tro­la­des pun­tu­als, que l'ACA vol plan­te­jar per tal de limi­tar més bé la llera del riu. L'any pas­sat, els tècnics res­pon­sa­bles de la Gene­ra­li­tat van apos­tar perquè aquesta cres­cuda es fes un cop cada any.

Tal com van con­fir­mar fonts de l'empresa Rep­sol, s'espera que en les pro­pe­res set­ma­nes s'aca­bin de con­sen­suar els aspec­tes tècnics pen­dents del pro­jecte i que, per tant, a prin­cipi de l'any vinent ja hi hagi un acord defi­ni­tiu entre les dues parts. En qual­se­vol cas, la recu­pe­ració efec­tiva del cabal encara hau­ria d'espe­rar, ja que seria neces­sari, entre altres aspec­tes, fer actu­a­ci­ons de millora de la llera, que des de l'any 1975 ha estat seca.

L'ús d'aigua depurada, sobre la taula

La concreció del projecte per fer tornar l'aigua a la part baixa del riu Gaià coincideix en el temps amb l'arrencada, per part del Departament de Medi Ambient, del projecte que permetrà que la indústria petroquímica de Tarragona utilitzi aigua tractada de depuradora en comptes de la procedent del minitransvasament de l'Ebre, tal com està fent ara. Des de Salvem el Gaià, de fet, es reclama que aquest nou actiu (procedent bàsicament de la depuradora de Vila-seca i Salou) s'utilitzi també perquè Repsol redueixi la quantitat d'aigua que fa servir del pantà del Catllar en els processos de refrigeració de les seves plantes. Des de la companyia, es reconeix que la possibilitat està «sobre la taula», però que ni s'ha plantejat un projecte concret ni des de l'ACA s'ha vinculat amb el conveni per a la recuperació del cabal. Segons la directiva marc d'aigües de la UE, l'ACA té temps fins al 2015 per posar fi a l'estampa seca de la llera del riu Gaià. Des del 2007, una regenerada Salvem el Gaià ha involucrat en aquesta demanda els ajuntaments del Baix Gaià i el Consell Comarcal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.