Els mapes del temps frenen la velocitat fins diumenge
Territori i Sostenibilitat considera que el límit de 80 km/h s'ha de mantenir un mínim de cinc dies més
Un estudi científic apunta que cada any es registren a l'àrea de Barcelona 75 dies d'anticicló
El projecte del govern d'eliminar el límit de velocitat de 80 km/h a l'àrea de Barcelona haurà d'esperar, com a mínim, fins al cap de setmana vinent. Les previsions meteorològiques indiquen que fins a dissabte o diumenge es mantindran les altes pressions que potencien l'acumulació de contaminants i, en conseqüència, el Departament de Territori i Sostenibilitat mantindrà uns dies més la recomanació –dirigida al Servei Català de Trànsit– d'ajornar l'aplicació dels nous límits de velocitat.
La directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, va explicar ahir, de manera genèrica, que els nivells de contaminació atmosfèrica a l'àrea de Barcelona són aquests dies “bastant elevats i no es preveu que millorin de forma immediata”. Fins ahir a la tarda, Territori i Sostenibilitat no havia facilitat dades concretes sobre els nivells de contaminació a l'àrea de Barcelona. A més, la pàgina a internet de les estacions automàtiques de control de la contaminació funcionava ahir de manera incompleta i, en alguns casos, errònia.
Les previsions facilitades pel projecte Caliope, gestionat per experts del Barcelona Supercomputing Center, indicaven ahir clarament l'extensió de la contaminació actual i durant les properes 48 hores (vegeu gràfic).
Temps en calma
Respecte a les previsions meteorològiques, Farran apunta que “la situació d'anticicló es mantindrà similar a l'actual durant dos dies [dimarts i dimecres] i amb vista a dijous es torna a complicar perquè l'anticicló tornarà a situar-se sobre Catalunya”.
Eliseu Vilaclara, cap de l'àrea de predicció del Servei Meteorològic de Catalunya, detalla que la situació “començarà a canviar una mica el cap de setmana, quan l'anticicló es desplaçarà una mica cap al nord i millorarà lleugerament la ventilació”. Vilaclara recorda que la situació actual, amb altes pressions i poca dispersió de l'aire a les capes baixes de l'atmosfera, és “força habitual els mesos de gener i febrer; i també es dóna sovint els mesos d'estiu”.
Antonio Conesa, delegat a Catalunya de l'Agència Estatal de Meteorologia, indica que els canvis es podrien començar a observar divendres al migdia però, en tot cas, el vent continuarà sent molt feble i per tant les possibilitats de dispersió de la contaminació seran baixes.
Història d'anticiclons
La directora general de Qualitat Ambiental va puntualitzar ahir que, segons els càlculs amb què treballa el Departament de Territori i Sostenibilitat, les condicions anticiclòniques que –com l'actual– aconsellen mantenir el límit de velocitat a 80 km/h, es poden donar cada any una o dues vegades, “amb un total de 15 a 20 dies a l'any”. Assumpta Farran va detallar que “ara feia tres anys” que a l'àrea de Barcelona no es registrava un episodi com l'actual a l'hivern.
Francisco Javier Martin Vide, catedràtic de geografia física de la Universitat de Barcelona, ha participat en un ampli estudi –que és a punt de ser publicat– en què s'ha analitzat l'estadística de les condicions meteorològiques a l'àrea de Catalunya entre els anys 1948 i 2009. “L'estudi s'ha fet seguint metodologia reconeguda internacionalment i el resultat és que a la nostra zona tenim una mitjana de 75 dies a l'any d'anticicló”. El professor Martín Vide recorda, però, que a l'hivern les situacions d'anticicló com l'actual no van acompanyades de les brises marines més habituals a l'estiu i això les converteix en potencialment més perjudicials per a la contaminació.