Seguint la petjada dels óssos

Un recorregut a la comarca del Vallespir, on les festes de carnaval recorden la presència d'aquest animal al Pirineu

El mes de febrer és tem­po­rada d'óssos al Valles­pir, o com a mínim de fes­tes de l'ós. Tres loca­li­tats veïnes –Sant Llo­renç de Cer­dans, Arles de Tec i Prats de Molló– cele­bren car­na­val amb una caça simbòlica d'aquest ani­mal pels car­rers del poble. Encara que avui només es tracti de paròdies, aques­tes fes­tes, molt vives i par­ti­ci­pa­ti­ves al Valles­pir, són una bona opor­tu­ni­tat per des­co­brir aquesta comarca de la Cata­lu­nya del Nord. I posats a des­co­brir país, podem fer-ho dei­xant de banda els grans eixos: en sen­tit nord, aban­do­nem l'eix prin­ci­pal de l'N-II per diri­gir-nos cap a Dar­nius, seguint la car­re­tera comar­cal GI-502. Després de Maçanet de Cabrenys, Tapis serà l'últim nucli de l'Alt Empordà que pas­sa­rem abans d'entrar al Valles­pir. Al pont sobre el riu Major, el rètol «Ben­vin­guts a Cata­lu­nya Nord» ens indica que can­viem d'Estat però que seguim en ter­res cata­la­nes. Fent parada al pri­mer poble valles­pi­renc, Cos­toja, i apro­pant-nos a l'església par­ro­quial dedi­cada a Santa Maria (segle XII), segui­rem els rètols bilingües, en francès i català, que a cada can­to­nada acu­llen el visi­tant amb un rodolí.

Car­re­tera avall, a l'entrada de Sant Llo­renç de Cer­dans, un tren­call a mà esquerra ens porta al veïnat de Vila-roja, que forma part del muni­cipi de Cos­toja. Des d'allà les vis­tes s'enlai­ren cap al puig de Bas­se­goda i l'Alta Gar­rotxa. Una petita excursió a peu ens apro­pa­ria a l'antic hos­tal de la Muga –avui arruïnat–, que va ser durant molts anys un cone­gut punt de tro­bada d'excur­si­o­nis­tes i caçadors, i en temps més antics, esce­nari d'històries de con­tra­ban­dis­tes i tra­bu­cai­res. La mateixa car­re­tera de Vila-roja també ens du als pai­sat­ges més moderns i cui­dats del camp de golf de Falgós.

Fins a prin­cipi del segle XX, Sant Llo­renç de Cer­dans era un cen­tre espar­de­nyer impor­tant, amb diver­ses fàbri­ques que s'hi dedi­ca­ven, i una petita empresa ha rellançat recent­ment aquesta acti­vi­tat. Una visita a la Casa del Patri­moni ens aju­darà a visu­a­lit­zar aquest pas­sat i també a veure com es va viure aquí la Reti­rada, ja que ens tro­bem en un dels camins uti­lit­zats per l'exili del 1939.

A con­ti­nu­ació la car­re­tera enllaça amb l'eix prin­ci­pal del Valles­pir, la D115, que va del Voló a Prats de Molló, i per entrar a Arles de Tec ani­rem cap a la dreta, uns pocs quilòmetres. A l'entrada d'aquest poble un rètol a mà dreta ens indica el paratge de la Font dels Boi­xos, un ampli espai ombre­jat amb guin­gueta inclosa, que a l'estiu és un con­cor­re­gut lloc de des­cans i d'esbarjo. L'aba­dia d'Arles de Tec i el seu claus­tre són de visita obli­gada. A part de les seves qua­li­tats arqui­tec­tu­rals, aquest con­junt també és cone­gut pel mis­teri de la Santa Tomba: un sarcòfag de l'alta edat mit­jana en què s'acu­mula una aigua pura –i amb qua­li­tats cura­ti­ves, segons els més fidels– sense que hi arribi cap font i sense cap expli­cació apa­rent. A l'estiu Arles de Tec també s'ha fet famós per les dia­des medi­e­vals.

Per diri­gir-nos a Prats de Molló tor­na­rem enrere per la D115 i, pocs quilòmetres després de la sor­tida d'Arles, tro­ba­rem a mà dreta un dels espais més visi­tats d'aquesta zona, les gor­ges de la Fou. Aquest impres­si­o­nant recor­re­gut enmig d'un con­gost de roques, però, només es pot visi­tar d'abril a novem­bre. Prats de Molló, l'últim poble del nos­tre recor­re­gut valles­pi­renc, con­serva bona part del seu recinte for­ti­fi­cat i la silu­eta del fort domina la vila. El veïnat pro­per de la Presta manté les acti­vi­tats ter­mals que també són un refe­rent del Valles­pir. L'opció ràpida per tor­nar al Prin­ci­pat des d'allà seria fer marxa enrere en direcció al Voló i l'auto­pista. Amb temps, però, podem con­ti­nu­ant per la D115 cap al coll d'Ares, on l'antic edi­fici dua­ner és avui un res­tau­rant. Un cop pas­sat el coll i seguint avall, dei­xa­rem el Valles­pir i els óssos per entrar a la comarca del Ripollès en direcció a Cam­pro­don.

PER ARRIBAR-HI

En direcció a la Jonquera, deixem l'N-II per dirigir-nos a Darnius per la GI-502, i entrem al Vallespir i a la Catalunya del Nord per Costoja.

DADES D'INTERÈS

Oficina de Turisme de la Catalunya Nord. (00 33) 4 68 51 52 53 www.cdt-66.com
Costoja. Ajuntament: (00 33) 4 68 39 51 01
Sant Llorenç de Cerdans: Oficina de turisme: (00 33) 4 68 39 55 75. Ajuntament: (00 33) 468 39 50 04 www.ville-saint-laurent-de-cerdans.fr
Arles de Tec. Oficina de turisme: (00 33) 468 39 11 99. Ajuntament: (00 33) 468 39 12 22 www.ville-arles-sur-tech.fr
Prats de Molló. Oficina de turisme: (00 33) 468 39 70 83 www.pratsdemollolapreste.com (Guies turístiques en format mp3 descarregables gratuïtament des de l'espai web)
Estació termal de La Presta. (00 33) 4 68 88 55 00
Golf de Falgós. (00 33) 4 68 39 51 42 www.falgos.com
FESTES DE L'ÓS

Els primers óssos, a Arles de Tec

E. CARRERA

Arles de Tec és, aquest cap de setmana, el primer dels tres pobles del Vallespir que organitzen festes de l'ós. Els actes començaran divendres amb una conferència dedicada a les festes de l'ós a Europa, amb els exemples concrets de la festa de l'ós a Salcedo, a Galícia, i l'ós del carnaval de Silio, a Grècia. Encara que comparteixin la figura de l'ós, al Vallespir cada poble representa l'animal a la seva manera i l'envolta d'uns personatges i una escenificació pròpies de cada lloc. A Arles de Tec, dissabte (el dia abans de la caça de l'ós), una rua carnavalesca amb bandes musicals recorre els carrers del poble entorn de la figura del Bou Vermell. Al vespre, a partir de les deu de la nit, tindrà lloc un ball de disfresses, seguit d'una rua nocturna (el tio-tio). En la caça de l'ós pròpiament dita, diumenge, els caçaires d'Arles acompanyen la Roseta i el Trappeur (el paranyer), que els guien pels carrers per capturar l'animal. La d'Arles de Tec és la menys embrutidora de les tres festes de l'ós. A diferència del que passa als dos altres pobles (i sobretot a Prats de Molló), aquí l'ós no es dedica pas a embrutir la cara dels espectadors que atrapa.

Del 5 al 7 de febrer: Arles de Tec. Dissabte, carnaval local (Bou Vermell). Diumenge, caça de l'ós i mercat de la trufa.
Del 14 al 17 de febrer: Prats de Molló. Diumenge, Festa de l'Ós. Dilluns, carnaval, i dimecres 17, Festa de l'Ós infantil.
Del 19 al 21 de febrer: Sant Llorenç de Cerdans. Divendres, Festa de l'Ós infantil. Dissabte, carnaval local (Corso). Diumenge, gran caça de l'ós.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.