salut
Bellvitge impulsa una eina d’IA per reduir cancel·lacions quirúrgiques
Els responsables del projecte apunten que cada dia es cancel·len més de 50 cirurgies a Catalunya per causes evitables
És un assaig clínic que s’inicia amb les pacients de càncer de mama i que es vol estendre a totes les cirurgies no ambulatòries el 2026
L’Hospital de Bellvitge ha començat l’assaig clínic d’una eina d’intel·ligència artificial (IA) desenvolupada íntegrament al centre per reduir les cancel·lacions quirúrgiques de darrera hora i evitar proves i visites innecessàries. Es tracta d’AIINANE (Automating Preoperative Assessments for Enhanced Patient Care & Healthcare Efficiency), impulsada pel Servei d’Anestesiologia i Reanimació. S’espera que l’eina millori l’eficiència del sistema, la planificació clínica i l’experiència del pacient. “Cada dia es cancel·len més de 50 cirurgies a Catalunya per causes evitables, segons estimacions assistencials. AIINANE ens permetrà anticipar riscos i ajustar millor la preparació preoperatòria”, expliquen els impulsors del projecte.
L’assaig clínic d’AIINANE, autoritzat per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), s’ha iniciat en pacients amb càncer de mama que han de ser operades en règim ambulatori. La previsió és estendre progressivament l’eina a totes les cirurgies ambulatòries de l’hospital abans de mitjans del 2026.
Cada any, l’Hospital de Bellvitge realitza prop de 22.000 visites preanestèsiques. El centre hospitalari avança que AIINANE permetrà que una part d’aquestes visites es puguin fer de manera remota, alliberant temps de consulta i afavorint una millor gestió de la llista d’espera. “És un guany per a tothom: els pacients s’eviten desplaçaments, els professionals poden dedicar més temps als casos complexos i el sistema optimitza recursos. Ens apropa a un model més personalitzat, predictiu i eficient”, destaca, en declaracions recollides per l’hospital, el doctor Ancor Serrano, que ha liderat el projecte sota la direcció de la doctora Maria José Colomina.
Segons adverteixen des de l’hospital, un dels reptes del circuit preoperatori actual és la manca d’eficiència en la selecció de pacients: sovint els de baix risc passen per consultes que podrien evitar-se, mentre que els de risc elevat poden no ser detectats a temps.
L’eina que ara es posarà a prova vol resoldre aquest desequilibri amb un sistema d’intel·ligència artificial simbòlica que recull informació de la història clínica electrònica i un qüestionari digital que el pacient omple des de casa, al seu ritme i amb més comoditat.
El sistema genera automàticament un informe de risc personalitzat per al professional i un resum entenedor per al pacient, que en millora la comprensió i participació en el procés quirúrgic. Això ha de permetre evitar visites innecessàries en pacients que poden anar directament a quiròfan; dedicar més temps als pacients amb risc elevat, anticipant complicacions i millorant la preparació i reduir cancel·lacions quirúrgiques de darrera hora per falta de preparació.
Un problema estructural amb impacte assistencial i econòmic
Les cancel·lacions de darrera hora per una preparació preoperatòria insuficient —és a dir, aquelles que es produeixen en les 24 hores prèvies a la intervenció i que obliguen a deixar el quiròfan buit o ocupar-lo amb una urgència— poden representar entre l’1 i el 3% de les cirurgies programades.
El cost d’una sola cirurgia cancel·lada pot superar els 3.000 euros, sense comptar l’impacte emocional i logístic per al pacient i la família, ni la reprogramació de tota la cadena assistencial.
El doctor Serrano assenyala que evitar aquests casos “redueix la llista d’espera i allibera recursos per concentrar els esforços en els casos més complexos”. “A més de millorar la preparació quirúrgica, també podrem reduir complicacions, estades hospitalàries i reintervencions”, afegeix.
Innovació digital
A banda de millorar l’atenció i reduir costos, l’eina genera dades estructurades que es poden fer servir per a futurs estudis i projectes de recerca. AIINANE està dissenyada per evolucionar cap a models d’IA més avançats i també es treballa per incorporar funcionalitats que permetin als pacients comunicar canvis en el seu estat de salut abans de la cirurgia.
El projecte ha comptat amb el suport de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), el finançament de la Beca d’Investigació 2023 de la Jané Mateu Foundation i l’Ajut “Llavor” d’Indústria del Coneixement de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) i el suport de la Direcció d’Innovació de la Gerència Hospitalària Bellvitge-Viladecans de l’Institut Català de la Salut (ICS).