Una nova plaga provinent de Portugal amenaça els boscos de pins de Catalunya

El nematode del pi és un cuc que es transmet amb insectes

La plaga ja ha tin­gut con­seqüències catastròfiques als Estats Units i a l'Àsia, on ha matat milers d'hectàrees de pins. El nema­tode és un cuc microscòpic, fet que encara en fa més difícil la detecció, i actua dins la fusta fins que asseca el pi i li pro­voca la mort. A més, s'estén ràpida­ment al seu vol­tant, a través de deter­mi­nats insec­tes, i pot afec­tar diver­ses vari­e­tats de pins. A Europa aquesta plaga ha entrat per Por­tu­gal, on s'ha desen­vo­lu­pat, i, d'allà, ha sal­tat a bos­cos de l'Estat espa­nyol, per exem­ple Extre­ma­dura, si bé aquests sem­bla que s'han pogut con­tro­lar. De fet, tota la fusta que arriba de Por­tu­gal a qual­se­vol país de la Unió Euro­pea ha d'incor­po­rar un segell que acre­diti el bon estat de la fusta, i que està lliure del cuc.

La Guàrdia Civil, i també els tècnics dels depar­ta­ments de Medi Ambi­ent i d'Agri­cul­tura fan ins­pec­ci­ons i con­trols a les fron­te­res i també les indústries per con­tro­lar la fusta, i evi­tar l'entrada de la plaga. En el cas que es trobés algun arbre o bosc infec­tat, s'hau­ria de cre­mar ràpida­ment tota la zona per era­di­car-ne el focus. Aquests con­trols es fan arreu de la Unió Euro­pea.

La processionària del pi

Una altra de les grans plagues que afecta aes pins és la processionària. Segons el Departament de Medi Ambient, la climatologia d'aquest any farà que probablement no sigui un any especialment fort d'erugues, si bé la seva presència en boscos de pins –que es dóna especialment a partir de setembre, quan comencen a fer les bosses a les copes dels pins, tot i que no baixen cap a terra en processó fins a l'inici de primavera– pot ser una mica més alta que l'any passat. Els tècnics calculen que cada cinc anys es dóna una explosió de l'animal, i no sembla que això s'hagi de produir aquest any. A les comarques gironines, els tractaments preventius només es faran en la zona nord de l'Alt Empordà, en pobles com Portbou, Llançà o el Port de la Selva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.