salut
L’IAS introdueix noves varietats de peix de proximitat als menús dels pacients
L’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) ha informat avui que el seu servei de cuina està apostant per la introducció de noves varietats de peix de proximitat als menús dels pacients tant de l’hospital Santa Caterina com dels altres serveis del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt. Així, s’estan fent proves per substituir peixos estrangers com l’halibut (peix blanc sense pell ni espines que prové d’Alaska) per espècies pesqueres mediterrànies. També s’està treballant conjuntament amb la Llotja de Palamós per introduir varietats com la canana (cefalòpode molt semblant al calamar però amb una pell més fosca i unes aletes més curtes) o el peix per a la sopa, entre altres.
Des de l’IAS es destaca que aquest producte, a més de fresc, té el valor afegit de la proximitat des del punt de vista mediambiental. “Així, quan es menja peix de les nostres costes estem afavorint i promocionant una pesca responsable i sostenible, una pesca de milla 0”, es remarca.
Quasi 400.000 menús a l’any
La cuina del Parc Hospitalari Martí i Julià ocupa una superfície de 600 metres quadrats i dona servei a tot el parc. Des de l’any 2004 s’han doblat els menús que se serveixen a pacients i treballadors. Actualment, hi treballen 46 persones i s’elaboren cada any 320.000 menús per a pacients (esmorzars, dinars, berenars i sopars, gairebé 900 diaris) de l’Hospital Santa Caterina i de tots els serveis ubicats al Parc Hospitalari (Hospital de Dia d’Adults de Salut Mental, Hospital de dia d’Adolescents de Salut Mental, Residència els Til·lers, Centre d’atenció intermèdia La República, Unitat de Patologia Dual i Desintoxicació, Unitat de Referència per a Psiquiatria Infantil i Juvenil i Unitat d’Atenció als Trastorns de Conducta Alimentària). A més, es fan 73.000 menús més per als treballadors.
La cap de Serveis Hotelers de l’IAS, Paola Estrada, subratlla “la complexitat dels menús” dels pacients perquè “s’adapten als requeriments de les diferents malalties, al·lèrgies o intoleràncies alimentàries”. Hi ha un total de 4 opcions de textura del menú, depenent del tipus de pacient i de la seva capacitat d’ingesta. Els menús van rotant cada quinze dies. “L’objectiu final és garantir les funcions nutricionals i a més a més, en dates com el Nadal, es fan menús especials tant pels pacients com pels treballadors”, hi afegeix.
L’Hospital Santa Caterina està acreditat com a centre Amed des de l’any 2014, un programa que té com a objectiu promoure l’alimentació mediterrània com a model d’alimentació saludable i sostenible en l’entorn de la restauració.