MOBILITAT
El Masnou demana reduir el soroll dels nous accessos de la C-32
Ho inclou en les al·legacions presentades al Departament de Territori
El projecte inicial preveu reformar l’accés existent a la carretera d’Alella i fer-ne un de nou a la carretera de Teià
Mesures per reduir el soroll, com ara la incorporació de pantalles acústiques i de paviment sonoreductor, en els nous accessos de l’autopista i limitar la velocitat a 80-100 km/h en aquest tram de l’autopista. Aquestes son les principals al·legacions presentades per l’Ajuntament del Masnou al projecte de creació de nous enllaços a l’autopista C-32 i de millora dels existents presentat pel Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica el gener passat. En concret, en el municipi es reformarà l’existent a la carretera d’Alella i es construirà un de nou a la carretera de Teià que també l’afectarà. L’alcalde, Jaume Oliveras, va explicar les demandes de l’Ajuntament en una sessió ordinària del Consell de la Vila, el màxim òrgan de participació ciutadana del municipi celebrada ahir.
Segons informa el consistori, es valora positivament el projecte en la seva globalitat perquè, a grans trets, es preveu que millori notablement la mobilitat al municipi, perquè reduirà el trànsit a l’interior del casc urbà i a l’N-II. Això s’aconseguirà amb la creació d’una nova connexió entre l’autopista i la carretera de Teià. Donarà servei als barris masnovins propers a les avingudes del President Kennedy i de Cusí i Furtunet perquè es construiran nous vials laterals al cantó muntanya de l’autopista que dirigiran els vehicles cap al nou accés. Per tant, el trànsit que generen els veïns i les empreses de les zones limítrofs entre el Masnou, Alella i Teià ja no hauran d’anar fins a l’enllaç de la carretera d’Alella, que també es millorarà amb l’execució del projecte.
A banda de l’aspecte del soroll, es proposen altres “retocs”. Per exemple, se sol·licita que es reformi el carrer del Camí d’Alella per adaptar-lo al previsible augment de trànsit que absorbirà en quedar connectat amb un vial lateral d’accés a l’autopista que es construirà al cantó muntanya. Al mateix temps, l’Ajuntament planteja que s’aprofiti l’actuació al Camí d’Alella afegint-hi un carril bici que seria el perllongament del vial exclusiu per a ciclistes i vianants que el projecte vol crear per connectar el fons de Rials amb el carrer de Badalona i l’avinguda Joan XXIII. A banda, i fent un salt a l’altre cantó de l’autopista, es demana que s’incorpori un altre vial lateral que connectaria més directament l’autopista amb l’avinguda de Kennedy. Es faria per reduir l’increment de trànsit a l’interior de Teià que previsiblement generarà la nova connexió. Per últim, es demana ampliar el nombre de places d’aparcament a l’intercanviador entre transport públic i privat que es vol crear a l’enllaç entre la C-32 i la carretera d’Alella.
L’alcalde va aprofitar la sessió d’ahir del Consell de la Vila per anunciar la propera posada en marxa d’un procés participatiu que servirà per elaborar el nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible del Masnou (PMUSM). Es vol engegar a partir del mes de juliol, amb la convocatòria de tallers participatius i l’obertura d’una pàgina web per recollir propostes en línia.
En paral·lel, es crearan comissions per abordar actuacions concretes, com ara la millora dels accessos a l’autopista i la transformació de la carretera N-II perquè sigui un passeig. També se’n crearà una amb representants polítics, que es vol constituir al Ple Municipal, una altra amb ciutadans experts en mobilitat, així com una més formada per membres del Consell de la Vila. En aquests moments, s’estan fent els estudis que serviran per fer la diagnosi del PMUSM, un document de caràcter transversal que planificarà la mobilitat al Masnou durant diversos anys i que l’Ajuntament del Masnou preveu enllestir durant el 2026.