Societat

Moments estel·lars de l’interior

Xoc de dos mons

El miracle de la Font La descoberta de les propietats medicinals de l’aigua ferruginosa de la Font Picant, ja sigui a través del bou o de la vaca, va iniciar un procés de transformació molt important en aquest poble de les Guilleries, canviant un país de pagesos i bosquetans en un centre turístic de referència, iniciant, alhora, el procés d’envasament de l’aigua que encara a dia d’avui continua sent un dels motors econòmics més important de la població.

En l’origen de moltes llegendes d’aquest país hi ha una vaca, o un bou, que pel cas és el mateix
Amb la divulgació de les propietats de les aigües comencen a arribar riuades de malalts
Després de la guerra el balneari no va tornar a obrir mai més les portes al públic

“Per per­so­nes que han estat en com­pa­nyia de l’expre­si­dent del Con­sell, senyor Azaña, en el bal­ne­ari de Sant Hilari Sacalm, sabem que el dia 21 d’agost (1934), s’ha donat per aca­bat el trac­ta­ment hidro­teràpic al que ha estat sotmès. Manuel Azaña es pro­posa” segons la nota de la Van­guar­dia “con­ti­nuar uns quinze dies més al bal­ne­ari i fer excur­si­ons per la zona.” Estem al final de l’època d’esplen­dor; el mons­tre de la guerra estava a punt d’ense­nyar les urpes i aca­bar amb l’època dau­rada del turisme a Sant Hilari.

Tot va començar molt abans, en la segona mei­tat del segle XIX. En l’ori­gen de mol­tes lle­gen­des d’aquest país hi ha una vaca, o un bou, que pel cas és el mateix. A Sant Hilari també, con­cre­ta­ment una vaca ( o un bou, no es té del tot clar) amb pro­ble­mes renals, que ori­nava sang i que, basant-se en l’ins­tint ani­mal, va pren­dre la cos­tum de veure aigua d’una font ama­gada entre uns arbusts. Estem a finals del segle XVIII i per una zona pobre com aquesta, el bes­tiar tenia un gran valor i els page­sos el trac­ta­ven amb cura. El pas­tor, un pagès de Mont­solís, vigi­lava de prop i es va que­dar corprès quan se’n adonà de que amb aque­lla aigua l’orina se li anava acla­rint fins a que­dar total­ment recu­pe­rada. La extra­or­dinària notícia va córrer com la pólvora i va aca­bar arri­bant a les ore­lles del metge del poble, el doc­tor Gra­va­losa, un metge nas­cut a Vila­nova de Sau que va exer­cir durant molts anys a Sant Hilari i sal qui l’hi han agraït els fets amb una plaça.

La curi­o­si­tat del doc­tor va ser imme­di­ata. Amb els mit­jans de que dis­po­sava va inten­tar con­fir­mar les pro­pi­e­tats d’aque­lla aigua. El 23 d’agost de1779 va publi­car una memòria, “Relación de los efec­tos y prin­ci­pios cons­ti­tu­ti­vos del agua mine­ral de San Hila­rio Sacalm” en la que con­fir­mava les pro­pi­e­tats cura­ti­ves d’aque­lles fonts, con­cre­ta­ment de la de Sant Josep, i les reco­ma­nava als paci­ents amb pro­ble­mes de bufeta i ronyó. A par­tir d’aquí la història pren velo­ci­tat. La divul­gació de la memòria per la península i el con­ti­nent euro­peu va cau­sar impacte i ja en aquell mateix any el doc­tor Bal­cells va rea­lit­zar la pri­mera anàlisi química.

No van pas­sar gai­res anys que les aigües de la font de Sant Josep, cone­guda com la Font Picant, es van començar a embo­te­llar per poder-la trans­por­tar. Hi ha constància que el borbó de l’època, el rei Fer­ran VII, malalt de gota com tants altres del lli­natge, la pre­nia per reco­ma­nació dels seus met­ges. Això no va fer res mes que aug­men­tar el seu pres­tigi i la demanda. Tot estava a punt per escla­tar quan per tot cen­tre­eu­ro­pea es posava de moda anar a “pren­dre les aigües” i es cons­truïen bal­ne­a­ris per satis­fer les neces­si­tats de la bur­ge­sia més aco­mo­dada, (tot havia començat, pel que fa a l’època moderna,a la ciu­tat belga d’Spa) aquí ens dedicàvem a fotre’ns de gar­ro­ta­des entre uns i altres, entre car­lins i lli­be­rals prin­ci­pal­ment i al ban­do­le­risme pur i dur, una situ­ació poc pro­pi­cia per a les acti­vi­tats de lleure, pel que la font va dei­xar de ser cen­tre d’interès i va mos­trar cada vegada més símpto­mes de dei­xa­desa. Amb la millora de les comu­ni­ca­ci­ons, espe­ci­al­ment l’arri­bada del tren a Hos­tal­ric i Girona, el 1862, i la desin­fla­mació dels con­flic­tes bèl·lics, el tema va fer una revi­fada.

El 1877 es des­co­brei­xen dues fonts més a les que posa­rien noms de san­tes (per afa­vo­rir les cura­ci­ons és de supo­sar), Santa Escolàstica i Santa Teresa. El 31 de desem­bre del 1879 les tres noves fonts son decla­ra­des d’uti­li­tat pública. Aquesta vegada l’anàlisi químic el van encar­re­gar a Ramon de Man­jarrés, de l’ Escola Indus­trial de Bar­ce­lona. Més enda­vant s’en des­co­bri­rien dues més, la de Santa Modesta i la de Sant Joan, fons que a dia d’avui s’han per­dut.

Podríem situar en aquest punt el moment estel·lar de Sant Hilari Sacalm, el cata­lit­za­dor que ho trans­for­marà tot. Amb la divul­gació de les pro­pi­e­tats de les aigües comen­cen a arri­bar riua­des de malalts con­fi­ats en el seu poder cura­tiu i els pro­pi­e­ta­ris dels ter­renys veuen la pos­si­bi­li­tat d’apro­fi­tar l’ocasió i deci­dei­xen cons­truir un edi­fici per poder allot­jar la cli­en­tela al peu mateix de les fonts.

L’esta­bli­ment es va inau­gu­rar el 1881 i just a l’any següent les aigües de Sant Hilari reben una menció honorífica de l’expo­sició de Madrid i tot seguit a les de Ams­ter­dam i Niça en una seqüència digne d’un rei de la publi­ci­tat. Els pro­pi­e­ta­ris, Fran­cesc Mar­to­rell i Teresa Saleta, empa­ren­tats amb el mar­que­sat de Mont­solís i gent de grans vir­tuts cris­ti­a­nes segons l’epis­to­lari de Tor­ras i Bages, es van endeu­tar fins a les celles per cons­truir l’esta­bli­ment, unes 280.000 pes­se­tes , veient-se obli­gats a ven­dre alguna de les seves pro­pi­e­tats com la finca del Soler. Com que a banda de les vir­tuts cris­ti­a­nes tenien mol­tes pro­pi­e­tats, tam­poc va haver-hi un dal­ta­baix.

Van encar­re­gar el pro­jecte a un arqui­tecte bar­ce­loní August Font i Car­re­ras, res­pon­sa­ble de la res­tau­ració de la basílica del Pilar de Sara­gossa i de la cate­dral de Tar­ra­gona , dels Palau de Belles Arts de Bar­ce­lona i de la plaça de Toros de les Are­nes entre altres obres des­ta­ca­bles. Aquest dei­xe­ble d’Elies Rogent hi va cons­truir un edi­fici de dues plan­tes inau­gu­rat el 15 de juny de 1881. Com que les pre­vi­si­ons no s’aca­ba­ven de com­plir i el doll de cli­ents era més aviat fluix, qua­tre anys després van deci­dir remo­de­lar tot l’edi­fici, bas­tint la cons­trucció que ha arri­bat fins avui: un edi­fici qua­dran­gu­lar de qua­tre plan­tes i gol­fes amb capa­ci­tat per a 100 habi­ta­ci­ons i 250 coberts, sala de fes­tes i tea­tre, dife­rents men­ja­dors, amb ser­vei de cor­reu i línia telefònica, tot un luxe a l’alçada de la bur­ge­sia més exi­gent que s’arro­doní el 1894 amb l’arri­bada de la elec­tri­ci­tat (abans que al poble) gra­cies a una petita cen­tral ins­tal·lada a la riera d’Osor. A la Font Picant, la de Sant Josep, s’hi va cons­truir una mar­que­sina de ferro que l’aiguat del 1926 es va empor­tar aigües avall de la riera d’Osor i que van subs­ti­tuir un any més tard per la cons­trucció de pedra que es pot veure avui dia.

Se’l va connèixer com l’Hotel Mar­tin, pel nom del seu pri­mer direc­tor, Mar­tin Pagès, un cone­gut res­tau­ra­dor bar­ce­loní. En el tom­bant de segle la festa s’estava acce­le­rant. Les aigües de Sant Hilari eren cone­gu­des a nivell mun­dial i lo millor del país, i d’altres, dedi­cava les vacan­ces a “pren­dre les aigües” al bal­ne­ari de la Font Picant. Des d’artis­tes com San­ti­ago Ros­si­nyol o Ramon Casas, a polítics com Manuel Azaña, que citàvem al començament, o Lluís Com­panys pas­sant pels mes des­ta­cats indus­tri­als. L’efecte crida, del que tant se’n parla actu­al­ment, va fun­ci­o­nar i Sant Hilari ja no va tor­nar a ser mai el mateix. En aquest pri­mer terç del segle XX la població de les Gui­lle­ries es va con­ver­tir en cen­tre d’esti­ue­jants de pri­mer ordre fins el punt de ser con­si­de­rada com la pri­mera vila d’esti­ueig de Cata­lu­nya. Es van aixe­car hotels al poble, el Suizo, l’Ori­en­tal, l’Hotel d’Espa­nya, el Fau­ria i van aparèixer fon­des com les de Pas­cual Por­ta­be­lla, la Fonda Rita, Can Brugués... etc i tots els ser­veis que neces­si­ta­ven aquests nou vin­guts.Van aparèixer per­so­nat­ges com en Jaume Tra­ve­ries i Riera, - -en Jau­met del Fla­biol- el pri­mer vene­dor ambu­lant d’aigua Els estius a Sant Hilari eren plens de vida amb tot d’acti­vi­tats soci­als, cul­tu­rals i espor­ti­ves amb les que es dis­tre­ien la colònia d’esti­ue­jant.

L’acti­vi­tat turística va anar paral·lela a la comer­ci­a­lit­zació de les aigües. El 1902 la família Saleta va ven­dre la pro­pi­e­tat a la família Ribot, que encara en son els pro­pi­e­ta­ris. Aquests, a banda de man­te­nir l’acti­vi­tat turística, van poten­ciar espe­ci­al­ment el comerç de les aigües esta­blint con­trac­tes de exclu­si­vi­tat arreu, fins i tot en llocs tant allu­nyats com la illa de Cuba. L’embas­sa­ment es feia a la mateixa font, en una petita planta que hi havia a la part de baix de l’edi­fici a on vivia el metge direc­tor del bal­ne­ari. També van obrir un cen­tre per pren­dre les aigües en la mateixa població de Sant Hilari, “El Des­patx de l’Aigua”per estal­viar als cli­ents el des­plaçament fins el bal­ne­ari i que es va aca­bar con­ver­tint en un punt de tro­bada pels “senyors de Bar­ce­lona” en el que fins i tot s’hi feien expo­si­ci­ons de pin­tura. Tot anava com oli en un llum fins que va arri­bar el des­as­tre gene­ral. Si les car­li­na­des ja havien retar­dat el rodatge del turisme d’aigües a Sant Hilari, una altra con­flicte, la guerra civil que va des­tros­sar el país, va posar punt i final a l’època dau­rada. Després de la guerra el bal­ne­ari de la Font Picant no va tor­nar a obrir mai més les por­tes al públic. Es va inten­tar la reo­ber­tura varies vega­des però final­ment la família Ribot va desis­tir. A prin­ci­pis dels noranta es va cedir a la Gene­ra­li­tat que hi va ins­tal·lar un cen­tre de reha­bi­li­tació social, un pro­jecte que va durar deu anys. També s’hi han fets algu­nes acti­vi­tats de res­tau­ració per inten­tar evi­tar que la ruïna sigui abso­luta però tot això ja es una altra història.

Sant Hilari Sacalm L’aigua i el Bosc

3

5

2

4

1

Pixaners i pixaneres que aneu a la font

A Sant Hilari Sacalm, a mitjans del segle XIX vivien del poc que donaven els camps i, sobretot dels boscos. La construcció del balneari de la Font Picant va canviar radicalment el panorama. L’afluència de “senyors” que venien a prendre les aigües es va anar incrementant amb els primers anys del segle XX al temps que es començaven a aixecar-se hotels i fondes de tota mena per donar allotjament als visitants, transformant en pocs anys aquell poble de pagesos i bosquetans en una vila turística farcida d’hotelers i restauradors. Senyor crida senyor i ben avisat es convertí en una referència per l’estiueig de la burgesia adinerada del país.El poble girava entorn de les colònies d’estiueig. Els mesos d’estiu marcaven la pauta de l’any i tot el poble s’adaptava a les necessitats dels estiuejants. El 18 d’agost del 1924 el corresponsal de la Vanguardia escrivia:”Contrariament al quer semblava a mitjans de juliol, la temporada d’estiu ha estat animadíssima com no es recordava de cap altre any. Tots els immobles estan plens i els hotels també. Les festes es succeiexen continuament organitzades a vegades per la gent jove de la colònia i altres pel poble com obsequi als forasters. El 15 es va celebrar la festa major de la Font Picant amb un gran nombre de forasters que ven ien de tota la comarca”. Tenien la seva pròpia revista, l’Estiuada, una publicació setmanal que va funcionar durant set anys, del 1908 al 1914. A banda de les aigües medicinals , els “senyors” de Barcelona cercaven la tranquil·litat i sobretot la frescor de la muntanya. Es dedicaven al “dolce far niente” i a passar-ho bé, com ho van deixar clar les nombroses cançons que es van escriure sobre aquesta curiosa fauna. “Pixaners i pixaneres, que aneu a la Font Picant, no hi aneu pas a veure l’aigua sinó per menjar la carn”. Així començava una cançó de l’època



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia