MEDI AMBIENT I PATRIMONI
Una Mola sense restaurant, amb un accés controlat i un mirador
És definitiu, no hi haurà cap restaurant més en el futur al cim icònic de la Mola, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Se substituirà per una exposició permanent per divulgar el patrimoni natural i cultural, també com a espai educatiu escolar i amb visites guiades, que se situarà en una gran sala i mirador. Aquesta és una de les novetats de les actuacions que el diputat d’Espais Naturals i Infraestructura Verda, Xesco Gomar; la directora del parc, Sònia Llobet, i el cap de Servei d’Anàlisi, Gestió Territorial, Inversions i Obres de la Gerència de Serveis d’Espais Naturals, Albert Abaurrea, van presentar ahir per fer balanç de les accions dutes a terme després del polèmic tancament el 22 de gener de l’any passat –amb concentracions i recollida de 14.000 firmes– en acabar la concessió del restaurant després de 57 anys i eliminar el trànsit de les sis mules i un ase que hi pujaven els queviures i que, segons l’ens supramunicipals, erosionaven el sòl, malmetien l’ecosistema natural.
Amb el tancament de l’equipament, que tampoc no estava preparat per a un manteniment sostenible perquè era obsolet, segons sosté l’ens, l’afluència de visitants ha minvat un 21% –171.847 visitants el 2023 i 135.767 el 2024–, segons recullen dos ecocomptadors situats als Òbits a la Torre dels Àngels. Al cim no hi arriba subministrament elèctric i funcionava amb combustible fòssil, tampoc tenia un sistema d’abastament d’aigua suficient ni tampoc el tractament de la depuradora d’aigües residuals. Al final, segons Gomar, s’ha valorat prescindir de la depuradora posant uns lavabos secs i cobrir el consum instal·lant plaques fotovoltaiques amb el mínim de superfície ubicades al campanar.
La reducció de l’afluència en si no és un dels objectius del futur del cim, sinó “ordenar i endreçar els accessos” i reconduir les visites perquè circulin per xarxes principals, com és el cas del Camí dels Monjos, que es remodelarà el 2026. “Mantenir-se o pujar” el nombre de visitants amb criteris sostenibles i poder mostrar els valors culturals i històrics” de l’entorn i del monestir, que és un bé cultural d’interès nacional, segons va indicar Gomar.
Com en el cas d’altres parc naturals, el problema és la concentració de les visites en caps de setmanes i dies festius, i per aquest motiu es farà també una ordenació dels aparcaments, que es dotaran de serveis i informadors, a més de sistemes d’avís intel·ligent d’aforament que indiquin que estan plens a l’Alzina del Sal·lari, a la Torre de l’Àngel i al coll d’Estenalles. El pla de regulació de l’entorn està en redacció i previst de poder executar-lo a principi del 2026. Inclou també dos aparcaments dissuasius que s’han de definir amb l’Ajuntament dins del nucli urbà de Matadepera, ja que “s’han rebut moltes queixes veïnals”, segons Gomar, i al de Can Robert s’hi recuperarà l’activitat agrària. A hores d’ara tampoc se sap si seran de pagament.
En paral·lel també s’actualitzarà el pla director de Patrimoni Arquitectònic per restaurar el conjunt monumental de la Mola i que ha d’acabar el març del 2026. Totes les actuacions tindran un cost al voltant de 700.000 euros; algunes, finançades pels Next Generation.