Societat

Societat

No és dieta per a pobres

Les famílies amb menys recursos ingereixen menys nutrients dels necessaris encara que facin tots els àpats del dia

Experts i entitats reivindiquen la dieta mediterrània com a garantia d’una bona alimentació

Hi ha un seg­ment de la població que mal­grat men­jar regu­lar­ment cada dia no inge­reix els nutri­ents que hau­ria de rebre. Aquest nou feno­men de des­nu­trició es coneix com a fam oculta i afecta, fins i tot, per­so­nes que men­gen més calo­ries del compte i es tro­ben en situ­ació d’obe­si­tat o sobrepès. És una situ­ació sobre la qual aler­ten diver­sos experts i orga­nit­za­ci­ons que ahir van pre­sen­tar l’informe de les Enti­tats Cata­la­nes d’Acció Social (ECAS) i la Uni­ver­si­tat Politècnica de Cata­lu­nya Fam oculta a Cata­lu­nya, un obs­ta­cle en la igual­tat d’opor­tu­ni­tats, que, mal­grat que reco­neix que no hi ha prou inves­ti­ga­ci­ons per ofe­rir una xifra de quan­tes per­so­nes patei­xen aquesta fam oculta, sí que coin­ci­deix a avi­sar que afecta espe­ci­al­ment els sec­tors més empo­brits de la soci­e­tat i amb un nivell edu­ca­tiu més baix. “L’estrès i l’angoixa de les famílies que no arri­ben a final de mes no per­me­ten pla­ni­fi­car una dieta medi­terrània”, va avi­sar l’adjunta d’acció social de Càritas de Bar­ce­lona, Mercè Dar­nell, ja que tots els par­ti­ci­pants en l’estudi rei­vin­di­quen la dieta tra­di­ci­o­nal com a clau per a l’equi­li­bri nutri­ci­o­nal. No obs­tant això, van aler­tar que els pro­duc­tes fres­cos solen tenir un preu més ele­vat que molts men­jars pro­ces­sats, que també són més fàcils de pre­pa­rar, per la qual cosa “la dieta medi­terrània és patri­moni de la huma­ni­tat però de la huma­ni­tat rica i culta”, va lamen­tar Lluís Serra, doc­tor en nutrició i impul­sor, pre­ci­sa­ment, de la can­di­da­tura de la dieta medi­terrània com a patri­moni de la Unesco.

La falta de nutri­ents és espe­ci­al­ment des­ta­cada en les vita­mi­nes A i B, el zinc i el ferro, segons l’estudi, fet que reper­cu­teix en el desen­vo­lu­pa­ment men­tal i físic dels nens i no els per­met créixer tot el que podrien amb una millor ali­men­tació, i pre­o­cupa, per tant, en les edats més ver­des. Els experts dema­nen revi­sar els menús esco­lars per ava­luar-ne els valors nutri­ci­o­nals i com­pro­var que els menuts inge­rei­xen els nutri­ents que els cor­res­po­nen, però expres­sen més pre­o­cu­pació pels nens que men­gen a casa, ja que no es pot garan­tir que tin­guin una dieta equi­li­brada i no adqui­rei­xen hàbits que ense­nyen als men­ja­dors de mol­tes esco­les com ara parar taula i repar­tir el men­jar, que con­tri­bu­ei­xen a valo­rar la cuina i el món que l’envolta. I és que acos­tu­mar-se a aquests hàbits és fona­men­tal perquè els nens valo­rin el men­jar sa i de pro­xi­mi­tat, ho associïn a una cosa posi­tiva i ho man­tin­guin en l’etapa adulta. Ara bé, els matei­xos ponents asse­gu­ren que cal un canvi social també perquè els can­vis en la dieta siguin efec­tius. “Hi ha tomàquets per a rics i per a pobres i si un alber­coc no té gust d’alber­coc el nen no se’l men­jarà”, posa d’exem­ple el doc­tor Serra. Cal, doncs, una reflexió glo­bal sobre com men­gem, ja que fins i tot per­so­nes amb recur­sos i una vida aco­mo­dada poden estar patint fam oculta per uns mals hàbits i una rutina que no els per­met tenir uns minuts per fer la com­pra de pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat i pas­sar una estona davant dels fogons. És, doncs, un canvi de model social la millor solució al pro­blema: repen­sar hora­ris labo­rals, mètodes de com­pra i dis­tri­bució d’ali­ments i edu­cació sobre el men­jar també a l’escola, per evi­tar que gent que diu que no té temps per cui­nar ade­qua­da­ment passi també hores davant del tele­vi­sor en arri­bar de tre­ba­llar. També faci­li­ta­ria evi­tar aquest feno­men que s’impedís el mal­ba­ra­ta­ment d’ali­ments sim­ple­ment perquè no com­plei­xen uns estàndards d’apa­rença –ali­ments massa grans, massa petits o massa llet­jos per a la botiga– però que es tro­ben en per­fec­tes con­di­ci­ons, de manera que es reco­mana crear espais perquè les famílies amb menys recur­sos els puguin adqui­rir a un preu rebai­xat.

Tot i aquest avís per a nave­gants, avui en dia és impos­si­ble quan­ti­fi­car quin abast té la fam oculta, ja que la Gene­ra­li­tat va dei­xar de moni­to­rar la nutrició de la població el 2003 i des d’ales­ho­res no s’ha pogut fer cap estudi amb pro­fun­di­tat que doni una xifra de quants cata­lans patei­xen aquesta situ­ació.

L’oli d’oliva
és la millor inversió que poden fer les famílies, segons el doctor Serra, tant per les seves propietats com perquè representa un 20% de les calories que consumeixen però no arriba al 2% de la despesa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia