Els centres de la Regió Sanitària de Girona han atès 125.801 urgències aquest hivern
Els centres de la Regió Sanitària de Girona van atendre gairebé 126.000 urgències l’hivern passat, un 13% de les quals van acabar amb ingrés. El 31 de març es va tancar el Pla d’Hivern 2024-2025 amb un total de 125.801 urgències ateses als hospitals de la Regió Sanitària de Girona des que es va activar, l’1 de desembre passat. Un 12,8% dels pacients atesos a les Urgències van necessitar ingrés. Això suposa que en els 121 dies del Pla d’Hivern, s’han atès una mitjana diària de 1.039 persones en els hospitals de la Regió. A més, el Centre d’Urgències d’Atenció Primària Güell de Girona ha atès 29.729 pacients, que correspon a una mitjana de 233 persones al dia.
Aquestes dades són lleugerament superiors al Pla d’Hivern 2023-2024, quan els hospitals van atendre 125.665 persones, un 12,3% de les quals van ingressar. Al CUAP Güell es van visitar 28.245 pacients. “Aquest hivern ha tingut una incidència una mica més alta que l’any passat però hem passat més fluixet” indica Salvador Campasol, responsable del pla d’hivern a la Regió Sanitària de Girona, que afegeix que el fet que l’afectació hagi estat més perllongada en el temps i que els pics d’activitat no hagin coincidit amb el període de Nadal, com va passar l’any passat, han contribuït a que els centres hagin pogut atendre les demandes d’assistència amb menys tensió i menys afectació a l’activitat assistencial programada.
Més enllà de quan han arribat enguany els virus respiratoris, també ha estat un factor clau el projecte impulsat per la Regió Sanitària de Girona amb tots els hospitals i centres d’urgències d’Atenció Primària del territori per tal realitzar accions que permetessin atendre millor la ciutadania durant el Pla d’Hivern, facilitant el drenatge de pacients de les urgències a l’ingrés i de l’alta a domicili, i treure així pressió a les urgències i a l’hospitalització. Durant els mesos previs es va estar fent un treball amb els caps dels Serveis d’Urgències de la Regió per identificar accions de millora en qualsevol part del procés d’atenció, ja sigui a l’atenció primària, atenció intermèdia, al transport sanitari o al recorregut que fan els pacients a l’hospital.
Algunes de les accions realitzades han estat, per exemple, l’adequació d’una zona de preingrés, on s’atenien els pacients que havien d’ingressar a l’hospital, evitant, així, haver d’esperar al Servei d’Urgències mentre es gestionava un llit. Un altre exemple ha estat la derivació a l’atenció primària de pacients atesos per part del SEM. Gràcies a una valoració prèvia, el SEM ha traslladat a centres d’atenció continuada de l’atenció primària fins a 2.300 pacients, evitant doncs que aquests haguessin de ser valorats a urgències hospitalàries, tal i com es feia habitualment. També s’ha procedimentat que els pacients atesos a urgències de l’atenció primària que requerien proves de radiologia, anessin directament al Servei de Radiologia, sense haver de passar per Urgències.
Un problema global
La valoració del projecte treballat a la Regió feta pels caps d’Urgències ha estat molt positiva. En aquest sentit, el gerent de la Regió Sanitària de Girona, Jaume Heredia, ha manifestat que “s’ha aconseguit que el Pla d’Hivern no sigui un problema només d’Urgències, sinó que ha passat a ser un tema d’Hospital, i en el qual cal que hi hagi una implicació general”.
A part de les accions de millora, durant els quatre mesos de Pla d’Hivern s’ha creat una eina des de l‘Oficina d’Enginyeria de Processos del CatSalut que permet realitzar un monitoratge constant dels principals indicadors de l’activitat urgent a tota la Regió Sanitària de Girona amb l’objectiu de detectar qualsevol canvi i donar-hi resposta de manera immediata. El quadre de comandament elaborat a la Regió Sanitària de Girona servirà de model per a la resta de Catalunya.
A més, per tal de continuar desenvolupant millores per les properes temporades d’hivern, des de l’Oficina d’Enginyeria de Processos s’està treballant per fer un model predictiu de les entrades de pacients als serveis d’Urgències i, per la seva banda, els centres hospitalaris de Regió ja tenen previst implantar noves accions. Algunes de les accions implantades aquest hivern s’han adoptat de manera definitiva.
De cara a la temporada d’estiu, quan es previsible un increment d’activitat en alguns dels centres sanitaris de la Regió, també es farà un monitoratge i seguiment dins el Pla d’Estiu.