El tabac, ni de lluny
Les organitzacions que lluiten contra el tabaquisme reclamen la nova llei per limitar zones als fumadors i regular l’ús de productes
La venda de medicaments per deixar de fumar s’ha incrementat amb la prescripció i el cofinançament del sistema de salut
A les portes del Dia Mundial Sense Tabac, 31 de maig, les activitats de la Setmana Sense Fum serveixen per sensibilitzar la població de la importància de no iniciar-se en el consum del tabac. No fumar és la millor recomanació per cuidar la salut. L’addicció a la nicotina és un dels factors de risc de les principals malalties cardiovasculars i respiratòries cròniques, així com de nombrosos casos de càncer. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), cada any moren arreu del món més de 8 milions de persones a causa del tabac. A Catalunya per aquest motiu en són unes 10.000.
Els beneficis de deixar el tabac són evidents per als fumadors, però també per a les persones exposades involuntàriament al fum ambiental, que s’ha demostrat especialment perjudicial per a les dones embarassades i els infants. A més del risc per a la salut, el tabac és una droga que crea dependència per l’alta capacitat addictiva de la nicotina.
Les autoritats sanitàries fa dècades que impulsen campanyes per reduir-ne els efectes nocius, amb programes per incentivar els fumadors a deixar-ho. Les organitzacions que lluiten contra el tabaquisme, però, reclamen més “valentia” a la classe política perquè tiri endavant la nova llei estatal antitabac, que no s’actualitza des del 2010, i que està pendent després de les aportacions per part de les societats científiques i les comunitats autònomes. “Vam estar molt contents perquè es va anunciar un pla d’acció ambiciós, però a l’hora de la veritat no s’està regulant res”, es lamenta Montse Moral, presidenta de la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del Tabac (Scatt), de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, que suggereix que el govern català s’avanci, en alguns aspectes, per tenir una llei més restrictiva. “Només cal voluntat política per prevenir amb una legislació que no deixi forats per guanyar nous addictes a la nicotina”, conclou.
El full de ruta és el pla estatal de prevenció i control del tabaquisme (2021-2025), que preveu introduir canvis en la llei. Així es posen damunt la taula demandes històriques com és l’embalatge genèric dels paquets per restar atractiu a les marques, augmentar els impostos a les cigarretes i l’ampliació de les restriccions pel fet de fumar en espais públics. “Falta que s’atreveixin a posar-ho en un decret i començar a legislar”, retreu Moral, que es felicita que la ministra de Sanitat, Mónica García, es decidís a agafar “del calaix” el pla per prioritzar la regulació de nous productes que s’estan introduint amb força al mercat, com els escalfadors de tabac i vapejadors. “Els fabricants venen que no fa tant mal perquè no fan fum, però no deixen de generar addicció i són tòxics”, denuncia la presidenta de l’Scatt sobre una indústria “molt potent que no està pagant pel que contamina”.
Els darrers estudis constaten que vapejar, el fet d’inhalar el vapor del líquid que contenen aquests dispositius electrònics, pot causar danys respiratoris greus i persistents. Tampoc està demostrat que siguin menys nocius que el tabac ni que ajudin a deixar-lo. Els professionals de la salut alerten que són una via “perillosa” per introduir els més joves a l’hàbit de fumar, amb l’atractiu de diferents colors i sabors amb què es presenten. Després de l’alcohol, el tabac és la substància psicoactiva que més preval entre els alumnes de 14 a 18 anys, tal com recull l’enquesta Estudes, que fa el Ministeri de Sanitat als centres de secundària. A partir d’aquesta enquesta, es constata que la meitat dels escolars han provat com a mínim un cop aquests dispositius electrònics.
Les polítiques de prevenció del tabaquisme han contribuït a reduir el nombre de fumadors. Les últimes dades estimen que el 2023 fumava un 22,6% de la població, més homes que dones. Només en dues franges d’edat, entre la població més jove d’entre 15 i 24 anys, i a partir dels 55 anys, el nombre de fumadores supera els percentatges d’homes que fumen. “És clar que fumar t’escurça la vida i s’ha d’ajudar la gent a deixar-ho”, defensa Moral, que es felicita com a exfumadora i farmacèutica de l’eficiència d’uns tractaments que fins al 2020 no van entrar a la llista de medicaments cofinançats per la Seguretat Social. “El fumador és un malalt crònic i se l’ha de tractar com es fa amb altres malalts”, defensa la presidenta de l’Scatt, que considera un “càstig moral” que es limiti un cop l’any amb la condició de “fer-ho bé i no recaure”.
El finançament públic ha reforçat la idea que deixar de fumar és important i ha proporcionat a les persones que s’ho estaven plantejant l’ajuda addicional per fer-ho. L’acompanyament i tractaments es poden sol·licitar a través dels centres d’atenció primària, les farmàcies, l’assessorament a través del 061 o els professionals mèdics, que aconsellen deixar l’hàbit per evitar complicacions i problemes de salut.
Legislar nous productes
Generació lliure de fum
El projecte Zero és una iniciativa creada per l’Aliança d’Entitats Sense Tabac, liderada per l’Associació Espanyola Contra el Càncer i adreçada als joves perquè es converteixin en referents de la lluita antitabac. “L’objectiu és aconseguir la primera generació lliure de fum el 2030”, explica un dels portaveus de l’associació, Pau Barbel, que destaca els projectes dissenyats per 60 joves, d’arreu de l’Estat espanyol, que amb el suport d’experts i formadors volen sensibilitzar els qui fumen. Es lamenta que el jovent s’hagi convertit en l’esquer de les tabaqueres, que han posat de moda les cigarretes electròniques “fent creure que són menys nocives” i sense que tinguin limitada la publicitat o la comercialització. Això ha comportat que aquests productes es puguin comprar en espais d’alimentació o, com assenyala Barbel, estiguin patrocinant festivals de música i “buscant els forats on no pot entrar el tabac”. Des de l’Associació Espanyola Contra el Càncer recorden que el 30% dels càncers estan vinculats al tabac. “Queda molt camí per fer i esperem que s’avanci amb una normativa ambiciosa i referent”, diu emmirallant-se en països com Suècia, que es planteja que fumi menys del 5% de la població. “Cal regular més i ser conscients del risc i del cost sanitari”, diu Barbel sobre un moviment que vol créixer entre les entitats juvenils, de lleure i en l’àmbit universitari.