Medi ambient

agricultura

Catalunya és el primer mercat ecològic del sud d’Europa

Entre productors, elaboradors, importadors i comercialitzadors, el sector ha facturat 1.190 milions el 2022

La producció ecològica de raïm ja representa el 51,2% del total de vinya del país

Cata­lu­nya és el pri­mer mer­cat de pro­duc­tes ecològics de l’Estat espa­nyol i del sud d’Europa. Així ho apun­ten els 1.190 mili­ons d’euros de volum de fac­tu­ració que el sec­tor ecològic ha asso­lit l’any 2022. En la pre­sen­tació de l’informe sobre la pro­ducció agrària ecològica de l’any pas­sat, el pre­si­dent del Con­sell Català de la Pro­ducció Agrària Ecològica (CCPAE), David Tor­re­lles, ha des­ta­cat la resistència del sec­tor davant les cri­sis tenint en compte que “ha con­ti­nuat crei­xent, tant en ope­ra­dors que s’hi dedi­quen, com en superfície de cul­tius, en rama­de­ria i en acti­vi­tats agro­a­li­mentàries de trans­for­mació”. Al tan­ca­ment del 2022, a Cata­lu­nya hi havia 5.075 ope­ra­dors ecològics, un 1,62% més i l’incre­ment de la dar­rera dècada ha estat de gai­rebé el 150%. Els pro­duc­tors d’ali­ments ecològics han aug­men­tat un 2,08% fins arri­bar als 3.834 ins­crits al CCPAE; els ela­bo­ra­dors han aug­men­tat un 1,38% fins a situar-se en els 1.547 ins­crits; men­tre que els impor­ta­dors ho han fet de l’ordre del 10,49% arri­bant als 158. En dar­rer terme, els comer­ci­a­lit­za­dors han cres­cut un 1,75% i són 689.

La direc­tora gene­ral d’Agri­cul­tura i Rama­de­ria de la Gene­ra­li­tat, Eli­senda Gui­llau­mes, des­taca el paper hegemònic de la vinya ecològica dins del sec­tor. “Amb més de 29.000 hectàrees, ja repre­senta el 51,2% del total de vinya de Cata­lu­nya, el 19% de la vinya ecològica total d’Espa­nya i el 5,3% del total de vinya ecològica del món”. Més enllà de la pro­ducció viti­vinícola, però, la superfície agrària ecològica total ins­crita al regis­tre és de 272.000 hectàrees. Gui­llau­mes explica que “si hi des­comp­tem la superfície bos­cosa, obte­nim la Superfície Agrària Uti­lit­zada ecològica, que ha pas­sat ja de les 242.000 hectàrees i que repre­sen­ten apro­xi­ma­da­ment el 23% del total d’aquesta superfície, apro­pant-nos cada vegada més a l’objec­tiu de la Unió Euro­pea de tenir el 25% de la superfície agrària uti­lit­zada ecològica l’any 2030”.

Con­cre­ta­ment l’any 2022 s’ha tan­cat amb una superfície agrària ecològica de 272.883 hectàrees ins­cri­tes, sig­ni­fi­cant un aug­ment del 0,81% res­pecte l’any ante­rior. En la dar­rera dècada, la superfície agrària ecològica a Cata­lu­nya gai­rebé s’ha tri­pli­cat.

Sense comp­tar pas­tu­res, prats i bos­cos, la pro­ducció de cul­tius ha arri­bat a les 71.788 hectàrees, un 6,08% més que suposa un incre­ment molt més pro­nun­ciat que el de la superfície agrària glo­bal. El cul­tiu de cítric ecològic ha cres­cut en 286 ha.; el de fruit secs en 4.311; la vinya en 29.082 ha.; i les oli­ve­res en 9.801 ha.

En rama­de­ria ecològica, l’any 2022 ha fina­lit­zat amb un total de 1.096 explo­ta­ci­ons, és a dir, aug­men­tant un 0,37%. De fet, en els dar­rers deu anys, la rama­de­ria bio a Cata­lu­nya ha expe­ri­men­tat un crei­xe­ment del 88%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia