Societat

La vida social

Ranxos, sopes i arrossades de carnaval

El nostre ranxo de cada any

Milers de gironins degusten els tradicionals àpats populars de dimarts de carnestoltes a Vidreres, Verges, Albons i Capmany

500 persones van consumir les vuit peroles i a la tardor s’hi farà la trobada catalana

Dis­fres­ses i gresca a banda, els ran­xos i àpats popu­lars del dimarts de car­nes­tol­tes impe­ren entre les tra­di­ci­ons de la festa a les comar­ques giro­ni­nes, una jor­nada abans del dime­cres de cen­dra que marca l’inici cristià de la qua­resma. Ver­ges, Vidre­res, Albons i Cap­many van com­plir ahir els res­pec­tius ritu­als anu­als, fidels a les recep­tes hiper­calòriques per com­ba­tre la fred d’abans. Però aquest cop molt adi­ents per fer front a la jor­nada d’ahir, la més crua de l’hivern.

Els àpats més mul­ti­tu­di­na­ris es van tor­nar a cele­brar a Ver­ges, on les 3.000 per­so­nes con­gre­ga­des a la plaça Major van exhau­rir els més de 2.000 litres de sopa bullida a foc lent a les pero­les a la mateixa plaça. A Vidre­res, on la nove­tat era l’afe­gitó d’una perola –més petita que les altres 27, cedida per un veí–, hi va haver 2.800 qui­los de ranxo, ela­bo­rat, entre altres ingre­di­ents, amb sofre­git, ossos de per­nil, arròs, can­sa­lada i boti­farra blanca i boti­farra negra. La menja es va començar a ela­bo­rar a les sis del matí i es va poder degus­tar a par­tir del mig­dia.

Pre­pa­ra­tius dies abans

A Vidre­res, els pre­pa­ra­tius es van ini­ciar fa set­ma­nes –anant a bus­car lle­nya al bosc– i van cul­mi­nar amb la cocció del ranxo a la plaça Lluís Com­panys. A Ver­ges també van anar a fer lle­nya el 4 de febrer i diu­menge van fer el recapte previ dels ingre­di­ents. A Cap­many una de les diferències amb els altres pobles que fan ranxo és que aquí són les dones les que cui­nen, coor­di­na­des per Joan Agui­lera, però els pro­legòmens també havien començat diu­menge pas­sat amb la cer­ca­vila de recap­tació. Anti­ga­ment, la gent donava pata­tes, ous, o una gallina, ara són diners. Ahir, a par­tir de les nou del matí, tot l’equip va posar en marxa vuit pero­les, amb una recepta ben apresa: 50 qui­los de cos­te­lla de vede­lla, la mateixa quan­ti­tat de porc, 10 de carn picada, 10 més de sal­sit­xes i cebes, pata­tes i mon­ge­tes. Amb tot ple­gat a la set de la tarda a la plaça es repar­tia unes 500 raci­ons de ranxo. La nove­tat d’aquest any a Cap­many és que s’ha for­ma­lit­zat l’asso­ci­ació Colla del Ranxo de Cap­many (ante­ri­or­ment l’orga­nit­zació es feia a través de la comissió de car­na­val). El pre­si­dent de l’enti­tat, Cli­ment Llosa rei­vin­dica el ranxo local com el més antic de Cata­lu­nya: és l’únic muni­cipi que dis­posa d’un docu­ment nota­rial, del 1763, en el qual ja es fa menció d’aquesta tra­dició. A l’octu­bre Cap­many serà la seu de la setena tro­bada de pobles que man­te­nen la tra­dició del ranxo, a la qual no hi fal­ta­ran els ran­xers de Vidre­res, Ver­ges ni Albons.

A Albons, tot i aple­gar una mica menys de públic que altres anys –unes 1.100 per­so­nes–, van exhau­rir els 954 qui­los d’ingre­di­ents, aigua a banda. I a Vidre­res van fer la cer­ca­vila pel cen­tre del poble, la sub­hasta del ranxo i l’expo­sició El ranxo: el patri­moni d’un poble, que per segon any va tenir lloc a la sala d’actes de l’antic ajun­ta­ment, segons va expli­car Marc Ball-llo­sera, de la comissió del ranxo.

28
peroles
van bullir ahir el ranxo a Vidreres, amb un de nou i més petit cedit per un veí.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia