Societat

Oci

Neix un nou parc temàtic

Terror ‘made in Catalunya’

L’11 d’octubre obrirà a la tèrmica de Cercs Horrorland, el primer ‘scream park’ del sud d’Europa

L’han creat quatre emprenedors, que ja han venut el 80% de les entrades dels 15 dies que serà obert

Els allotjaments turístics del Berguedà ja s’acosten al complet

No es descarta que obri en altres dates fora de Halloween

Els allotjaments de la comarca ja estan al 80% i se’n cerquen al Bages i a la Cerdanya
El complex inclou una ‘extrem house’, una atracció que té per objectiu fer abandonar a l’usuari

David Moreno, Cris­tina Raya, Cli­ment Vila i Sílvia Mose­lla són qua­tre joves cata­lans –tots qua­tre tenen al vol­tant de trenta anys– que s’han endeu­tat del tot per posar en marxa una de les seves il·lusi­ons, el pri­mer parc del ter­ror del sud d’Europa. Hor­ror­land, que és com l’han bate­jat, obrirà les seves por­tes a l’antiga cen­tral tèrmica de Cercs, al Ber­guedà, el pro­per mes d’octu­bre. A hores, d’ara, però, ja tenen més del 80% de les entra­des venu­des per als 15 dies d’acti­vi­tat d’enguany, al vol­tant de Halloween. En tot cas, cap dels qua­tre és nou en això del ter­ror, més aviat és la seva vida. Moreno i Raya són els pro­pi­e­ta­ris de l’empresa Hor­ror­box, una firma amb tres room esca­pes a Bar­ce­lona però que munta esde­ve­ni­ments vin­cu­lats al ter­ror allà on cal­gui, i Vila i Mose­lla són dos ber­gue­dans que ges­ti­o­nen Insom­nia Cor­po­ra­tion, amb dos room esca­pes a Berga. Ara l’aven­tura que ini­cien és d’aque­lles que fan ver­ti­gen, o por. Moreno ho té clar: “Ens hi hem dei­xat tot el que tenim i el que no; és una inversió mul­ti­mi­lionària... Però cre­iem que sor­tirà bé, molt bé.”

Hor­ror­land beu de la fórmula de l’ano­me­nat scream park, és a dir, un parc temàtic ínte­gra­ment amb atrac­ci­ons de ter­ror, un parc temàtic que evi­tarà als apas­si­o­nats del gènere haver de viat­jar als Estats Units, Ale­ma­nya o Angla­terra. De fet, Moreno explica que l’ori­gen dels scream parks és als Estats Units, con­cre­ta­ment en un gran­ger que, per aug­men­tar els seus ingres­sos, va con­ver­tir una part de la granja infrau­ti­lit­zada en un pas­satge del ter­ror. Cada any tenia més visi­tants, fins que es va con­ver­tir en el pri­mer scream park del món. Després, dife­rents empre­ne­dors van començar a mun­tar-ne en fàbri­ques, gran­ges, hotels, fins que es van con­ver­tir en una gran atracció en l’època de Halloween. Els qua­tre socis d’Hor­ror­land cer­quen, jus­ta­ment, omplir aquest buit: “Cada cop hi ha més coses per Halloween, sí, però l’espai que va entre el final de l’estiu i el prin­cipi de Nadal con­ti­nua sent un espai massa mort pel que fa a oci”, argüeix Moreno.

El parc temàtic de Cercs inclourà cinc haun­ted hou­ses, que és com s’ano­me­nen en aquest món els pas­sat­ges del ter­ror; una extreme house, un room escape i una zona de jocs gràcies a l’acord que Hor­ror­land ha tan­cat amb Cabroword, l’empresa cone­guda bàsica­ment pel seu nom d’usu­ari a les xar­xes soci­als, @cabro­nazi, que es dedica a la con­fecció de memes d’humor. El parc està física­ment situat al com­plex d’empre­ses que ges­ti­ona l’Agència de Desen­vo­lu­pa­ment del Ber­guedà just al cos­tat de la cen­tral tèrmica i on Hor­ror­land ha llo­gat, fins ara, set naus. Les obres estan en marxa i els ges­tors de la ini­ci­a­tiva van donant la infor­mació sobre els con­tin­guts a poc a poc. Ara, tot i això, ja han venut el 80% de les entra­des per als 15 dies d’ober­tura del com­plex, entre l’11 d’octu­bre i el 17 de novem­bre.

Entre les coses que ja han trans­cen­dit hi ha que la pri­mera haun­ted house es dirà La Térmica, en honor “del lloc ideal per al com­plex”, en parau­les de Vila, i on els visi­tants hau­ran de fugir d’una espècie de mutants pro­vo­cats per un mate­rial tòxic que hau­ria que­dat aban­do­nat a la cen­tral. La segona haun­ted house es basa “en una reflexió ani­ma­lista”, en parau­les de Moreno. Es dirà Mata­dero i, com indica el nom, els visi­tants expe­ri­men­ta­ran el mateix que poden sen­tir uns ani­ma­lons que entren en un escor­xa­dor. Per a aquesta atracció, els pro­mo­tors del parc han inver­tit en maquinària i ves­tu­ari propi d’un escor­xa­dor real, però, en canvi, les màsca­res són menys reals que les que el públic es tro­barà, per exem­ple, a La Térmica, que tenen un cost de 800 euros la uni­tat. Aquesta tria s’ha fet expres­sa­ment, ja que es vol apro­par al màxim el visi­tant a la rea­li­tat dels ani­mals sacri­fi­cats.

L’entre­na­dor de ‘Joc de trons’

El següent pas­satge del ter­ror que Hor­ror­land ja ha donat a conèixer s’ano­mena Ake­larre i, com el seu nom indica, gira al vol­tant del món de les brui­xes, unes brui­xes a les quals no se’ls pot mirar als ulls. L’actor pro­ta­go­nista d’aquesta haun­ted house serà Gui­llem Fernández-Valls, l’entre­na­dor dels sol­dats a la sisena i la setena tem­po­rada de la pres­ti­gi­osa sèrie Joc de trons i mes­tre d’armes i coreògraf de com­bat de la com­pa­nyia cata­lana Drakònia. I encara se saben alguns detalls del quart pas­satge del ter­ror, ano­me­nat Black Out i on el visi­tant haurà de pas­sar per una estruc­tura gai­rebé a les fos­ques per­se­guit per zom­bis.

El parc també inclourà una casa de ter­ror extrem de la qual no es conei­xen més detalls, només que, com diu Moreno, “l’objec­tiu dels actors serà que l’usu­ari aban­doni”. En aquest sen­tit, els ges­tors d’Hor­ror­land han pre­vist que els usu­a­ris “vagin mar­cats” amb uns colors que indi­ca­ran fins a quin punt es volen sub­mer­gir en l’aven­tura ter­rorífica. Cada color voldrà dir fins on es vol interac­tuar amb els actors, però qui esti­gui mar­cat de ver­mell dei­xarà que fins i tot el puguin tocar. Abans d’entrar a l’extreme house l’usu­ari haurà de sig­nar un con­sen­ti­ment sem­blant als que se sig­nen abans de fer deter­mi­na­des pro­ves mèdiques. Les entra­des per a aquesta casa de ter­ror extrem, en la qual s’haurà d’entrar sol, es ven­dran només al parc. La dar­rera nove­tat cone­guda fins ara és el nom de la mas­cota, Mor­ti­mer, “en honor del pri­mer nom que Walt Dis­ney va posar a Mickey Mouse”.

Moreno ha expli­cat que, al seu parer, el gènere del ter­ror s’ha bana­lit­zat molt i que la seva intenció és que el parc del ter­ror de Cercs “sigui una experiència de ter­ror com­pleta per a l’espec­ta­dor, però una experiència orga­nit­zada des de l’amor al gènere que nosal­tres tenim”. “Hem viat­jat arreu del món per visi­tar i gau­dir en scream parks com aquest i ara volem que aquesta experiència es pugui viure en aquest marc incom­pa­ra­ble que és el Ber­guedà”, sen­ten­cia un dels cofun­da­dors del pro­jecte.

En aquest sen­tit, “i per donar la seri­o­si­tat que mereix el pro­jecte”, l’entrada al parc dis­fres­sat estarà pro­hi­bida. “Els que han d’espan­tar la gent són els pro­fes­si­o­nals”, defensa Moreno, per a qui el públic que voldrà assis­tir a Hor­ror­land “és un públic sa, com el que vol assis­tir al tea­tre, a un espec­ta­cle”. El com­plex de Cercs, doncs, fugirà abso­lu­ta­ment del turisme de bor­rat­xera i, per això, entre altres motius, tota l’oferta de res­tau­ració estarà ubi­cada en un espai con­cret i no repar­tit per tot el parc.

120 tre­ba­lla­dors

Els impul­sors del pro­jecte con­si­de­ren que per obrir aquests 15 dies, entre dos quarts de set de la tarda i dos quarts d’una de la mati­nada, neces­si­ta­ran uns 120 emple­ats, entre actors, sani­ta­ris, per­so­nal de segu­re­tat, etcètera. D’entrada, explica Moreno, els tre­ba­lla­dors sor­ti­ran del per­so­nal de les dues empre­ses dels impul­sors, però en cal­dran més i, per això, la intenció és orga­nit­zar un càsting en els pro­pers dies d’on puguin sor­tir la resta d’actors. Moreno hi afe­geix que “la intenció ini­cial és que el màxim de gent pugui ser del Ber­guedà”. Aquesta ha estat una obsessió des que fa uns mesos es va ini­ciar el pro­jecte. Així, la majo­ria de les empre­ses cons­truc­to­res que han tre­ba­llat al parc són de la comarca i s’està tre­ba­llant perquè els pro­duc­tes que s’ofe­rei­xin als bars del com­plex també ho siguin.

Pel que fa als ser­veis, i amb la pre­visió que gran part dels usu­a­ris es des­pla­cin fins a Cercs des de Bar­ce­lona o la seva àrea metro­po­li­tana, el parc dis­po­sarà d’un apar­ca­ment públic que, a diferència del de la majo­ria de parcs temàtics, serà gratuït. De fet, els pro­mo­tors del com­plex ja tenen clar que al ritme de venda d’entra­des actual, amb tots els dis­sab­tes ja plens de gom a gom i sense pos­si­bi­li­tat de com­prar pas­sis fast –els que en tots els parcs temàtics per­me­ten entrar a les atrac­ci­ons sense fer cua– o vip, aquest apar­ca­ment que­darà petit i ja han ini­ciat con­tac­tes amb pro­pi­e­ta­ris de ter­renys pro­pers per poder ampliar aquest ser­vei. De fet, aquest pri­mer èxit abans fins i tot de l’estrena, a banda de faci­li­tar la rein­versió econòmica, ha fet que els impul­sors no des­car­tin obrir en dates fora de Halloween, ja que la intenció ini­cial era tenir tan­cat el parc fins a l’octu­bre del 2019.

Opor­tu­ni­tat per al Ber­guedà

L’alcalde de Cercs, Jesús Cal­de­rer, explica que ha pas­sat “de la sor­presa ini­cial a pen­sar que aquesta és una opor­tu­ni­tat d’or per a tota la comarca”. Els pro­mo­tors de la idea el van anar a veure el gener pas­sat per dema­nar-li permís per fer un espec­ta­cle de ter­ror a la gale­ria Sant Romà del Museu de les Mines de Cercs. Vila explica que van veure que l’espai era massa petit però que bai­xant del museu van des­co­brir la cen­tra tèrmica: “Ens en vam ena­mo­rar, era el lloc per­fecte.” A par­tir d’aquí, i amb l’ajut del con­sis­tori, es va tan­car la pos­si­bi­li­tat de mun­tar Hor­ror­land al parc empre­sa­rial de Cercs.

Cal­de­rer asse­gura que ara mateix “ja hi ha un 80% dels esta­bli­ments de tota mena del Ber­guedà plens i es comença a des­viar gent a dor­mir a comar­ques veïnes, com ara la Cer­da­nya i el Bages”. La majo­ria de les reser­ves que estan rebent els esta­bli­ments del Ber­guedà són per qua­tre nits i n’hi ha d’arreu d’Europa. L’alcalde ho té clar: “Com a comarca aquests quinze dies ho hem de fer bé, i no només per que­dar bé com a comarca i com a país, sinó per faci­li­tar que els visi­tants tor­nin.” Els euro­peus que estan fent reser­ves per qua­tre dies, per exem­ple, difícil­ment els pas­sa­ran sen­cers dins del parc i segur que els que­da­ran hores per des­co­brir el mateix Museu de les Mines de Cercs, el Museu del Petroli, el tren del Ciment i l’antiga fàbrica de ciment Asland de Cas­te­llar de n’Hug o els Jar­dins Arti­gas dis­se­nyats per Antoni Gaudí, els jaci­ments de dino­sau­res de Fuma­nya o, sim­ple­ment, per­dre’s pels pobles amb encant o les valls i mun­ta­nyes de l’Alt Ber­guedà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia