salut
Un 47% de les persones en edat de risc fa el cribatge de càncer de còlon
Homes i dones d’entre 50 i 69 anys estan convidades a participar en el programa del departament de Salut cada dos anys
Les proves ajuden a determinar si es té càncer de còlon i recte en fases inicials, i tenir una més alta supervivència
El de còlon i recte és el segon tipus de càncer més freqüent
Més de 3,6 milions de persones han participat en el programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte en els últims 15 anys. Són dades del departament de Salut que formen part del programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte que es realitza des de fa 25 anys, i que coneixen avui, dia internacional contra el càncerde còlon i recte. El programa s’avalua anualment i tot i que n’estan satisfets, el repte, és seguir millorant el programa i aconseguir incrementar la participació per augmentar-ne l’impacte i els beneficis a la població.
Així, l’any 2023 el programa va convidar 989.066 persones a participar-hi. D’aquestes, el 47% hi va prendre part, per tant, aquestes persones van fer-se la prova de detecció de sang oculta en femta. Arran de les proves es van detectar 547 càncers de còlon i recte, dels quals el 77% estaven en fases inicials de la malaltia, moment en el qual és més fàcil de curar-la. Així mateix, a 5.600 persones se’ls van detectar i treure pòlips colorectals de risc intermedi o alt de progressar. Amb l’extirpació s’evita que puguin desenvolupar un càncer amb el pas del temps.
Balanç de 15 anys
Del 2009 al 2023, més de 3,6 milions de persones (45,56% del total de convidades) han participat en el programa (es conviden cada dos anys) i s’han pogut detectar 6.359 càncers de còlon i recte, la gran majoria en fases inicials amb molt bon pronòstic amb tractament. A més, de 58.000 persones se’ls han detectat i eliminat pòlips colorectals, un percentatge significatiu dels quals tenia potencial per progressar, amb el temps, fins a càncer colorectal.
Característiques del programa
El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte s’adreça als homes i les dones d’entre 50 i 69 anys que reben cada dos anys una carta invitant-los a fer-se una prova per a la detecció de sang oculta en femta. Aquesta prova es recull i retorna als centres d’atenció primària o a les oficines de farmàcia segons el territori. Si la prova és positiva, es fa un estudi del còlon per mitjà d’una colonoscòpia.
Segons les estadístiques del càncer a Catalunya en l’any 2024, l’índex de supervivència del càncer de còlon i recte se situa en la mitjana del global de tots els càncers, amb un 65,7% en homes i un 68,8% en dones. És el segon tipus de càncer més freqüent en homes i dones, però el primer globalment, amb 7.000 nous casos anuals. També és el segon en homes i dones pel que fa a la mortalitat, i el segon globalment, amb 2.300 morts anuals per aquest tumor, tan sols superat pel càncer de pulmó.
Símptomes i recomanacions
La majoria de vegades aquest tipus de càncer es desenvolupa a partir de petites lesions de l’interior del budell (pòlips), que poden acabar transformant-se en un càncer. Si es detecta a temps, és més fàcil de tractar i té més probabilitats de curació. La majoria de vegades el càncer no produeix cap molèstia fins que la malaltia està avançada. Si el càncer de còlon i recte es diagnostica en fases inicials, té un pronòstic molt favorable, una supervivència relativa a cinc anys del 90%. Si es detecta en fases avançades, la supervivència és molt més baixa.
El risc de patir càncer es redueix seguint un conjunt de recomanacions, recollides al Codi europeu contra el càncer. Entre elles, no fumar ni beure alcohol, mantenir-se en un pes saludable, fer activitat física en el dia a dia i alimentar-se de forma saludable. En aquest darrer sentit, es recomana menjar cereals integrals, llegums, fruita i verdura, limitar el consum d’aliments amb un alt contingut calòric (sucres o greixos), evitar les begudes ensucrades i la carn processada.
Crida a participar-hi
El coordinador de la Unitat de cribratge de l’Hospital Clínic de Barcelona, el doctor Jaume Grau, fa una crida a participar-hi i recalca que la prova és “senzilla” i “es fa a casa”. En una entrevista a l’ACN, el doctor Jaume Grau explica que, entre els possibles motius que expliquen per què la meitat de la població diana del cribratge ignora la invitació, hi ha el desconeixement que es tracta d’una prova molt fàcil o també l’actitud que adopten les persones davant una eventual malaltia com el càncer. “Quan reps la carta hi ha qui reacciona amb un punt de por; altres pensen que a ells no els passarà, sobretot els homes, tot i que ells precisament tenen més risc”, afirma el responsable de la unitat de cribratge del Clínic. A més, hi ha persones que no tenen l’adreça actualitzada. El doctor Grau reflexiona que les dones moltes vegades fan de “portaveu familiar” i “faciliten” que els homes hi participin. Aquest doctor, vinculat a l’Associació Contra el Càncer a Barcelona, fa una crida a participar en els cribratges i remarca que es tracta d’una prova fàcil, que la recollida de la mostra es fa des de casa i que en cas que doni positiu no és sinònim de càncer, ni molt menys.