MEDI AMBIENT
L’AMB inicia la neteja dels boscos a les urbanitzacions per reduir el risc d’incendi
L’ens constata una reducció de la massa forestal degut a la sequera però demana no abaixar la guàrdia
L’Àrea Metropolitana de Barcelona ha començat la neteja de les principals zones boscoses situades a les urbanitzacions de 16 municipis de l’ens. Les tasques se centren sobretot en obrir noves franges de protecció i mantenir les existents, així com garantir l’accessibilitat als camins per si hi ha d’entrar els bombers o les ADF. Es treballa en unes 50 hectàrees de bosc i uns 12 quilòmetres de camins. També s’actua en millorar la xarxa de punts d’aigua i en reduir la càrrega de combustible del sotabosc. El cap del Servei d’Infraestructura Verda de l’AMB, Jesús Fernández Rodríguez, apunta que la sequera ha reduït substancialment la massa forestal, però adverteix que cal mantenir les inversions en neteja per evitar incendis de futur.
L’AMB destina enguany 300.000 euros al Programa Metropolità d’Actuacions de Gestió Forestal (PMAF), en la segona partida d’una actuació bianual. Durant el 2023, l’ens va repartir 400.000 euros. Cadascun dels 16 municipis inclosos destinen el pressupost a les actuacions que considerin preferents per prevenir els incendis, si bé la majoria se centren en treballs a les franges de protecció i en l’accessibilitat de camins.
És el cas de Cervelló al Baix Llobregat, on aquesta setmana hi treballen els operaris netejant les zones boscoses de la urbanització Can Palauet. L’objectiu és netejar aproximadament 25 metres respecte les cases i fer esclarides per a què quedin pocs arbres -separats entre ells sis o set metres-, sense pràcticament arbustos ni grans matolls d’herbes al voltant. “Venim de tres anys de sequera i la vegetació no està molt vigorosa, de manera que no hi ha molta massa combustible”, ha detallat Fernández Rodríguez, que també ha precisat que “certament la vegetació està més seca i un incendi podria evolucionar”.
Ha definit les zones boscoses al voltant de les urbanitzacions com a “molt complexes”, ja que acostumen a ser espais amb “poca gestió” i amb multiplpicitat d’espècies, “que generen una continuitat de combustible bastant elevada”. Després de les pluges dels últims mesos, el cap del Servei d’Infraestructura Verda ha afirmat que “ara la vigorositat no és un problema” però ha advertit que cal reforçar la prevenció d’incendis “perquè els boscos no es poden analitzar anualment”.
Fernández Rodríguez ha apuntat que el manteniment a les franges se sol fer en una mitjana de tres o quatre anys, i ha celebrat que els municipis han interioritzat la importància d’aquestes tasques, al mateix nivell que el manteniment de carrers. “Potser abans els operaris treballaven en una franja i els veïns es queixaven per l’eliminació de la vegetació, però ara ja no és així”, ha aplaudit, si bé ha admès que les administracions no poden invertir-hi anualment tots els diners que serien necessaris.