El mite de la diversificació
El govern i la Diputació admeten que és gairebé impossible trencar el monopoli irlandès a Reus o trobar-hi un substitut si acaba marxant
Tot i la dependència, el patronat de turisme veu el sector cansat de l'actitud de la companyia
L'alcalde de Salou, Pere Granados (CiU), va ser ahir un dels encarregats d'entonar la cançó que més sona cada cop que Ryanair fa una maniobra brusca. “La solució per a l'aeroport de Reus és la diversificació”, va dir. Sí, sí, és un argument compartit per gairebé tothom, però el cas és que en les reaccions diverses de les últimes hores el monopoli de Ryanair a Reus ha passat d'irrefutable a incorregible. “Ja fa temps que es busquen altres opcions, però poques companyies al món estan disposades a ser tan competitives com Ryanair”, va admetre ahir el director general de Transport i Mobilitat, Ricard Font, amb un cert aire de resignació. “Hem de ser realistes, i més encara en un context de crisi”, hi va afegir. “Trobar alternatives a Ryanair, fins i tot en moments econòmicament més favorables que l'actual [el preu del carburant ha collat totes les companyies aèries], és molt complicat, perquè el model de Ryanair és únic”, va concloure ahir el president del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Octavi Bono, pel qual cap altra companyia seria capaç d'aconseguir moure un milió de passatgers l'any des d'un aeroport com el de Reus. Embarcar a peu de pista i tenir un servei de terra propi són alguns dels requisits que la líder mundial del baix cost imposa allà on aterra i que ja formen part del seu singular ADN. “Són excepcionalitats en l'operació que no busquen altres companyies, per les quals el gran què són les taxes”, va explicar Bono, que va constatar que el principal problema a l'hora d'atraure altres operadors és “el diferencial tarifari”, en relació a aeroports com el del Prat. I això que Aena ha establert enguany categories noves d'aeroport, i una companyia paga uns 800 euros més per una operació tipus a Barcelona respecte a Reus, segons fonts del sector. “Aquesta diferència encara és insuficient per tenir un efecte de dissuasió a Barcelona i d'incentiu aquí”, va rebatre el responsable del principal patronat turístic de la Costa Daurada.
L'òrgan de promoció de l'aeroport de Reus, que encara no s'ha constituït legalment, fa temps que treballa, amb més o menys intensitat segons les versions, per trencar la dependència de Ryanair, però els resultats han estat escassos. Ara Aena planteja un altre comitè, amb la participació estatal com a novetat, però el govern s'ho pren amb escepticisme. “Si volen fer nous invents, estarem encantats, però portem deu anys en solitari i sabem quin és el camí”, va expressar el representant de la Generalitat
Que Reus, després d'una inversió espectacular d'Aena en instal·lacions noves, es trobava tot just ara en un moment d'enlairament gairebé definitiu, i que el món no s'acaba amb Ryanair, és indiscutible. Que potser s'ha de revisar l'estratègia de promoció de l'aeroport i cal fer les maletes i sortir a vendre'l millor, tal com han insinuat aquests dies alguns agents econòmics del Camp, és una aposta de futur. Però, que de Ryanair només n'hi ha una, és una conclusió que ara mateix pesa com una llosa sobre el futur de la infraestructura. Les experiències amb Air Berlin, Blue Air, Transavia i Jet2 –de la qual s'esperava que fes forat després que Ryanair liquidés les destinacions britàniques a l'hivern– així ho certifiquen.
Una mostra d'aquesta dependència és que ahir el sindicat UGT, tot i retreure l'actitud de Ryanair, va exigir a totes dues parts que arribin a un acord per garantir la supervivència de l'aeroport de Reus. “La desaparició de Ryanair significaria la pèrdua d'un gran nombre de llocs de treball a les nostres comarques, i un impacte incalculable”, van sostenir. Amb tot, malgrat la gran oportunitat que ha suposat el baix cost al Camp de Tarragona i malgrat que aquests beneficis hagin quedat amenaçats, sembla que el sector turístic té clar que no es pot continuar a mercè dels capricis de la companyia. “Els agents del sector m'han transmès que són conscients que així, quan et fan les coses tan difícils, no podem seguir, i això ens dóna tranquil·litat a l'hora de donar suport a la posició [de força] de la Generalitat”, va concloure Bono.