MEDI AMBIENT
Escoles agràries catalanes s’afegeixen a cinc projectes europeus de sostenibilitat
Les Escoles Agràries del Servei de Formació Agroalimentària del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació participen en cinc nous projectes europeus centrats en el desenvolupament d’un sector més sostenible. Es tracta de l’Escola Agrària del Pirineu, la de Santa Coloma de Farners, la de Manresa i la de Tàrrega. A les Escoles Agràries es prepara aquells professionals que inicien la seva activitat en el sector agropecuari, forestal i alimentari i s’ofereix formació continuada.
L’Escola Agrària del Pirineu s’enfoca en la prevenció d’incendis, i és un dels participants en el projecte Poctefa, on s’investiguen solucions integrals per lluitar contra el canvi climàtic i reduir el risc d’incendis. Aquest projecte vol donar suport al manteniment dels espais oberts i la diversitat i les pràctiques pastorals.
El programa Pyrempfor Go permet a l’Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners millorar l’adequació entre l’oferta i la demanda de l’ocupació forestal transfronterera. El que es vol és mobilitzar diferents actors i promocionar l’economia social.
Per la seva banda, l’Escola Agrària de Manresa, especialitzada en agroecologia, forma part de dos projectes internacionals. En el primer, Evecsa, es busca una millora de la formació amb el desenvolupament de currículums, mètodes d’ensenyament i col·laboració publicoprivada, per aconseguir habilitats d’agricultura climàticament intel·ligent. Es tracta de preparar els agricultors per augmentar de manera sostenible la productivitat i els ingressos agrícoles. Pel que fa al segon projecte, Seacure, busca capacitar amb solucions innovadores els gestors de zones d’aigua dolça que pateixen l’acumulació de fitoplàncton amb efecte negatiu sobre l’ecosistema aquàtic. Finalment, l’Escola Agrària de Tàrrega, mitjançant l’Oficina del Regant, participa en el projecte I-ReWater (programa Interreg-Sudoe), per promoure la millora de la gestió dels recursos hídrics en l’agricultura, integrant l’ús de l’aigua urbana regenerada en cultius agrícoles, preveient aspectes ambientals que n’assegurin el bon ús a causa de la crisi climàtica actual.