SALUT
Cirurgians matisen que no sempre cal retirar implants de pit als 10 anys
Debat obert sobre si les pròtesis de pit tenen caducitat o no. Aquest dilluns, la Societat Catalana de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica ha negat que les pròtesis mamàries s’hagin de canviar al cap de deu anys, sempre i quan siguin clínicament i ecogràficament correctes i la pacient estigui satisfeta. Així ho exposa en un comunicat que ha enviat er matisar algunes informacions exposades en la roda de premsa de la setmana passada del Barcelona Breast Meeting (BBM), un congrés de referència mundial en cirurgia mamària. Aquesta societat mèdica catalana, que agrupa la majoria de metges d’aquesta especialitat quirúrgica, lamenta que algunes informacions hagin generat “alarma” i envia un missatge de “tranquil·litat” a les dones que porten pròtesis de silicona.
En la roda de premsa que cada any es fa en el marc del Barcelona Breast Meeting a l’Hospital de Sant Pau, es va indicar que els implants mamaris no eren per a tota la vida i que es recomana canviar-los entre els 12 i els 15 anys com a molt, idealment al cap de 10 anys. També es va posar sobre la taula que les cirurgies per retirar pròtesis mamàries s’havien duplicat en els últims 8 anys a l’estat espanyol.
La Societat Catalana de Cirurgia Plàstica puntualitza que en aquesta informació “no es diferencia entre explantació mamària (extracció definitiva de les pròtesis) de recanvi d’implant” i afegeix que “el volum majoritari correspon a dones a qui s’ha retirat l’implant per posar-n’hi un altre”.
Aquesta societat assenyala que la majoria de pacients que es canvien o es retiren la pròtesi mamària ho fan “per motius estètics, contractura capsular o trencament de l’implant” i sosté que “a dia d’avui hi ha manca de consens entre la comunitat científica sobre l’associació entre els implants mamaris i el desenvolupament de síndromes, trastorns autoimmunes o malalties reumàtiques”. Així, recalca que són “els canvis corporals relacionats amb el pas del temps” els que “motiven, en molts casos, el recanvi o l’explantació de pròtesis mamàries”.
L’entitat també indica que qualsevol element extern, com una pròtesi, que es col·loca dins el cos requereix un control del seu estat. “En el cas dels implants mamaris, es recomana la realització d’una ecografia als 2 o 3 anys després de la intervenció i, a partir de llavors, de manera anual. Davant la sospita ecogràfica de trencament, es recomana el recanvi o retirada dels implants”, exposen en el comunicat.