Medi ambient

Fre als projectes gironins d'energies renovables

La decisió de l'Estat de suprimir les ajudes a les fonts energètiques alternatives fa encrespar el sector

Moltes de les iniciatives que hi havia sobre la taula es frenaran a l'espera que es defineixi millor el nou marc regulador

El reial decret que va apro­var el govern de l'Estat espa­nyol la set­mana pas­sada ha posat en alerta tot el sec­tor vin­cu­lat a les ener­gies reno­va­bles, de coge­ne­ració i de resi­dus. El text suspèn tem­po­ral­ment les pri­mes que rebien les dife­rents fonts energètiques alter­na­ti­ves, com ara la solar, l'eòlica i la bio­massa, sense espe­ci­fi­car, però, amb quin calen­dari es tre­ba­lla. Això ha pro­vo­cat pre­o­cu­pació en el sec­tor, que veu com es tallen les aju­des que havien anat rebent per impul­sar els pro­jec­tes, i que són la base del seu finançament. El motiu és que l'Estat sub­ven­ci­o­nava cada qui­lowatt que venien a la xarxa elèctrica, amb un preu que vari­ava en funció de cada font.

Per això, molts dels pro­jec­tes que esta­ven pen­dents d'exe­cu­tar estan ara mateix en sus­pens. Això afecta sobre­tot l'ener­gia foto­vol­taica, que és una de les que tenen més recor­re­gut, ja que les pla­ques es poden posar en teu­la­des. Jordi Feliu, de l'empresa Empordà Solar, reco­neix: “Teníem diver­sos pro­jec­tes de teu­lada que ara ja no sur­ten a compte; les que esta­ven en fun­ci­o­na­ment o bé amb la tarifa assig­nada con­ti­nu­a­ran cobrant, però les que esta­ven en llista ja no entra­ran.” Per això, una de les pri­o­ri­tats del sec­tor és inten­tar que aque­lles ins­tal·laci­ons que que­da­ven pen­dents només de l'apro­vació final del minis­teri puguin entrar en el règim de pri­mes. Isi­dre Puiggròs, secre­tari de la patro­nal Aperca –Asso­ci­ació de Pro­fes­si­o­nals de les Ener­gies Reno­va­bles de Cata­lu­nya– expli­cava ahir que si bé encara no es pot par­lar de xifres, l'impacte en el sec­tor serà impor­tant: “Mol­tes empre­ses hau­ran de tan­car perquè la situ­ació serà insos­te­ni­ble, i les con­seqüències de tot ple­gat seran pit­jors perquè es fre­na­ran pro­jec­tes, no es crearà riquesa i es per­dran llocs de tre­ball en un sec­tor en què l'Estat espa­nyol era cap­da­van­ter.”

Puiggròs ha lamen­tat sobre­tot els casos dels pro­jec­tes que esta­ven en fase de pre­as­sig­nació, i que per tant esta­ven del tot redac­tats i fins i tot amb inver­si­ons en con­trac­tes, per­mi­sos o mate­ri­als ja fetes. Per això una de les prin­ci­pals recla­ma­ci­ons del sec­tor serà pre­ci­sa­ment que aquests s'incor­po­rin a la nor­ma­tiva ante­rior. A més, ha cri­ti­cat que es res­pon­sa­bi­litzi les ener­gies alter­na­ti­ves del dèficit tari­fari, i ha atribuït la decisió als interes­sos de les grans com­pa­nyies elèctri­ques.

Per la seva banda, la Gene­ra­li­tat ha dema­nat al Minis­teri d'Indústria, Ener­gia i Turisme que deli­miti la sus­pensió tem­po­ral per donar segu­re­tat jurídica a les empre­ses i per­me­tre'ls pla­ni­fi­car l'acti­vi­tat. Així creu que no es posarà en risc tot el sec­tor.

LA FRASE

El decret impacta a curt i mitjà termini; molts projectes començats ara són paper mullat
Isidre Puiggròs
secretari d'aperca

LA DATA

09.02.12
Va ser el dia
que el Congrés, amb els vots a favor només del PP, va aprovar el reial decret de les renovables.

Els projectes eòlics, a l'espera

L'energia eòlica és actualment la renovable capaç de generar més electricitat, i la que té més pes en els plans energètics. A més, és una de les energies més rendibles i en alguns casos els parcs són viables fins i tot sense prima. Tot i això, el sector ha reaccionat criticant la decisió de l'Estat, i ha afirmat que la supressió de les primes posa en perill el desenvolupament dels futurs parcs eòlics. L'associació EolicCat, que agrupa les empreses del sector, va encarregar un estudi en què se n'analitza l'impacte, i es valora en 395 milions d'euros fins a l'any 2015. A més, s'assegura que no es crearan els 1.200 llocs de treball que generarien els nous parcs. Per exemple, s'haurà de veure si tiren endavant els molins que ja tenien l'autorització administrativa a l'Alt Empordà. En el cas del parc de Gas Natural, que és el que s'ha de construir seguint les zones de desenvolupament prioritari marcades per la Generalitat, l'empresa ha assegurat que estan pendents de la resolució judicial definitiva, després que es paralitzés el concurs. En funció del marc legal que hi hagi un cop això es resolgui, decidiran si replantegen el projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.